Top 10 természeti kincs Horvátországban

Ismerkedj meg Horvátország természeti és nemzeti parkjaival. Horvátországnak 8 nemzeti parkja van: ezek közül 4 hegyvidéki területen, 4 pedig a partvidéken.

  1. Plitvice
    A Plitvicei tavak, a legkiemelkedőbb és leglátogatottabb természeti csoda a nyolc nemzeti park közül. 1979 óta az UNESCO Világörökségi listáját is gazdagítja.
  2. Kornati
    A Kornati szigetek hihetetlen gyönyörűségnek számítanak, és a legtöbbet közülük 1980-ban nemzeti parkká nyilvánították.
  3. Krka
    Krka hét vízesésével rendkívüli természeti jelenség Horvátországban.
  4. Brijuni
    Mindenképp fel kell fedezned ezt az egyedülálló gyönyörűséget. A 14 kis szigetből álló csoport Horvátország északi részén található.
  5. Limski kanal
    A Limski csatorna az Istrian táj egyik leggyönyörűbb darabkája.
  6. Neretva
    A legnagyobb kanyon Horvátországban.
  7. Mljet
    Az Adria egyik leggyönyörűbb és legfásabb része, és a mediterrán legattraktívabb és a legérdekesebb történelemmel rendelkező kulturális gyöngyszeme. Az Adria nyolcadik legnagyobb szigete.
  8. Paklenica
    A Peklencia Nemzeti Park Horvátország legfontosabb sziklamászó központja.
  9. Elafiti
    Számos turistát vonz gyönyörű kilátásával és homokos strandjaival.
  10. Trsteno
    A Trsteno arborétum ötvözi a kultúrát és a természeti értékeket.

Horvátország fesztivál napszemüvegben
Egy horvátországi nyaralás során számtalan izgalmas és érdekes dologgal találkozik az ember. A gazdag történelmi múlt miatt számtalan kirándulóhely várja a látogatókat, remek ízeket kóstolhatunk meg, és élvezhetjük a napsütést akár egy homokos, akár egy köves tengerparton.  Pont ezek miatt a remek tulajdonságok miatt, minden évben egyre több és több fesztivál várja a fiatalokat.

Az Outlook fesztivált idén 9. alkalommal rendezik meg Horvátországban. Európa legnagyobb basszus kultúra és dubstep fesztiválja. A rendezvényt Pula közelében tartják meg szeptemberben. Több helyszínen zajlanak majd az események, egy igazán fergeteges bulit készítenek elő a zene kedvelőinek. Az elmúlt években több premier fellépésnek is otthont adott a rendezvény. Az idei fellépők ugyan még nem derültek ki, de vegyél részt egy Horvátországi nyaralás részeként Pulába is.

Az Outlook fesztivál ”kistestvéreként” emlegetett Dimensions-t szintén Puliban tartják, bár egy hónappal korábban, mint a ”nagytestvért”. Ha szereted az underground zenét, látogass el idén erre az eseményre.  Az idei fellépők között olyan nevek szerepelnek, mint Ben Klock, Andy Stott vagy a Mood II Swing. A helyszín még inkább hatásossá teszi az előadásokat, hiszen így a hangzás és a dallamok tökéletes összeállnak egy remek estéhez. Jegyek magára a nyitókoncertre is vásárolhatóak, ami azért jó mert ha esetleg pont véget érne a nyaralásod, akkor is részt tudsz venni az eseményen.

Ha pont augusztus közepére esik a nyaralásod, akkor a legjobb időpontban mész Horvátországba, hogy ott lehess a Defected Croatia fesztiválon.  Számos sikeres ibizai szezon után most Horvátországba érkezik a ”defektes” buli. Az egyedi elképzelés alapján létrejövő buli első alkalommal kerül megrendezésre Tisno-ban. A nagyszínpadon disco ikonok és underground sztárok fognak játszani.

Amennyiben még nem táncoltál a homokban, most itt a remek alkalom. A Movement fesztiválon a közeli fák árnyékot adnak, ha túl magas lenne a hőmérséklet. A nagyszínpad egy kissé beljebb esik a parttól így hátra tekintve is csodás látványban lehet részünk.

