25 éves a Stari Sör

A hazai kisüzemi sörfőzdék között a legidősebb a Stari Sörfőzde.

Az 1992-ben megnyitott Stari Sörfőzde hosszú évek óta szállítja a legnépszerűbb sörtípusok megbízható minőségű főzeteit. A tulajdonosok innovatív szemléletének és a sikeres fejlesztéseknek hála a sörfőzde a negyedszázados fennállását is jelentős újdonságokkal ünnepli.

Az évtizedekkel ezelőtt induló, ma is működő és sikeres főzdék az innovatív hozzáállásnak, az időről időre megjelenő új söröknek és némely esetben a generációváltásnak köszönhetik a sikereiket. Tapolcán már akkor húsz éve készült kézműves sör, amikor a legtöbben életükben először hallottak arról, hogy létezik ilyen termék. Tapolcán a pils, barna és ír vörös sörök mellett valódi gyümölcssöröket (meggy, szilva, grapefruit, fekete ribizli) és búzasört eddig is készítettek. Gyümölcsös termékeik itthon szinte példátlan módon kizárólag tiszta gyümölcs felhasználásával készülnek, minden harmadik korty belőlük pedig maga a harsogó szilva, az ízletes meggy, a fanyar fekete ribizli és az illatos grapefruit, hiszen 30%-uk gyümölcs.

A 25 éves születésnapra a sörfőzők most egy a hazai piacról szinte teljesen hiányzó sörtípussal, az amerikai lagerrel bővítik a Stari Sör kínálatát. Ez egy tradicionális német és újhullámos amerikai komlók keverékével készülő karakteres lager, amelynek illatában a trópusi gyümölcsök kellemes citrusossága fedezhető fel, különleges komlózottságának köszönhetően pedig a várt keserűség Is ott van a korty végén!

Az új sör, a Stari Jubileum Lager remekül szimbolizálja a főzde és a hazai kisüzemi sörfőzés elmúlt 25 évét, hiszen egyszerre hordozza magán a „házi”, a „kézműves” és az újhullámos sörök jegyeit: házi, mert alapjaiban egy könnyen fogyasztható lager típusú sör, amely „kézműves” odafigyeléssel és alapanyagok felhasználásával készül, ugyanakkor az újhullámos komlók használata miatta legmodernebb italoknak kijáró jelzők is illenek rá. Hagyománytisztelet és újítás egyszerre - ez a Stari elmúlt 25 évének a legfontosabb üzenete.

Az új sör mellé - no és a 25. születésnapra - új arculat is dukál. A tapolcai főzde újragondolta 25 évvel ezelőtti címkéit - amelyek abból az időből származnak, amikor a Balaton és a „kézműves sör” még egészen mást jelentett, mint ma - és azok 2017-es variációival lepi meg a fogyasztókat. Az új arculat egyszerre hordozza a klasszikus elemeket és a modern letisztultságot. A Stari sörökkel egyre több helyen találkozhatnak a vásárlók nem csak a Balaton körül, hanem szerte az országban is. A 25. évforduló tiszteletére május 18. és 21. között a budapesti Élesztőben minden Stari sör frissen csapolva volt kóstolható, miközben - tisztelegve a magyar kisüzemi sörfőzés negyedszázada előtt - a többi csapokra is a legrégebben működő magyar sörfőzdék sörei kerültek.

Az elmúlt hetekben és hónapokban a szokottnál is nagyobb forrásban van a kisüzemi sörpiac. Virágkorukat élik Magyarországon az újhullámos sörök, sorra nyílnak a sörfőzdék - soha ilyen zsongás nem volt még itthon ebben a szegmensben. Azon fogyasztók, akik a valódi minőséget keresik, egyre kedvezőbb helyzetben vannak, hiszen a jobb budapesti bárokban és vidéken is egyre inkább kötelező, hogy legyen „kézműves sör”. A jó sör ezekben az években, előttünk válik a gasztronómia részévé. A folyamatosan változó viszonyok és az új kihívások ugyanakkor megnehezítik a sörfőzők életét. Mindent áthat az újdonságok, a szokatlan megoldások keresése, és a kilencvenes évek elején alakult kb. 400-500 kisüzemi sörfőzde közül a 2000-es évek kedvezőtlen piaci viszonyai miatt csak néhányan maradtak életben.