2014. szeptember 2. - kedd

Az indiánlány éneke

Kinyomtatom...Send by email
Perui dáridó

Fausta édesanyjával él, aki már öreg és beteg. Csak énekelve hajlandó lányával kommunikálni. Ez kissé bizarr helyzet viszont ez alakítja ki Fausta különös világát és zenei fantáziáját.

Kicsit meg is ijedtem, hogy az egész film énekelve, musicalszerűen fog lezajlani, de szerencsére nem. Fausta saját dalokat talál ki saját szövegekkel és történetekkel. Édesanyja halála azonban teljesen összetöri. Halott édesanyját szeretné szülőfalujába elvinni és eltemetni,ez a történet mozgatórugója,ahogy az édesanya is teljes mértékben meghatározza a lány életét. De az út drágább, mint amit családja megengedhet magának. Nagybátyja lánya esküvőjére készül, ezért a család nem tudja fizetni a temetést. Fausta cselédnek áll, hogy édesanyját eltemethesse, ám előleget nem kap, ezért a halottat bebalzsamozva otthon őrzik. Kicsit visszás, hogy Fausta foggal körömmel küzd anyja eltemettetéséért, aki valójában egész szerencsétlenségének okozója. Hiedelmekkel tömi tele fejét. Például a lány egy krumplival a vaginájában él, mert ez anyja szerint megvédi a megerőszakolástól. Ez a lánynál sokszor belső vérzést is okoz és megkeseríti az egész életét.

Perui dáridóPerui dáridó

A perui film Lima nyomornegyedében játszódik. Jól ábrázolja a gettó és a gazdag úrnő élete közötti különbséget, éles kontrasztot állít a két életforma között. Fausta története kissé bizarr, sokszor nem tudjuk undorodjunk-e vagy féljünk a történtek láttán, viszont a lány jelleme olyan tiszta és ártatlan, hogy a vele történtek folytán sajnálatot érzünk. Érdekes látni, hogy vannak még ilyen emberek, akik a hiedelmekkel és a szellemvilággal együtt élnek.

Nagyon érdekesek sőt már már-már viccesek a perui nyomorban lezajló eküvői jelenetek. Valószínű ez a jelenlegi perui valóság. Az ember nem kineveti, hanem inkább megmosolyogja, hogy egyes népszokások és a szegénység milyen egyveleget tud alkotni egy nagy családi eseményen. Megmosolyogtató az, mi az ami fontos, mi az ami hagyomány és mi az ami ezeknek az embereknek a szemében szépnek számít. Fausta és családja világa teljesen különböző viszont egyik sem nagyon hasonlít a mi világunkhoz.

Ez egy érdekes és nem mindennapi történet egy nagyon szép indián lánnyal,szép képekkel és egy kis szociográfiával.

8/10 pont

Fausta éneke (La teta asustada/The Milk of Sorrow) színes feliratos spanyol-perui film, 95 perc, 2009
rendező: Claudia Llosa
szereplők: Magaly Solier (Fausta), Susi Sánchez (Aída)

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 4.7 (3 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Időpont: 
2014. augusztus 25 - 2014. augusztus 31
Macskássy Gyula: A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Százéves a magyar animáció, ebből az alkalomból hazánk a jelenleg zajló 15. Hirosimai Nemzetközi Animációs Filmfesztivál díszvendége. Az Uránia Nemzeti Filmszínház a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával augusztus 25–31. között bő válogatást mutat be a budapesti közönségnek a fesztiválon szereplő filmekből.

Virágkarnevál plakát

Magyarország egyik leghíresebb ünnepévé nőtte ki magát az 1966 óta negyvenötödjére megrendezett Debreceni Virágkarnevál.

Időpont: 
2014. szeptember 2 - 2014. szeptember 7
BuSho 2014, plakát

2014. szeptember 2. és 7. között jubilál azaz tizedszer kerül megrendezésre a BuSho (Budapest Short) Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A fesztiválnak 6 évig otthont adó Vörösmarty mozi bezárásával a központi vetítések helyszíne ezúttal a Puskin mozi és a Corvintető lesz, a vidéki helyszínek között pedig szintén debütál majd Sopron. A versenyprogram és az információs vetítések mellett ismét kiállítások, partnerfesztiválok legjobbjai, workshop bemutatók és a fesztivál jóvoltából immáron negyedik alkalommal Magyarországon, az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilmes kategóriájának jelöltjei is bemutatásra kerülnek majd.