2015. április 1. - szerda

Az indiánlány éneke

Kinyomtatom...Send by email
Perui dáridó

Fausta édesanyjával él, aki már öreg és beteg. Csak énekelve hajlandó lányával kommunikálni. Ez kissé bizarr helyzet viszont ez alakítja ki Fausta különös világát és zenei fantáziáját.

Kicsit meg is ijedtem, hogy az egész film énekelve, musicalszerűen fog lezajlani, de szerencsére nem. Fausta saját dalokat talál ki saját szövegekkel és történetekkel. Édesanyja halála azonban teljesen összetöri. Halott édesanyját szeretné szülőfalujába elvinni és eltemetni,ez a történet mozgatórugója,ahogy az édesanya is teljes mértékben meghatározza a lány életét. De az út drágább, mint amit családja megengedhet magának. Nagybátyja lánya esküvőjére készül, ezért a család nem tudja fizetni a temetést. Fausta cselédnek áll, hogy édesanyját eltemethesse, ám előleget nem kap, ezért a halottat bebalzsamozva otthon őrzik. Kicsit visszás, hogy Fausta foggal körömmel küzd anyja eltemettetéséért, aki valójában egész szerencsétlenségének okozója. Hiedelmekkel tömi tele fejét. Például a lány egy krumplival a vaginájában él, mert ez anyja szerint megvédi a megerőszakolástól. Ez a lánynál sokszor belső vérzést is okoz és megkeseríti az egész életét.

Perui dáridóPerui dáridó

A perui film Lima nyomornegyedében játszódik. Jól ábrázolja a gettó és a gazdag úrnő élete közötti különbséget, éles kontrasztot állít a két életforma között. Fausta története kissé bizarr, sokszor nem tudjuk undorodjunk-e vagy féljünk a történtek láttán, viszont a lány jelleme olyan tiszta és ártatlan, hogy a vele történtek folytán sajnálatot érzünk. Érdekes látni, hogy vannak még ilyen emberek, akik a hiedelmekkel és a szellemvilággal együtt élnek.

Nagyon érdekesek sőt már már-már viccesek a perui nyomorban lezajló eküvői jelenetek. Valószínű ez a jelenlegi perui valóság. Az ember nem kineveti, hanem inkább megmosolyogja, hogy egyes népszokások és a szegénység milyen egyveleget tud alkotni egy nagy családi eseményen. Megmosolyogtató az, mi az ami fontos, mi az ami hagyomány és mi az ami ezeknek az embereknek a szemében szépnek számít. Fausta és családja világa teljesen különböző viszont egyik sem nagyon hasonlít a mi világunkhoz.

Ez egy érdekes és nem mindennapi történet egy nagyon szép indián lánnyal,szép képekkel és egy kis szociográfiával.

8/10 pont

Fausta éneke (La teta asustada/The Milk of Sorrow) színes feliratos spanyol-perui film, 95 perc, 2009
rendező: Claudia Llosa
szereplők: Magaly Solier (Fausta), Susi Sánchez (Aída)

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 4.7 (3 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Új programigazgató válogatta az idei kínálatot.

A Disney elővette 1950-es régi nagy klasszikusát. Nem tudom mi volt ennek az oka, talán csak az, hogy ebből a meséből még nem készített élőszereplős változatot, vagy az , hogy az eredeti rajzfilm készítése óta sokat fejlődött a digitális technika és sokkal látványosabban megeleveníthető ez a mese.

2001: Űrodüsszeia plakát

Az Alien-filmek után egy újabb sci-fi klasszikus tér vissza.