Az a csodálatos középkor
Horvátország gazdag történelmi múltja számos kincset rejt magában. Ezek közül fontosak a középkorra visszautaló leletek. Ha érdekel a történelem, vagy szeretnél egyet kirándulni a nyaralásod alatt, ezek a helyek tökéletesen alkalmasak mindkettőre.
A belföldi középkori városok általában egy domb tetején álltak, hogy legyen egy természetes védelmük. Külsőre leginkább egy erődre emlékeztetettek, míg belülről szabálytalan utcácskák sorakoztak. A város központja a templom körüli tér volt. Horvátországban számos ilyen város maradt meg, amiket érdemes megnézni. Mi most mutatunk néhányat ezek közül

Dvigrad
A romok mindössze 3.5 km-re fekszenek Kanfanartól. A korai középkorban két vár volt jelen: Parentino és Moncastello. Az első élete még a korai középkorban véget ért, míg a másodikat egészen az 1600-as évekig lakták, akkor már Dvigrad néven, viszont kitört a pestis járvány, ami miatt a lakók kénytelenek voltak elköltözni. A későbbiekben itt alapították meg Kanfanarát. A romok egyedülálló képet mutatnak az egykori középkori városszerkezetről, az öves falak, a város bejárata valamint a tornyok. A központi téren álló Szent Szófia templom mindössze 10-12 %-ban maradt fent.
A környéken több prominens kápolna is áll. A Szent Mária temető egy sor olyan freskót tartalmaz, ami még a 15. századból maradt ránk.

Grožnjan
A település 8 km-re fekszik délkeletre Buje-től, az északi fennsík felett, a Mirma folyó völgyében található, 260 m-el a tengerszint felett. Népessége 193 fő. Grožnjan-ban a közelmúltban bővült a kulturális tevékenységek köre. Buje-val a helyi úthálózaton kapcsolódik össze.
A fennmaradt műemlékek egy része szigorú védelem alatt áll: a város fő kapujának keleti oldala az egyik ilyen, amit a 15-16. században építettek, valamint a védőfal egy része, amit kétszer is újjáépítettek. A Szent Mária barokk templom 1770 óta áll a főterén, a különálló harangtorony még a 17. században épült. A templom számos értékes a barokk időkből fennmaradt műkincset tartalmaz.

Motovun
A központi régióban az Isztriál-félsziget déli oldalán, a Mirma folyó völgyében található. A gazdaság alapját az állattenyésztés, a mezőgazdaság, valamint a bor előállítása adja. A város legrégebbi része a 13. és 14. században épült, ma pedig a sétányon állnak. A régi városrészen számos romantikus és gótikus ház áll. A város főterén gótikus-romantikus harangtorony valamint reneszánsz palota áll, amelyet a 16-19. században felújítottak.

Pazin
Egy 983-ban II. Ottó által kiadott dokumentumban említik először, melynek alapján a vár tulajdonjoga a Porec egyházmegye kezében volt. 1825-től 61-ig, Pazin volt az Isztriai belügyminisztérium közigazgatási központja. Itt nyílt meg 1899-ben az első horvát középiskola is. A második világháború idején jelentős károkat szenvedett a bombázások során. A vár a Jama szikla fölötti mélységbe épült. Jelenlegi állapotát 1537 és 40 között érte el. Ez maradt fent a legszebb és legjobb állapotban Isztrián. 

TOP 4 horvátországi strand
Egy Horvátországi nyaralás során mindenképpen érdemes ellátogatni valamelyik strandra, hiszen a csodálatos napsütés és a lenyűgöző partok garantáltan segítenek elérni a tökéletes kikapcsolódás élményét. Az Adria partjain egyaránt megtalálhatóak a homokos és kavicsos strandok is. A fák, melyek jellemzőek erre a részre, árnyékot nyújtanak a melegebb napszakaszokban. Számos strand biztosít különböző szórakozási lehetőségeket is, mind például a csúszdák és egyéb programok. Mind a mai napig találhatóak olyan strandok, melyek rejtve maradtak a legtöbb turista szeme előtt. Ezért Horvátország akár ilyen szempontból is lehet a „nyugalom szigete”.
Mi most összegyűjtöttük nektek a legjobb 5 strandot Horvátország területén.

Medulin
Medulin az Istria félsziget dél-keleti részén fekszik, mindössze 8 km-re Pula-tól. A szigetvilágában található néhány laktalan sziget is. A nyár folyamán a nyaralók, a vitorlázók és a többi látogató üdülőhelyévé válik. Medulin ebben az időszakban könnyen megközelíthető vízitaxival is.
Medulinban számos látnivaló várja a turistákat. Többek között ilyen a Belvedere Hotel, és az Ai Pini Üdülőfalu.  Szállást pedig egész évben találhatunk.
Többféle szálláslehetőségből választhatunk: szállodák, apartmanok, magánházak, kempingek, bungalók, és a sort még folytathatnánk. A családok számára is kedvező, hiszem homokos partszakasza miatt, a gyermekek számára is biztonságos szórakozást nyújt.
Ha az aktív pihenést kedveled, akkor is érdemes itt nyaralnod. Medulin sok féle lehetőséget kínál a sportolásra is. Találhatóak itt teniszpályák, golfpálya, fedett uszoda, és a szállodákban a különféle masszázsokat is kipróbálhatod.

