Richter Kevin lovas akrobata rekordja a Fővárosi Nagycirkuszban

Guinness Rekordok között is megállja a helyét.

Március 3-án 11:00 órakor a Fővárosi Nagycirkusz a „Győztesek karneválja” című műsorában Richter Kevin (17) lovas akrobata az un. „magyar posta” produkcióval - amelyben szabad idomításban, húsz lóval dolgozik együtt – új magyar rekordot állított fel.

A cirkusz kör alakú, 13 méter sugarú manézsában a két lovon álló artista lábai között egyenként tizennyolc ló vágtatott át. A fiatal lovas akrobata minden egyes alkalommal elkapta a állatok vezetőszárára erősített szalagokat, majd ezeket egy kézben tartva „vezette” az állatokat. A műsorszám nehézségi fokát növelte, hogy Richter Kevinnek minden egyes alkalommal, menet közben a lábaival kellett széttolni az alatta száguldó, mintegy 800 kg. súlyú állatokat. A teljesítményt a Magyar Rekord Egyesület hitelesítette. E dokumentumok alapján nagy az esélye annak, hogy a produkció még a Guinness Rekordok között is megállja a helyét..

Az attrakció legfontosabb paraméterei:

- a kör alakú, 13 méter átmérőjű manézsban, a két lovon álló artista lábai között egyenként tizennyolc ló vágtat át,
- a lovas akrobata minden egyes alkalommal elkapja a lovak vezetőszárára erősített szalagokat, majd ezeket egy kézben tartva „vezeti” az állatokat.
Az artistának minden egyes alkalommal (optimális esetben hússzor, de ha szükséges akár negyvenszer  is) a lábaival menet közben kell széttolni az alatta száguldó állatokat.

(a Lovas Nemzet alapján)
"1845-ben már létezett egy, a cirkuszi manézsban hajtott ún. "magyar parasztposta" - az "Ungarische post” - ami akkoriban kilenc lóból állt,  Cuzen Pál hajtotta őket a két hátsó lovon állva. A neves cirkusztörténész H. Orlóci Edit  szerint a XIX. század közepén a legnagyobb nyugat-európai cirkuszok attrakciójának számított ez a produkció. Ebben - a pusztaromantikára már akkoriban is vevő hazai és nemzetközi nagyérdeműt elkápráztató - produkcióban a mostani rekordhoz mérten sokkal könnyebben, egymás mellé szerszámozott lovak hátára álltak fel az artisták miközben az egyik talpukkal az egyik, másikkal a másik ló farán egyensúlyozva a hajtószárba "kapaszkodtak".
Az első világháborút megelőző években az újvidéki Könyöt Sándor elevenítette fel ezt a zsánert: Ő már bőszárú, lobogó gatyában, árvalányhajas kalpagban nyargaltatta akrobatáit körbe-körbe a manézsban. A Könyöt-féle mutatványt az amúgy a (lószerszámok nélküli, egyetlen ostorral bemutatott) cirkuszi szabadidomításban jeleskedő Lénárd Béla az 1950-es évek közepén továbbfejlesztette - további három lovat fogva a már meglévő kettő elé.
A Richter Flórián Cirkusz Guiness Rekodra törő lovas akrobatája ismét bebizonyítja, hogy még ma is létezik idomító lovaglás a nagy királyi lovardákon kívül is. Ez a cirkusz egyik nagy érdeme. De ha porondon húsz ló vágtázik azért az, nem semmi!"
Ünnepeljük együtt Kevint, az európai cirkuszművészet 250. évében!