27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Premierek, köztéri meglepetések, kortárs csemegék, a legizgalmasabb zenei videók, 17 nap feltöltődés !

A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata október 5-én startol, hogy a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és formabontó köztéri programokkal tegye emlékezetessé az őszt, többek között olyan kiválóságokat felsorakoztatva, mint a Sinfonietta Rīga, Ólafur Arnalds, Masego, a Flat Earth Society, Dean Brown, Chad Lawson, a The King’s Singers vagy épp a Peeping Tom.

Már a fesztivál nyitónapja is csupa csemegét tartogat: Salla Tykkä, a kortárs finn multimédia-, és fotóművészet egyik jelentős alakja először jelentkezik önálló kiállítással Magyarországon. Tykkä autobiografikus ihletésű, első pillantásra mindennapi élethelyzeteket feldolgozó kisfilmjei és fotói egyszerre meghökkentőek, elgondolkodtatóak és lenyűgözőek. Erről október 5-től a Ludwig Múzeumban a magyar közönség is meggyőződhet majd. A nyitókoncerten is csupa zenei különlegességre számíthatunk: a Sinfonietta Rīga zenekart fiatal zenészek hozták létre 2006-ban és szinte minden műfajban otthonosan mozognak a barokktól a modern zenéig, ez alkalommal a fesztivál fókuszához igazodva a világszerte csodált balti kortárs muzsikából adnak ízelítőt. A koncert szólistája a mindössze 31 éves, de számos jelentős nemzetközi zenei megmérettetés győztese, a kiváló csellista, Kristaps Bergs.

Október 5-től immár harmadik alkalommal bűvöli el a fővárost a páratlan találkozások, egyszeri csodák, nagy felfedezések világzenei fesztiválja, azaz a Budapest Ritmo. Idén nagy hangsúlyt kap a fesztiválon az oláh cigány énekes kultúra: többek között olyan kiváló alkotók követik egymást a színpadon, mint Lakatos Mónika, Mitsoura Mónika, a Kanizsa csillagai, a Romano Drom, a Ternipe. Először ad Budapesten koncertet a Ladysmith Black Mambazo, együtt lép színpadra a Muzsikás és a lengyel Muzykanci. Jön Gili Yalo és visszatér a Tuuletar és Tcha Limberger is.
Egy tükörfalú építmény a város szívében, ahová elrejtőzve megfigyelhetjük az utca emberét? Egy titokzatos konténer, melyen keresztül a világ egyik legfontosabb fotósának életébe pillanthatunk? A fesztivál a város utcáit-tereit is birtokba veszi majd: a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ különleges szabadtéri installációval emlékezik 105 éve született névadójára az Erzsébet téren. Márkus Sándor „városi vadászlese” szintén a fesztivál első napján debütál és a szó legszorosabb értelmében tükröt tart a járókelőknek a Madách téren.

S ha már felfedezések, meglepetések és nagy találkozások: a világhírű énekegyüttes, a The King's Singers világpremierre készül a CAFe Budapest keretében, a magyar zeneszerző, Gyöngyösi Levente új művét a fesztiválon szólaltatják meg először. Bartók és Kurtág zenéje két önálló univerzum, melyek mégis ezer szálon kapcsolódnak össze: október 15-én ebben a két páratlan zenei világban merülhetünk alá világhírű zongoraművészünknek, Várjon Dénesnek köszönhetően. A Bécsi Filharmonikusok csellistája, Varga Tamás budapesti szólóestre készül, melynek műsorát Kodály Zoltán Szólószonátája köré építette fel. A Szeged Trombone Ensemble és a STUDIO 5 – Bella Máté, Kutrik Bence, Solti Árpád, Varga Judit, Virágh András Gábor – Aki szépen tubáskodik című koncertje csupa premierpillanatot tartogat: a harsonákra írt, ősbemutatóként felhangzó darabok között Varró Dániel olvassa fel verseit.

A CAFe Budapest missziójának fontos része, hogy reflektorfényt irányítson olyan kivételes, ifjú alkotókra, mint például a Nexus LineUp tagjai, akik megkapó természetességgel mozognak a modern, kortárs, illetve a tradicionálisabb hard bop, swing stílusirányzatok között. Vagy épp a Rafael Mário Trióra, akiknek zenéjében a balkáni ritmika és a mai hiphop egyaránt meghatározó, október 7-i koncertjükön pedig első, My Hope című lemezükről is játszanak majd. Láthatjuk-hallhatjuk a kivételes tehetségű ifjú nagybőgős, Bögöthy Ádám saját trióját, de érdemes figyelni két páratlan tehetségű, számos díjjal elismert fiatal operaénekesnőre, Baracskai Juditra és Banai Sárára is, akik közös dalestjükre változatos, a késő romantikától a kortárs zenéig ívelő programot állítottak össze Richard Strauss, Petrovics Emil, Leonard Bernstein, Douglas Moore és Tóth Péter kompozícióiból.

A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kezdetére ugyan még néhány napot várni kell, ám a 3. Magyar Klipszemle jelöltjeire már most is lehet voksolni, hiszen a zsűri nyilvánosságra hozta a jelöltek listáját és szeptember 27-én elindult a közönségszavazás. Idén rekordszámú nevezés, 665 klip, azaz közel negyven órányi videóanyag érkezett, október 11-én az Anker’tben pedig fény derül arra is, hogy kik a kategóriák legjobbjai. 
A 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál eseményeiről és részletes programjáról a fesztivál weboldalán találhatók információk.