Audiard-maraton a Toldi moziban

2015. október 23–24-én Jacques Audiard filmjeinek retrospektív vetítése.

Az Arany Pálmával díjazott film, a Dheepan – Egy menekült története premierje előtt a Cirko Film a Francia Intézettel közös szervezésben levetíti a rendező, Jacques Audiard előző filmjeit, többek között a cannes-i nagydíjas A prófétát és a díjesővel jutalmazott Rozsda és csont című alkotást Marion Cotillard főszereplésével. A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik. A Dheepan – Egy menekült története című filmet a Francia Intézetben is levetítik, eredeti (tamil és francia) nyelven, francia felirattal.

A vetítések időpontjai a Toldi mozi és a Francia Intézet oldalán tekinthető meg.
A filmekről röviden:
Dheepan - Egy menekült története - a 2015-ös cannes-i filmfesztiválon Arany Pálmát nyert.
Dheepan Srí Lanka-i tamil, akinek menekülnie kell konfliktus sújtotta hazájából. Hamis papírokkal érkezik Európába: egy ismeretlen, Yalini nevű nővel és az árván maradt kilencéves kislánnyal, Illayaallal egy családnak adják ki magukat, hogy menedékjogot kapjanak. A család Franciaországban próbál új életet kezdeni: Dheepan egy lakótelepen lesz gondnok. A többi menekülttel és a helybeliekkel éppolyan lassan formálódik a kapcsolata, mint új családjával…

Rozsda és csont - szerepelt a 2012-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában, 2013-ban két Golden Globe-díjra jelölték.
A kisfiával, Sammel egyedül maradó, munkanélküli Ali a dél-franciaországi Antibes-ba költözik, hogy nővérével és annak problémás családjával éljen. Megismerkedik a gyönyörű Stephanie-val, aki delfinidomárként dolgozik. A nőt hamarosan rettenetes baleset éri, melyben mindkét lábát elveszti. A mélyen depressziós Stephanie-ban Ali tartja a lelket: kapcsolatuk egyre mélyebbé válik, Ali azonban továbbra is találkozgat alkalmi barátnőivel. Amikor az ötéves Samet is baleset éri, Ali felismeri, mi igazán fontos az életében.

A próféta - a 2009-es cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíját kapta, 2010-ben pedig Oscar-díjat és BAFTA-díjat is nyert.
A 18 éves, analfabéta francia-arab Malikot a rendőrséggel való konfliktusa után hat éves börtönbüntetésre ítélik. Malik egyedül találja magát egy ismeretlen, agresszió által szervezett közegben: védelem és pénz nélkül áll az egymással szemben álló muszlim és korzikai bűnbandák kereszttüzében. A korzikai maffiafőnök, César Luciani megbízásából meggyilkolja a muszlim Reyebet, így elnyeri a korzikai csoport védelmét. Malik a korzikai banda tagjaként drogkereskedelembe kezd, és mikor kijárást kap a börtönből, a maffia kaszinóüzleteiben is részt vállal. Megismerkedik azonban az arab Ryaddal is, aki megtanítja írni és olvasni, és aki lassan a legjobb barátjává válik...

Halálos szívdobbanás - a 2005-ös berlini filmfesztiválon Ezüst Medvével díjazták, 2006-ban BAFTA-díjat kapott.
Thomas apja nyomdokait követve alvilági életet él. Ellenfeleit keményen kezeli, de apja iránt gyengéd szeretetet mutat. Életében fordulópont következik, amikor felfedezi anyjától örökölt zenei tehetségét, és lehetősége nyílik arra, hogy koncertzongorista váljon belőle. Rádöbben, hogy talán ez az utolsó esélye arra, hogy más úton induljon tovább. Egy kínai virtuóz zongoraművésznő kezdi tanítani, aki egy szót sem beszél franciául, így kettejük közös nyelve a zene lesz. Tom egy tisztább élet után kezd vágyakozni. Ehhez hamarosan a szerelem iránti vágy is társul. Amikor úgy tűnik, elérheti célját, felbukkan a múltjának árnyéka.

A számat figyeld - 2002-ben kilenc César-díjra jelölték, melyből hármat meg is kapott.
Clara egy ingatlanfejlesztő cégnél titkárnő. Szeretne feljebb jutni a ranglétrán, de 35 évesen, hallássérültként hiába dolgozik keményen, nem tud kitörni ingerszegény életéből. Egy nap megjelenik a cégnél a 25 éves, megnyerő külsejű Paul. A képzetlen férfi nemrég szabadult a börtönből, de Carla, aki azonnal a férfi hatása alá kerül, elintézi, hogy felvegyék. Ezután is mindenben falaz neki. Amikor Paul felfedezi, hogy Carla tökéletesen tud szájról olvasni, minden eddiginél jobban kihasználja a tapasztalatlan nő rajongását.