Teve szépségverseny Budapesten?

Nyílik a Million Street című fotókiállítás a Várkert Bazárban az Art Moments szervezésében.

2016. október 11-én 19 órakor nyílik Yiannis Roussakis athéni származású fotóművész kiállítása a Várkert Bazárban, amely a Zenith Art Exchange nemzetközi művészeti csereprogram keretein belül valósul meg.

Yiannis Roussakis az elmúlt több mint egy évtized során a világ számos országát megjárta, jelenleg pedig Abu Dhabiban él és alkot. Munkái központi témáját a hétköznapi tárgyak, terek, pillanatok alkotják, ezek szürreális természetét mutatja be alkotásaival, ezzel is azt üzenve, hogy személyes valóságunk valójában egyfajta álomszerű állapot. Munkáit eddig Londonban, Athénban, Glasgowban, Dubajban és Abu Dhabiban mutatták be. 2012-ben beválogatták a Sony World Photography Awards versenyzői közé, 2014-ben pedig harmadik helyezést ért el a Prix de la Photography (PX3) díjon.

Az Art Moments művészeti fesztivál programjaként nyílik kiállítás A Million Street című sorozatból a Várkert Bazárban október 11-én. A kiállítás keretében bemutatott anyag egy tradicionális emirátusi esemény, az évenként megrendezésre kerülő teve szépségverseny és vásár különös világába enged betekintést. A tárlat érdekes képet ad arról, miként látja egy más kultúrából érkező és más vizuális beidegződésekkel rendelkező idegen ezt a merőben helyi hagyományt.

A Zenith Art Exchange egy nemzetközi vizuális művészeti csereprogram, amely 2013-ban indult az Art Moments Kortárs Művészeti fesztivál keretében. A program célja, hogy növelje a magyar kortárs vizuális művészet ismertségét a Közel Keleten, ill. az arab kortárs vizuális művészetet itthon, ezzel erősítve e területen a nemzetközi szakmai párbeszédet.

Célja továbbá, hogy áttörjék a nyugati világban szokványos előítéleteteket, sztereotípiákat, félelmeket és a gyakori távolságtartó hozzáállást az arab kultúrával szemben. A bemutatott tárlatok anyaga lehetőséget teremt arra, hogy közelebbről tekinthessünk az arab világra, és ez által reálisabb képet alkossunk róla. A festményeken, fotókon, design tárgyakon keresztül tanulhatunk a közel-keleti emberek mindennapjairól, örömeiről, fájdalmairól, problémáiról, szembesülhetünk az arab világ sokszínű, olykor ellentmondásos társadalmi és politikai jelenségeivel, és mindezen ismeretek, benyomások nyomán sokkal emberibb nézőpontból érthetjük meg az arab népeket.

A jövőben a szervezők szándékai szerint a nemzetközi paletta kiegészül más ázsiai országok, mint Kína, India, Törökország kortárs művészetének hazai bemutatásával is.