14. Falk Art Fórum

Jegyár: 
Ingyenes
Időpont: 
2014. május 17. 14:00 - 22:00 - szombat

Egy éves pihenő után megszépült környezetben várják az érdeklődőket a késő estig nyitva tartó galériák május 17-én, szombaton. Készülnek kiállítással és koncerttel, művészeti sétákkal és bemutatókkal.

Sokan várták vissza – a Belváros felújítása miatt egy évig szünetelő – színvonalas, ingyenes rendezvényt, amely a képzőművészet kedvelőinek ezreit vonzza évek óta.

Olyan nap ez, amikor beléphetünk bárhová, és szóba elegyedhetünk bárkivel, szabad játszani és csodálkozni, és csakis a kíváncsiság kötelező. Megnyílnak a galériák, bepillanthatunk a „kulisszák mögé”, az utcán zene szól, és még a pihenőpadok is képzőművészek által kifestett műalkotások.

A fesztivál évről évre bevonzza a galériákba azokat, akik hétköznapokon csak kívülről nézegetik a pompás kirakatokat. Ám a Falk Art Fórum délutánján még a törzsvendégeket is meg tudják lepni kedvenc galériáik, hiszen sokan készülnek különleges kiállítással erre a napra.

Magángyűjtemények kincseiben gyönyörködhetünk több helyszínen is. A Wladis Galéria különböző korok és kultúrák kisméretű bronzszobraiból rendez tárlatot, a Moró Antikban főúri díszszablyákat láthatunk.

A 16. és 19. század között készült luxuskardok a főúri pompa nélkülözhetetlen kellékei, fontos státuszszimbólumok voltak annak idején. Az arannyal és ezüsttel díszített, drágakövekkel berakott egyedi darabok között látható 16. századi erdélyi szablya és damasztpengés, ezüst szerelékű török szablya is.

A Haas Galéria Kecskeméti Kálmán portréfotóiból válogat, a Körmendi Galéria Szabados Árpád festőművész 70 éves jubileumi kiállításával várja vendégeit.

Különleges műtárgyakkal készül a Nagyházi Galéria 200. jubileumi árverésére.

A fesztivál napján látogatható utoljára a Kálmán Makláry Fine Arts galériában a magyar származású festőművész, Sam Havadtoy legújabb munkáit bemutató Regret Nothing című tárlat..

Hári Anikó ötvös távoli vidékről hozta legújabb drágaköveit – Hong Kong-ból, az „ezer pillangó hazájából” érkeztek a Falk Miksa utcába. Érdemes betérni a kicsiny boltba, és szóba elegyedni a lelkes tulajdonossal, aki szívesen tervez egyedi ékszereket a csillogó, színes kövekből. És ha már ott járunk, gyönyörködjünk a Fülöp-szigetekről való, szintén kuriózumnak számító gyöngyökben is.

Sétára indulhatunk Saly Noémi várostörténésszel, aki a környék szép, régi épületeit mutatja be. Konrád Miklós műtárgybecsüs a bútorstílusokról tart előadást, útja során több galériába, üzletbe is betérve.

„Utcazenéről” a Váczi Eszter Quartet, Pátkai Rozina és együttese gondoskodik, és ismét lesz Haas Daléria: Weszely Ernő egy hangulatos belső udvarban harmonikával szórakoztatja vendégeit.

A gyerekek kalandos kvízjátékban vehetnek részt, természetesen a művészethez kapcsolódó feladatokkal.

A találkozásokról szól ez a nap. Stílusok és korok, generációk és művészeti ágak találkoznak a Falk Art Fórumon. Családdal, baráti társasággal, vagy akár egyedül – érdemes május 17-én, szombaton a Falk Miksa utcába látogatni, és a fesztivál ingyenes programjairól színesen mesélő Falk Art Kurírral a kézben kincskeresésre indulni.

Koptassuk együtt a galériás negyed új utcaköveit!