Pénteken elrajtolt a II. Nemzeti Bor Maraton

Május 13-án, reggel 8:30 perckor Soltvadkerten elrajtolt az ország egyik legnagyobb szabadidősport és közösségi rendezvénysorozata, a Nemzeti Bor Maraton.

10 napon át és 2057 km-en keresztül, 123 magyarországi település részvételével zajlanak majd az idei események. A Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen (Villányban, Szekszárdon, Budapesten a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontban, Balatonfüreden, Nagykanizsán, Sopronban, Tokajban, Egerben, Szegeden és Soltvadkerten) várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást.

Fellép többek között a Pannonia Allstars Ska Orchestra, Boban Markovic Orkestar, Mystery Gang, Csemer Boglárka, Mary Popkids, Tolvai Renáta, The Biebers, Balkan Fanatik, Charlie és a Quimby.

A kiemelt helyszínek és programrészletek:
1. nap (2016.05.13.) - Villány, Rendezvénytér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/villany
2. nap (2016.05.14.) - Szekszárd, Szent István tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/szekszard
3. nap (2016.05.15., Pünkösd) - Budapest, Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/budapest
4. nap (2016.05.16., Pünkösd) - Balatonfüred, Tagore sétány
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/balatonfured
5. nap (2016.05.17.) - Nagykanizsa, Erzsébet tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/nagykanizsa
6. nap (2016.05.18.) - Sopron, Várkerület
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/sopron
7. nap (2016.05.19.) - Tokaj, Kossuth tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/tokaj
8. nap (2016.05.20.) - Eger, Dobó tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/eger
9. nap (2016.05.21.) - Szeged, Dóm tér
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/szeged
10. nap (2016.05.22.) - CÉL: Soltvadkert, Hősök tere
Program: https://nemzetibormaraton.hu/helyszin/soltvadkert

„Többet a szavaknál!” mozgalom
Martonvásár polgármestere dr. Szabó Tibor úr, kihívást intéz a Nemzeti Bor Maratonban érintett további 122 település polgármesterei és alpolgármesterei felé, hogy tegyék meg ők is a településükre érkező, vagy arról induló futó, vagy kerékpáros szakaszt. Induljon ezzel olyan mozgalom, amely nem csak szavakban, hanem a leghatékonyabb módon, személyes példamutatással segíti az adott településen élőket a helyes döntés meghozatalában az egészséges életmód felé vezető úton.

Szív futóbajnokai és a Nemzeti Bor Maraton! Kéz a kézben séta a szívbeteg gyermekekért! Eljött végre újra a várva várt pillanat! A Szív futóbajnokai közösen a Nemzeti Bor Maraton futóival és szervezőivel, a BSI Futónagyköveteivel egy nem mindennapi programot szerveznek az apró hősöknek! Az ország hat pontján, hat csodálatos helyszínen, a gyaloglás távokon fognak együtt sétálni a szívbeteg gyermekekkel. Minden gyermek kéz a kézben a sportolókkal és a futónagykövetekkel, együtt rajtol és ér célba, közösen teszik meg ezzel az első lépéseket a gyógyulás felé. A Nemzeti Bor Maraton azon helyszínei, ahol a jótékonysági akcióhoz bárki csatlakozhat:
2016.05.14., 16:45 - Szekszárd, Szent István tér
2016.05.15., 15:45, Pünkösd - Budapest, Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont
2016.05.16., 16:45, Pünkösd - Balatonfüred, Tagore sétány
2016.05.18., 15:45 - Sopron, Várkerület
2016.05.20., 16:45 - Eger, Dobó-tér
2016.05.21., 16:15 - Szeged, Dóm-tér

Egyúttal elindul egy „Szív bajnokai zászló” is útjára május 13-án a hivatalos rajttal, és körbejárja a teljes útvonal mind a 123 települését. Ezt a zászlót minden résztvevő sportoló, világbajnok, olimpikon, a polgármesterek és közéleti emberek ellátják aláírásukkal. Ezt a zászlót a rendezvény befejezését követően a szervezők árverésre bocsájtják és a befolyt összeget a szívbeteg gyerekek javára ajánlják fel.

A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, sportszakmai védnöke pedig Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász, a villányi borvidék három élvonalbeli termelője, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Hajós-bajai borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa, Koch Csaba, valamint a Kunság első számú borásza, Frittmann János. A Nemzeti Bor Maraton együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemzeti Művelődési Intézet, támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Törley Pezsgőpincészet, a Sláger TV, a Borászportál és a Red Bull.