Händel: Messiás a Szent István Bazilikában

Az oratórium előadása a karácsonyi időszak kiemelkedő zenei eseménye.

December 23-án 20 órakor a budapesti Szent István Bazilikában szólal meg ez a méltán világhírű és közkedvelt alkotás, amely egyedi élményt kínál a hangverseny látogatóinak.

Az Angliában született alkotás Händel talán legismertebb műve, a 42-ik „Halleluja” tétele számtalan feldolgozásban hallható, az angol zenebarátok második himnuszukként tekintenek rá. A mintegy 90 perces hangverseny alatt megszólalnak a mű meghatározó zenekari nyitányai, kórus - és szóló tételei, amelyek művészi módon jelenítik meg a karácsonyi gondolatkör tartalmát és hangulatát.

Az oratórium a Messiás történetét meséli el. Az első rész a Krisztus előtti időkről és a Megváltó születéséről, a második a szenvedéstörténetről szól, a harmadik rész pedig a megváltásról elmélkedik. Az áriák egy része visszafogottan operaszerű, de az oratórium meghatározó karakterét a kórusszámok adják. A Hallaluja utáni első szopránária bevezető sorát („I know that my Redeemer liveth” – „Tudom, hogy megváltóm él”) vésték rá Händel westminsteri apátságbeli sírjára. Händel az első bemutató után, és majd a későbbiekben is, egyre több változtatást, módosítást hajtott végre a Messiáson, ennek következtében az oratóriumnak nincs állandósult verziója.

Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet,
így szól Istenetek!
Szóljatok Jeruzsálem szívéhez
és hirdessétek neki, hogy vége van nyomorúságának,
hogy bűne megbocsáttatott;
Egy szó kiált: A pusztában készítsetek az Úrnak utat,
ösvényt egyengessetek a kietlenben a mi Istenünknek!
(Ésaiás 40,1-3)

A közreműködők személye garanciát nyújt az előadás magas színvonalára.
A hallgatók a zenei élmények befogadása közben gyönyörködhetnek a Bazilika csodálatos freskóiban és műalkotásaiban. Ez az este olyan komplex élményt kínál hallgatóinak, amelyet egyetlen más előadás alatt sem tapasztalhatnak meg.
Közreműködnek:
Károly Edit – szoprán
Gion Zsuzsanna – alt
Megyesi Zoltán – tenor
Najbauer Lóránt – basszus
Budapesti Ifjúsági Kórus
ETUNAM Kamarakórus
Monarchia Szimfonikus Zenekar
Vezényel: Virágh András
Jegyek válthatók a helyszínen, kedden és szerdán 9 órától.