Krk sziget
Az Adriai-tenger Kvarner öblének legnagyobb szigete, e mellet pedig itt laknak a legtöbben (körülbelül 16.000-en). Elhelyezkedése miatt népszerű turisztikai célpont. Közel van Közép- és Nyugat-Európához, valamint könnyedén megközelíthető, ha repülővel utazunk, mert egy híd köti össze Rijeka nemzetközi repülőtérrel. Krk-ban is számos üdülőhely közül választhatunk.
Ha a Krk szigeten jársz ezekre a helyekre mindenképpen érdemes ellátogatnod:

  • Baška: Krk délkeleti partján található kis turisztikai település. Szőlőültetvényekkel, olajfákkal, és kilátással a Prvic szigetre. A Kvarner régió egyik legnépszerűbb üdülőterülete. A turistákat 2 km hosszú, kavicsos parttal, valamint a kék tenger lenyűgöző látványával és természeti szépségével csábítja. A sportolásnak is széles skáláját kínálja, a legtöbb szálloda pedig a part közelében található.
  • Krk: ha a történelem szerelmese vagy, akkor a szigettel megegyező nevű város a te kirándulóhelyed. Az ókori város római fallal van körülvéve, valamint gazdag kulturális örökséggel rendelkezik.
  • Nijvice: egy kis település a Krk sziget északi részén. Gyönyörű strand található itt mediterrán környezetben. Korábban egy kis halászfalu, ma már azonban egy hihetetlen turisztikai központ.
  • Omišalj: Az egyik legrégebbi város a Krk szigetén. Még így a nyár folyamán is, egy viszonylag nyugodt, csendes település.

Zadar
Zadar gazdag kulturális története 3000 évre nyúlik vissza. Szinte Dalmácia közepén található, az Adriai-tenger partján. 5 horvát nemzeti park veszi körül. Legismertebb kultúrtörténeti emléke a Szent Donát templom, ami a 9. században épült.  A St. Stošije templom kiváló példája a római kori építészetnek Horvátországban. Érdekesség, hogy a Horvátországi első újság, valamint az első könyv is itt került megírásra. 

Brač sziget
A Brač sziget a 3. legnagyobb sziget az Adria partján, és így a legnagyobb Dalmáciában. Ma turisztikai célpontként funkcionál, ami számos lehetőséget rejt magában a turisták számára. Az olyan helyek, mint például Bol vagy Milna, tipikus dalmát városok. Itt könnyedén választhat magának a látogató apartmant, hotelt vagy üdülőfalut. A kiváló környezeti adottságai miatt, biztosan teljesíti a hozzáfűzött reményeket. A közelben található Split és Hvar is, ha esetleg egy kiránduláshoz lenne kedved.  A sziget különleges vonzereje Zmajeva spilja, ami Murvica községben található templom . A Kopačina barlang, különleges régészeti leleteket rejtő turistacélpont.

A tenger szólamai
Gondoltad volna, hogy nem is kell messzire utaznod, ahhoz hogy egy igazán varázslatos jelenségnek legyél szem és fültanúja? Horvátországban, Zadar városában van egy különleges hangszer, ami még csak nem is a felszínen helyezkedik el.
A víz alatti orgona, a tengeri hullámok, a szél és néhány remek tervező miatt várhatja ma a turistákat. A szerkezetet Nikola Bašić készítette. 2005-ben adták át és már 2006-ban díjat kapott az European Prize for Urban Public Space" –en.
A különleges hangszerhez fehér márványlépcsők vezetik le a látogatókat. A pompás látvány még inkább hozzásegíti az embereket ahhoz, hogy egy igazán különleges élményben lehessen részük. Ez a világ egyik legnagyobb tengeri orgonája.

Horvátország homokos strandjai
Horvátországra egyaránt jellemzőek a homokos és köves partszakaszok is. Amennyiben te jobban kedveled az aranyszínű homok pergését a lábujjaid között mindenképpen érdemes ellátogatnod a következő néhány strandra.

