„Beloved Days„/„Azok a boldog napok”

Ciprusi dokumentumfilm első ízben Magyarországon.

A film 2016. szeptember 22., 23., 24.-én a TOLDI Moziban kerül vetítésre. 1970-ben Cipruson forgatták a "Beloved" c. filmet, a ma török megszállás alatt lévő Kármi faluban. A film kaleidoszkópszerű: képeket mutat be e varázslatos, háború előtti időkből, amikor a sziget filmhelyszínként kecsegtető távlatok elé nézett. E jövőképnek váratlanul véget vetett az 1974-es török megszállás. Természetesen mindazok emlékei és érzelmei, akik a hetvenes évek e két eseményét átélték, a változásokkal együtt, amelyeket a megszállás előidézett életükben, beleszövődnek a dokumentumfilmbe.

A film elején látható tájképek fontos elemei a dokumentumfilm képi nyelvének, a nézőben a visszaemlékezés és nosztalgia érzését ébresztik, ugyanakkor ezek a szereplők mai életének szimbólumai is egyben. A snitteket egyszerűség jellemzi, sok közelkép a szereplők arcáról, amely megragadja az emberi érzelmeket. A dokumentumfilm a realizmus és a fikció között mozog, újra átélt jelenek alapján, kiemeli az egykori világ ártatlanságát és derűs hangulatát, ugyanakkor a szereplők belső lelki világát is bemutatja, a régi élményeken való nosztalgiát és önreflexiót.

A dokumentumfilm zenéje fontos szerepet játszik a narráció áramlásában, kiegészíti a költői megközelítést és erőteljes érzelmeket közvetít a néző felé. A dokumentumfilm újító eleme pedig az, hogy a szereplők nem tudják, hogyan alakul a történet, így a kamera realisztikus, váratlan reakciókat kap el. A különböző narratív megközelítések célja, hogy személyes szinten megérintse a nézőket, tudatosságra, őszinte megnyílásra, és a reflexióra ösztönözve ezzel.
Egy kis ízelítő a filmből: https://vimeo.com/180749512