Claudia Cardinale lesz a 12. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei életműdíjasa

A művésznő jelen lesz szeptember 11-én a fesztivál megnyitóján, ahol átveszi az életműdíjat.

A 12 éves Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idei életműdíjasa az európai mozi egyik legnagyobb legendája, Claudia Cardinale, aki olyan halhatatlan remekművekkel vonult be az egyetemes mozitörténelembe, mint a Rocco és fivérei Luchino Viscontitól, a 8 és fél Federico Fellinitől, a Fitzcarraldo Werner Herzogtól, vagy Sergio Leone Volt egyszer egy vadnyugat című legendás alkotása, hogy csak a rendkívül gazdag életmű néhány csúcsát említsük.

A díjnak köszönhetően pedig a fesztivál nyitófilmje nem lehet más, a Volt egyszer egy Vadnyugat, amelyben Charles Bronson és Henry Fonda oldalán láthatjuk a színésznőt, és amelynek káprázatos totáljait és Ennio Morricone felejthetetlen dallamait a digitális felújításnak köszönhetően tökéletes kép- és hangminőségben élvezheti a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönsége, szeptember 24-től pedig országszerte vetítik a mozik a filmklasszikusok újra-bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A színésznő Tuniszban született, Claude Josephine Rose Cardin néven, apja szicíliai, anyja francia, és úgy lett az olaszok körülrajongott filmsztárja, hogy a nyelvüket se beszélte 18 éves koráig. Anyanyelve a francia és a tunéziai arab, apjától ugyan megtanulta a szicíliai nyelvjárást, de az olaszt máig akcentussal beszéli.
Szülei tanárnak szánták, de ő úgy gondolta, színpadon lenne a helye. Tizennyolc évesen megnyert egy szépségversenyt, amiért jutalmul Velencébe utazhatott, ahol pillanatok alatt megakadt rajta az olasz filmesek szeme. Hamarosan az olasz Hollywoodban, a római Cinecittában találta magát mint a „legszebb tuniszi olasz lány”. Nem szeretett volna azonban ebben a skatuyában maradni, és ebben olyan rendezők voltak a segítségére, mint Federico Fellini vagy Luchino Visconti.
Fellini volt az első, aki a saját hangján szólaltatta meg emblematikus filmjében, a Nyolc és fél - ben. Nagyon jól kijöttek egymással, a mester úgy bánt vele, mint apa a lányával. Visconti neorealista kultuszfilmjében, a Rocco és fivéreiben csak kisebb szerepet kapott, de legközelebb már főszerepre hívta A párduc című filmjéhez. Ebben Alain Delonnal ők alkották a hatvanas évek legszebb álompárját. A két rendezőről ő maga így nyilatkozott:  „Visconti szárnyakat adott nekem, Fellini kibékített önmagammal.”
További filmjei voltak még többek között a Lány bőrönddel, a legendás A rózsaszín párduc-ban Dahla hercegnőt alakította, de említhetnénk még a Szerencsevadászokat, és persze a Volt egyszer egy vadnyugat-ot. Később láthattuk őt a Széplány ajándékba, a IV. Henrik, A rózsaszín párduc fia című filmekben, az elmúlt években pedig főszerepet játszott A művész és a modellje című spanyol filmben. Ezen kívül már leforgatta, de még nem mutatták be a Twice Upon a Time in the West és a Minden út Rómába vezet című mozikat.
Cardinale egyébként az UNESCO női jogokért felelős jószolgálati nagykövete és a Becsületrend lovagja. Büszke rá, hogy szépségét plasztikai műtétek nélkül is meg tudta őrizni.