Az Umagonban található Stella Maris hotel strandja tökéletes hely a kényelmes napfürdőzésre. A homokos part mindössze 3 km-re található a városközponttól. Ha megéheznél, sok olyan hely van a környéken, ahol a pihenés közben ebédelhetsz egy jót, vagy a nyári meleget egy nagy adag fagyival enyhítheted. Ha az aktív nyaralás híve vagy, akkor is érdemes ide ellátogatnod, mert sok lehetőséget kínál arra, hogy vízi sportokat vagy más sportágat aktívan gyakorolj.

Malinska egy igazán különleges környezet. A lenyűgöző növényzete mellett, homokos tengerpartja is igazán említésre méltó. Úszásra számos lehetőség adódik a rejtett öblökben, vagy a szállodák saját úszómedencéjében. Malinska Krk szigetén található, így könnyen elérhető az autópályán keresztül. Ugyan nincs hatalmas homokos strandja, viszont a víz lassan mélyül, így kisgyermekes, családi nyaraláshoz is ideális.

Az Adriai-tenger partján található Crikvenica nevét egy 15. században épült kolostorról kapta. Ma jelentős turisztikai központ. Annak ellenére, hogy a város valójában nem túl nagy az egyik leglátogatottabb Horvátországban. Nem túl távoli úti cél autópályán is könnyedén elérhető. Crikvencia sokféle szálláslehetőséget kínál, így a látogatók könnyedén kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A homokos strandja ideális a gyermekes családoknak, mert nincs túlságosan meleg. Ezért ha kisgyermekkel utazunk, sem okoz kellemetlenséget a klíma. E mellett a közelben számtalan szórakozási lehetőség található kicsinek és nagyoknak egyaránt.

Az egyik legjobb homokos strand Horvátországban Nin. A kellemes strandolás mellet lenyűgöző kilátás várja a turistákat a hegyekre. E mellett közel van hozzá egy középkori város is. Ezért a történelem szerelmeseink is remek választás. A hosszú homokos strandok mögött elterülő füves dűnék, igazi különlegességnek számítanak Horvátországban. A legnagyobb szenzáció itt a Kraljicina Plaza, ami egy körülbelül 3 km hosszan elterülő aranyszínű homokkal borított partszakasz. Sportolásra is van lehetőség, ami az aktív pihenés szerelmeseinek kedvez.

Čikat Mali Losinj gyönyörű környezetében található. A part mentén gyönyörű, hosszú homokos tengerpart terül el, ami szinte csábítja a turistákat egy könnyed napfürdőzésre. Az itt található szállodát és kempinget a közelmúltban felújították, ami számos szórakozási lehetőséget biztosít. A strand felett sok szálláslehetőséget találunk, ami rejtve van a fenyők mögött, így a pihenést sem zavarhatja meg semmi. Ideális választás azok számára, akik szeretik a sportokat, valamint szeretnének tökéletes természeti körülmények között nyaralni.

Top 8 szórakozóhely Horvátországban
Ha egy horvátországi nyaralásra gondolunk leginkább a csodálatosan kék Adriai-tenger, a napsütés és a pihenés jut eszünkbe. Annak ellenére, hogy ezek mind megvannak ebben a gyönyörű országban, azok sem fognak unatkozni, akik éjszakánként egy igazán jót szeretnének bulizni.
Partik, klubok, szórakozóhelyek. Ezek mind-mind megvannak a horvát várásokban, valamint az üdülőövezetekben. A pezsgő éjszakai élet egyre inkább ismerté válik Európa területén. A fiatalok Horvátországban is este elindulnak, és egy-egy szórakozóhelyen töltik az éjszakát.

Poreč
Itt található a Tequila bár és strand valamint a Villa Club és a Byblos.

Pamula
A város arénájában minden évben híres énekesek és zenészek adnak koncertet.

Rovinj
Az éjszaka indításaként látogass el a Boa klubban, majd táncold végig az estét a Piratas diszkóban.

Medulin
A városban számos klub és kávézó várja a turistákat, ahol a strandokon végigbulizhatod az éjszakát.

Opatija
A Hamingway szórakozóhely gyakran ad otthont a legnépszerűbb horvát DJ-knek valamint a legjobb előadóknak.

Novalja
A Zrce beach az egyik legnagyobb nyári parti zónája Európának.

Split
Kocka, Master’s és Tribu, néhány népszerű hely, ahol jó hangulatban töltheted el a nyaralásod estélyit.

Dubrovnik
Szinte minden szálloda és étterem széles szórakoztató programokkal várja a látogatókat.

