Utcai művészetek a porondon

A street art volt az ARTista Café témája.

A Fővárosi Nagycirkusz a decemberi hidegben bevitte a porondjára az utcát, az utcai művészeteket. A havi cirkuszművészeti pódiumbeszélgetés-sorozatuk, az ARTista Café legutóbbi témája a street art volt.

Ötödik alkalommal gyűltek össze mindazok, akik nem csak nézni szeretik, hanem gondolkozni is a cirkuszról, foglalkoztatják a kérdései. Azok, akik Fekete Péter miniszteri biztos, a MACIVA és a Fővárosi Nagycirkusz vezetőjének hívására tenni is szeretnének azért, hogy a cirkusz ne csak szórakoztatási forma, hanem művészeti ágra emelkedjen a közgondolkozásban. A korábbi alkalmakkor szóba került már a bohóc szerepe a cirkuszban vagy a világszerte egyre élénkebben tárgyalt kérdés: az állatok szerepeltetése a porondon.

Gólyalábasok, bűvészek, tűzzsonglőrök, élő szobrok, utcazenészek, beatboxosok, hip hop és break táncosok. Mindannyian a hivatalos, intézményi falakon kívül dolgoznak azért, hogy elnyerjék az utcai forgatag figyelmét és elismerését. Azért, hogy néhány fémpénz, netán papírbankó legyen a jutalmuk, amit a járókelők dobnak a kalapjukba.

A decemberi műsoros pódiumbeszélgetésen ők kerültek középpontba, egy-egy képviselőjüket Szente Vajk műsorvezető faggatta a bemutatott produkciójuk után. A művészek mellett a vendégek között köszönthették a szervezők Szonday Szandra esztétát, aki a street art helyéről beszélt a művészetek között, valamint Papp Gábor marketing szakember arról, miként lehet hatásosnak lenni a közönség megszólításában a köztereken.

A hazai művészek mellett eljöttek a Fővárosi Nagycirkusz futó műsorának, a Balance külföldi sztárjai közül többen is: az ukrán akrobatikus kosaras csapat, a Flying Balls és a szintén ukrán zsonglőr páros, a Duo White Fantasy. A Balance egyik legnépszerűbb fellépő csapata, a román kézegyensúlyozó hármas, az X-treme Brothers ezúttal az est témájába illő produkciót mutatott be, ízelítőt adtak break tánctudásukból.
Fekete Péter elmondta: egy modern, állami cirkusznak nyitottnak és kíváncsinak kell lennie, mi történik az utcán, az utcai művészetekben, mit hoznak létre a javarészt fiatal alkotók. Segítenie kell a munkájukat, időt és teret biztosítani számukra is a bemutatkozásra.

Az ARTista Cafét ezúttal is kötetlen beszélgetés követte a Dallmayr cég jóvoltából, kávé és tea mellett lehetett folytatni az este témájának a megvitatását.
Januárban nem lesz ARTista Café a nemzetközi cirkuszfesztivál miatt, a következő műsoros pódiumbeszélgetést február 1-én tartják, akkor az artista életpályamodell kerül középpontba. Számos izgalmas kérdés vesznek majd sorra, csupa olyat, amiről ritkán esik szó. Hol és hogyan lehet megtanulni az artista szakmát, miként lehet a csúcsra jutni és ott maradni? Milyen érzés a fényben állni? Hány munkaóra és izzadságcsepp szükséges ahhoz, hogy eljusson oda a művész?  Milyen lehetőségek vannak az aktív évek után? A részvétel minden alkalommal ingyenes, ugyanakkor a szervezők regisztrációt kérnek.
Minden cirkuszrajongót várnak akkor is!

Kapcsolódó programok:
Hobo Karácsony: 2015. december 27. 20 óra
Balance szilveszteri gálaelőadás – előtte egy egyedülálló bűvészmutatvánnyal:
2015. december 31. 20 óra
Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál: 2016. január 7-11.
ARTista Café: 2016. február 1. 18 óra