Átadták az idei állami zenei előadó-művészeti és alkotói ösztöndíjakat

Kiemelkedően sokan, 23-an részesültek állami zenei ösztöndíjban.

Április 3-án ünnepi gála keretében 23 fiatal tehetség vehette át Krucsainé Herter Anikótól, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkárától a Kodály Zoltán zenei alkotói, a Fischer Annie zenei előadóművészeti, és a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti ösztöndíjakat. Az ösztöndíjak szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft, pénzügyi lebonyolítója a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Közhasznú Kft.

Fischer Annie zenei előadóművészeti díjban 13 hangszeres és énekes szólista, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban 7 zeneszerző, zenetudós Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészeti ösztöndíjban 3 fiatal jazz muzsikus részesül.
Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, 2017. január 1-től december 31-ig szól.

Az állami zenei ösztöndíjak díjátadó gálakoncertjén a korábbi és jelenlegi ösztöndíjas művészek adtak hangversenyt a Zeneakadémián, köszöntőt mondott és az ösztöndíjakat átadta Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a gálakoncerten hangsúlyozta: „Kiemelkedően tehetséges előadókat hallhattunk a díjátadón, amely az is bizonyítja, az ösztöndíjrendszer valódi motivációt és lehetőséget ad egy sikeres művészi életpálya elindításához.”

A kulturális tárca (akkori nevén Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma) 1998-ban alapította meg a Fischer Annie előadó-művészeti ösztöndíjat, melyet a következő években kibővített a dzsessz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt komoly fellépésekhez segíti a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújt. Az ösztöndíjat egy évre lehet elnyerni, és legfeljebb három ízben megítélhető újra. A minisztérium három zenei ösztöndíjával kapcsolatos szakmai feladatokat a Filharmónia Magyarország látja el.

A díjazottak névsora a Filharmónia oldlán olvasható.