2019. február 22. - péntek

Az év legmeghökkentőbb kiállítása a pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában

Kinyomtatom...
Plain Stories / Leplezetlen történetek

Óriási, meztelen testek Virgilius Moldovan tárlatán.

Fennállása óta most először 18 éven felüliek számára nyílik kiállítás október 12-én. Virgilius Moldovan világhírű román szobrászművész közel 30 alkotása méretében és tartalmában sem hétköznapi. A monumentális, több méter magas szobrok és a meztelen emberi test valósághű ábrázolása próbára teszik a látogatók nyitottságát.

A Plain Stories / Leplezetlen történetek című kiállításon a főleg szilikonból és műgyantából készült aktszobrok között szerepelnek olyan ismert személyek, mint Picasso, Hitler vagy Rubens. A monumentális, csupasz testeken kívül a műtárgyak között találhatók valósághű, erős érzelmeket ábrázoló emberi arcok, vagy éppen egy egyszerű kart megörökítő alkotás. Az általános szépségideáltól merőben eltérő, groteszk szobrok realisztikussága sokszor zavarba ejtő, akár sokkoló, de az biztos, hogy erőteljes érzelmeket vált ki a szemlélőből.

A művészetben nélkülözhetetlen a frissesség, az új utak keresése. Ebből az indíttatásból úgy gondoltuk, hogy lehetőséget adunk egy ilyen megdöbbentő, ízig-vérig kortárs kiállítás számára, amihez hasonlót Pécsett eddig soha nem láthatott a közönség. Bízunk benne, hogy kíváncsiságból olyanok is ellátogatnak az m21 Galériába, akik eddig nem voltak rendszeres kiállításlátogatók – számolt be Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Moldovan szobrai egyszerre időtlenek és aktuálisak. Aktuálisak, mert az alkotó minden művének alapgondolatát egy konkrét esemény, történet veti fel, melyet a környezetére érzékenyen reagáló értelmiségiként él meg és dolgoz fel, belesűrítve egy monumentális pillanatképbe a szoborkompozíció témáját. A méretnövelés, az emberi test lágyságát idéző anyaghasználat (szilikon), annak festői megközelítése, a látszólag kimerevített pillanatok, a viselkedési normákon túllépő pózok, illetve a testiség közvetlen bemutatása olyan szobrászi kreációt eredményez, mely erőteljesen próbára teszi a befogadó hozzáállását, nyitottságát. Ugyanakkor Virgilius Moldovan olyan általános érvényű morális értékekre próbálja meg felhívni a figyelmet leplezetlen szobortörténetei által, melyek az erőteljes, harsány fogalmazásmód mögött örökérvényként csendben meglapulnak, várva a szemlélő gondolati felfejtését.

Virgilius Moldovan brassói születésű (1955) román szobrász, aki a Ceauşescu rendszer embertelensége elől menekülve Bécsben telepedett le. Itt él és alkot immár több mint három évtizede. Tanulmányait még a kolozsvári Akadémián folytatta (1975–79), ahol Kós Károly fia, Kós András osztályában alapozta meg szobrászi látásmódját, formavilágát. Alkotói szemlélete és szobrászatának formajegyei két irányból eredeztethetőek: a lényegre törő, már-már nyers és monumentális balkáni megközelítés mellett a bécsi új-expresszionista mozgalom hatásán keresztül a nyugati művészet konceptualista, történeti beágyazottságon alapuló gondolkodásmódját idézi.

Virgilius Moldovan rendkívül aktív szobrász, ami az életművében sorakozó szobrai mellett a kiállítási szereplésein is érzékelhető. Ausztria és Románia mellett Hollandiában szerepel a legtöbbet munkáival, de megfordult már a világ számos pontján, fontos kiállítási helyszínén. A magyarországi közönség számára sem teljesen ismeretlen alkotó, hiszen nem olyan rég állított ki Nyíregyházán és Szegeden, most pedig harmadik állomásként Pécsett, az m21 Galériában.
A kiállítás 18 év alattiaknak nem ajánlott!
Megtekinthető 2018. december 2-ig.

Saját értékelésem: Nincs Mások értékelései: 3 (2 szavazat)

Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

plakát

A tárlat megnyitója egyúttal az ösztöndíjat elnyert művészek köszöntése is 2019. február 15-én.

plakát

Időutazás és újratalálkozás a magyar reklámfotózás meghatározó alkotójának emlékezetes képei által.

Stepping Stone Falls, 2016 (Triptichon) © Matthew Brandt / A Yossi Milo Gallery New York jóvoltából

Kiállítás a Mai Manó Házban 2019. február 1-étől.