A Hűség Városában a Nagy Egyetemi Borteszt

A Nyugat-magyarországi Egyetemen került megrendezésre a Nemzeti Bor Maraton kiemelt szakmai programja, a Nagy Egyetemi Borteszt.

A 2015-2016-os turnus 2. alkalma, Magyarország Soproni borvidékének szívében fogadta az egyetemistákat. A hivatalos program kezdeteként Balla Attila, a Nagy Egyetemi Borteszt és a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója köszöntötte a hallgatókat, bemutatta a programot és a Bortext mobilapplikációt. Kiemelte, hogy a további fejlesztések során is cél, hogy a tudatos borfogyasztásra való nevelésben egy naprakész felületet adjanak a fogyasztók kezébe a magyar borok világáról, ahol nem csak értékelhetik az elfogyasztott tételeket, hanem további szakmai- és ágazati aktualitásokhoz, információkhoz juttatják az applikációt használókat. Ennek a mentén került bele a Bor&Gasztro programajánló, a NÉBIH tudástár, a magyarországi borvidékek és borrégiók leírása az applikációba.

A folytatásban Kielmayer Kristian, a Földművelésügyi Minisztérium szakértője mutatta be a Nemzeti Borkiválósági Programot. A 2013-ban indult kormányzati kezdeményezés alapvető célkitűzése a magyar bor értékesítési lehetőségeinek javítása. Kifejtette, hogy a magyarországi termesztési körülmények között jó minőségben és megfelelő mennyiségben előállítható könnyedebb, divatosabb termékekre építve kívánják megalapozni a magyar borászat jövőjét.
Az interaktív kóstolástechnikai tréning előtt Koch Csaba, a 2014 Év Pincészete díjas borász, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke beszélt a mai magyarországi- és külföldi, borfogyasztási- és borkészítési trendekről. Elmondta, hogy az elmúlt 10 évben tapasztalt kiemelkedő ágazati fejlődés nem lett volna elképzelhető a fogyasztói igények fejlődése nélkül. Ezzel kiemelve hangsúlyozta a 18-35 éves korosztály szerepét, akiket a jövő fogyasztóiként említve kell tudással és tapasztalattal felruházni a tudatos borfogyasztásról.

A program további részében Sánta Zoltán, Nemzetközi Borakadémikus AIWS, a Borkollégium szakoktatója tartotta meg interaktív kóstolástechnikai tréningjét, amely segítette a résztvevőket a borsor további tételeinek értékelésében. Tanulmányai és tapasztalata alapján egy bor értékelésénél 40%-os fontossággal bír az, hogy előző kóstolásaink tapasztalataira emlékezzünk és tudjuk az adott pillanatban kóstolt tételhez viszonyítani.

A Nagy Egyetemi Borteszten szereplő borok a Nemzeti Borkiválóság Program borkiválóságai, vagy kiválósággal rendelkező termelők borai.
A Nyugat-magyarországi Egyetemi borsor:
Gere Attila Pincészete Olaszrizling 2015
Bock Borászat Villányi Hárslevelű 2012
Frittmann Borászat Kékfrankos Rose 2015
Koch Borászat Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon 2013
A program február 24-én Pécsen, a Pécsi Tudományegyetemen folytatódik, majd májusig, további magyarországi felsőoktatási intézmények vesznek részt az eseménysorozatban.
A Nagy Egyetemi Borteszt szakmai partnerei:
- Borkollégium
- Borászportál
- Földművelésügyi Minisztérium – Nemzeti Borkiválóság Program
- Nemzeti Bor Maraton / Bormaraton Kft.
További információk a Nagy Egyetemi Bortesztről és a Bortext mobilapplikációról itt.