Ezeket látnod kell, ha Horvátországban jársz!
Horvátország közel van és gyönyörű. Amellett, hogy az utazáshoz bizonyos esetekben még a repülőgépet sem kell igénybe venni, Horvátország számos pompás helyet tartogat az utazónak.
Most mutatunk néhányat!

Mljet
Ha tökéletes pihenésre vágysz, feltétlenül itt a helyed! Mljet az egyik legnagyobb sziget Dél-Horvátország partjainál. Nyugati végében két sós tó is található. Malo Jezero és Veliko Jezero. Utóbbi közepén egy kis sziget van, melyre egy Bencés kolostort építettek. Ha inkább az aktív pihenés híve vagy és túrázni szeretnél, akkor is érdemes ide ellátogatnod, mert a sziget 72 %-át erdő borítja.

Pula Aréna
A Pula aréna a 6. legnagyobb fennmaradt római aréna, valamint az egyik legjobb állapotban megőrzött római emlék Horvátországban. Az építményt az első században hozták létre. Akkor 26.000 néző befogadására volt alkalmas. Sajnos azonban a XV. században jelentős állapotromláson ment át, amikor nagy mennyiségű követ vittek azért, hogy házakat valamint más építményeket hozzanak létre. Ez a folyamat viszont szerencsére abbamaradt, mielőtt a teljes szerkezet összeomlott volna.
Manapság népszerű látványosságként funkcionál, valamint a nyári hónapokban különféle rendezvényeket és előadásokat is tartanak.

Krka Nemzeti Park
A nevét a Krka folyóról kapta, ami körbeveszi az arborétumot. A hely mindössze néhány kilométerre fekszik  Šibeniktől. 1985-ben vált Horvátország 7. nemzeti parkjává. Az arborétum nagy területen, mintegy 109 m2 – en fekszik. Kivételesen sokoldalú természeti kincs. Rendkívül gazdag és változatos növény- és állatvilággal rendelkezik. 860 növényfajt azonosítottak, számos a Krka folyóban élő halfajt, valamint 222 madárfajt. Köztük olyan csodálatos ragadozó madarakat is, mint a halászsas vagy a fakó keselyű. A turistáknak sok látványosság megtekintésére nyílik itt lehetősége, melyekhez gyalogosan, hajóutak segítségével, illetve előadások keretein belül juthatnak el. Az itt található régi várak, egészen a római korig repítenek vissza.

Pitlivice-tavak
Minden nagyzolás nélkül állíthatjuk, hogy a Pitlivice-tavak Európa egyik legszebb természeti célpontja. Szépségét a 16, egymással kapcsolatban álló tó adja, valamint egy nagy erdőkomplexum. 1949 óta tartják számon nemzeti parkként. A tavak híresek egyedi színűkről, az azúrkékről, a zöldről, a kékről valamint a szürkéről. A tavak körüli erdőben számtalan állat és madárfaj él, köztük ritka fajokhoz tartozó példányok is, mint például az európai barnamedve, a sas, a bagoly, a hiúz.

Trstenoi arborétum
Trsteno egy kis település nyugat Dubrvnikban. Régi halászváros, így nem is csoda, hogy ez a hely ad otthont az egyik legszebb és legrégebbi arborétumának. Itt található egy reneszánsz nyári rezidencia, és a hozzá tartozó gyönyörű kert. Az arborétum területe mintegy 25 hektár. Védettségét 1950-ben kapta meg, majd 1962-ben a nyári rezidenciát és a kertet is műemlékké nyilvánították. Az arborétumban 300 különféle növényfaj található, köztük egzotikusak és védettek is.  Ma kulturális, történelmi, tudományos és turisztikai célokra használják. A kapuk nyitva állnak a látogatók előtt, így ha erre jársz, mindenképpen érdemes ellátogatnod erre a gyönyörű helyre.

Hvar-sziget
A Hvar-sziget a leghosszabb és a legnaposabb horvát sziget az Adriai-tengeren.  Gazdag történelmi és kulturális múltjának köszönhetően igazán színes szigetvilágnak mondható.  Területe közel 300 m2, ami kellemes mediterrán éghajlattal párosul. A hó nagyon ritka jelenség ezen a területen.
A 16-17. században a horvát irodalom kiemelkedő központja volt. A környezet kiválóan alkalmas egy nyaralás célpontjaként, hiszen a barátságos emberek, a jól tagolt tengerpart és az érintetlen természet felejthetetlen élménnyel gazdagítja az utazót.