Emma Donoghue – A csoda

A szoba írónőjének legújabb, átütő erejű regénye.

Emma Donoghue legújabb, magyarul megjelenő regénye, A csoda különleges korrajz egy olyan világból, ahol az érzékelhető valóság a spirituális sokszínűségben illúziónak tetszik csupán.

A 19. századi Írország kellős közepén, az ingoványos, tőzegszagú lápvidéken a burgonyavész és a tömeges kivándorlások miatt megfogyatkozott lakosság életét a katolikus vallás, a helyi hiedelemvilág és a csekély élelem megszerzése határozza meg. Ezt a kilátástalanságot ragyogja be egy tizenegy éves kislány, aki valódi látványosságnak számít a környékbeliek szemében. Anna O'Donnell négy hónapja nem vett magához táplálékot. Szülei és orvosa állítják, hogy a kislány nem csaló, hanem maga a csoda.
Lib Wright egykor a krími háborúban szolgált ápolónőként Florence Nightingale, a modern nővérképzés megteremtőjének keze alatt. A Nightingale-nővéreknek hamar híre ment szerte az országban: a következetes, tapasztalatokon és számításokon alapuló nővérszolgálat megreformálta a 19. századi betegápolást. Nightingale olyan gyógyítási alapelveket fektetett le, amelyek merőben újszerűnek, sőt, sokszor botrányosnak hatottak a korban.
A háborúban tapasztaltak megkeményítették Libet, gyakorlatias, szkeptikus és cinikus nőként érkezik az aprócska ír faluba, ahol azt a feladatot kapja, hogy leleplezzen, vagy minden kétséget kizáróan alátámasszon egy égbekiáltó szélhámosságot. Két hétig kell megfigyelnie Annát. Az O’Donnell család nyomorúságos házában eltöltött idő alatt végig egykori tanítója alapvetésit tartja szem előtt: a tudomány, a statisztika segítségével, az adatok rögzítésével megcáfolhatatlanul kívánja bizonyítani, hogy Anna csodája hazugság.

A Nightingale-nővérek és a 19. századi írországi mélyszegénység mellett Emma Donoghue még egy különleges történelmi témát is feldolgoz regényében. Az éhező szentek megjelenése a 13. századra tehető: olyan mélyen vallásos, aszketikus életet élő emberek voltak, akik állításuk szerint semmilyen szilárd táplálékot nem vettek magukhoz, vagy csupán szent ostyát. Később az önéheztetők valódi vásári látványosságnak számítottak, akik vagyonszerzési céllal bizonygatták, hogy élelem nélkül is képesek életben maradni.

Emma Donoghue legújabb mesterműve két nagyon különböző ember története, akik visszafordíthatatlanul részesei lesznek egymás életének. Érzékenyen megírt pszichológiai thriller, egyben tűpontos történelmi fikció a szeretet küzdelméről a gonoszsággal szemben.

Emma Donoghue Írországban született Kanadában élő írónő, a számos díjjal kitüntetett, világsikerű A Szoba című bestseller szerzője. A regényből készült film forgatókönyvét is maga írta, amiért többek között Orscar- és Golden Globe-díjra is jelölték. Angol és francia irodalmat tanult Dublinban és a Cambridge-i Egyetem Girton College-ában. Itt ismerkedett meg későbbi élettársával, Christine Roulstonnal, a Nyugat-Ontariói Egyetem gender-kutatójával, akivel két gyermeket nevelnek. 2004 óta kanadai állampolgár.
A kötet megrendelhető az Alexandra Kiadó honlapján.