Nigel Kennedy “matiné-koncertje”

Szinetár Dóra: “ezt minden gyereknek látni kell”.

Fantasztikus lehetőséget kínál a világhírű hegedűvirtuóz a zenebarát fiataloknak. A december 14-ei 14 órás előadás az Arénában - csoportos vásárlás esetén - a zenét szerető és tanuló diákoknak fejenként mindössze 499 forintba kerül. A délután házigazdája Szinetár Dóra lesz.

A klasszikus zene fenegyerekeként világszerte ismert Nigel Kennedy két koncertet is ad december 14-én a Budapest Arénában. Az esti koncertet megelőzően délután 2-kor is színpadra lép, hogy a legifjabbak se maradjanak le csodás játékáról. “Kennedy fő küldetése, hogy a klasszikus zenét minél népszerűbbé tegye a fiatalok körében” – meséli Szinetár Dóra, az előadás házigazdája, akinek  színpadra kerülő Vivaldi A négy évszak című műve a nagy kedvence. “Azt gondolom, hogy ezt minden zeneszerető gyereknek látni kell, és példamutató, hogy a szervezők erre ilyen kedvező lehetőséget biztosítanak” – mondja az énekesnő. Azoknak a zenét szerető és tanuló fiataloknak, akik egyszerre legalább tízen vásárolnak „csoportos” jegyet, mindössze 499 forintba kerül a jegy darabja a december 14-eii, délután 14 órai előadásra.

Kennedyről talán kevesen tudják, hogy a világ talán legismertebb hegedűművésze, Yehudi Menuhin kedvenc tanítványa volt, mi több, Menuhin egészen haláláig finanszírozta Kennedy tanulmányait, akinek lemezei sorra nyerték el a legjobbaknak járó díjakat. Kiadványa lett már az Év Lemeze, nyert Év Klasszikus Albuma címet és A négy évszak című albuma, melyet kétmillióan vették meg, és két évig vezette a brit klasszikus slágerlistákat, a Rekordok könyvébe is bekerült, de  - mások mellett - Bach, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij műveinek legnépszerűbb felvételei is a nevéhez fűződnek. Pályafutása során elnyerte már az Év férfi előadóművésze díjat is, Svájcban a Gold Rose of Montreaux-t, és második Vivaldi-albumát Németországban és Ausztriában is díjazták. Nagy kirándulásokat tett a dzsessz műfajában is, sőt Jimi Hendrix előtt is tisztelgett a legendás gitáros halálának 40. évfordulója alkalmából. A különc, punkfrizurás Kennedy olykor sört kortyolgat a koncertjén, amúgy jó kapcsolatot ápol a brit királyi családdal, akiknek többször adott zártkörű koncertet is.

Öthúros hegedűjét a “kezére” készítették a mesterek, máskor pedig egy majd’ 300 éves Bergonzi hegedűn muzsikál.

Budapestre most - legújabb turnéja keretében - A négy évszak újraértelmezésével érkezik, s koncertjén a Virtuózok tehetségkutatón feltűnt három ifjú magyar muzsikus, Kiss Zoltán, Sándor Zoltán és Váradi Gyula is fellép majd.