Idén még a szüret sem a megszokott időben volt

A tavalyi kiugróan jó termést mennyiségben és minőségben is túlszárnyalják.

Az időjárás újabb szokatlan játéka, hogy októberben már nem találhatunk szőlőt a badacsonyi tőkéken, ami a legöregebb borászok életében is először fordul elő. Az Egri borvidéken is csak azért tart még a szüret, mert a rekordtermés miatt a szőlőt nincs hol tárolni. Az időjárás furcsaságai már az év első hónapjaiban elkezdődtek. Idén eddig kétszer annyi csapadékban volt részünk, mint az utolsó 60 év átlagában és mindezt úgy, hogy a napsütéses órák száma is 10 százalékkal meghaladta a korábbi évek átlagát. A szőlő tehát vizet, napot, mindent megkapott, amit szeret. Ezt már az idei évben is meghálálta, hiszen várhatóan országszerte rekordtermés lesz, és ami igen ritka, ez mennyiségben és minőségben egyaránt értendő. A tavalyi kiugróan jó termést idén még kb. 10-20 százalékkal sikerült túlszárnyalni, és a mediterrán időjárásnak köszönhetően soha nem látottan magasak a mustfokok is.

„A korai illatos fajtákat, Irsai, Csabagyöngye, muskotályok, alig érinti az évjárathatás, ha a borok mégis jobbak lettek, akkor az csak azért van, mert megint tanultunk valamit. A középérésű fajták, Olaszrizling, Chardonnay és a rozék teltebbek, magasabb alkoholfokúak lesznek az évben, a közepes árszegmensű borok minősége ezeknél a fajtáknál közelít a prémium termékekhez. A fantasztikus időjárás hatására a legnagyobb minőségi különbséget a vörösboroknál és a késői szüretelésű boroknál várjuk, ezért reményeink szerint minden fajtát nemzetközi borversenyeken is el tudunk indítani” – összegzi a szüreti tapasztalatokat Varga Péter tulajdonos. „Családunk az Egri borvidéken a tavalyi évi szintnek megfelelő 8 millió kiló szőlőt dolgoz fel. Itt viszont tart még a szüret, de nem azért, mert a szőlők nem értek be, hanem mert nem férnek el a pincékben. Ebben az évben csak a Balaton mellett 12 millió kilót dolgozunk fel, 1 millióval többet, mint az előző évben. Pincészetünk a szőlőtúltermelés miatt már a tavalyi évben is saját termése mellett a szükségletén túlmenően vásárolt fel szőlőt. Az idei évben is, megértve a szőlőtermelők gondjait, ezt a gyakorlatot folytattuk úgy, hogy jelentős mértékben más pincékben tartályokat béreltünk. Az már biztosnak látszik, hogy jövőre nem tudjuk tovább növelni a kapacitásunkat, így nem leszünk képesek az ideinél nagyobb mennyiségben szőlőt vásárolni. Véleményem szerint a többi nagy pincészet is hasonló helyzetben van, pedig az idei időjárásnak köszönhetően az ültetvényekben újra benne van a nagy termés lehetősége. Az ültetvények a sok eső és napsütés hatására nagyon jó kondícióban vannak, a „vénasszonyok nyara” pedig szépen beérleli a vesszőket. Az ágazat vezetésének már most érdemes lenne gondolkozni a szükséges lépéseken.” 

A Varga Pincészet Kft. 1993-ban alakult, 200 hektár szőlőültetvényük van országszerte, ebből 125 hektár Badacsony környékén, 20 hektár Balatonaligán, 55 az Egri borvidéken. A feldolgozóüzemek a Badacsonyi, Egri és Tokaj-hegyaljai borvidéken vannak. A pincészet 2017-es árbevétele 4,6 milliárd forint volt, az alkalmazottak száma 186 fő.  Több mint egy évtizede a Varga Pincészet értékesíti hazánkban a legtöbb palackos bort, 2017-ben 15,5 milliót. Boraik megvásárolhatók szinte az összes üzletláncban.

Díjak, elismerések:
2018-ban az Országos Borverseny legjobb fehérbora díjat nyerte az Aranymetszés Friss Olaszrizling. 2017-ben rangos nemzetközi (Challange International du Vin, Grand International Wine Award MUNDUS VINI,  International Wine and Spirit Competition, Sélections Mondiales des Vins Canada,  Vinalies Internationales), illetve hazai borászati versenyen (VinAgora) összesen 6 arany, 4 ezüst érmet vehettek át. A Vinagorán az Aranymetszés Olaszrizling nyerte el a legjobb fajtabor címet. A bodeaux-i borversenyen hat éve nem fordult elő, hogy magyar pincészet három aranyérmet nyerjen.
Greenováció díj, 2016: „Önálló betétdíjas borforgalmazási rendszer kiépítése” című pályázata az Újrahasznosítás kategórián belül lett első. A pincészet palackja prémium, költséghatékony és környezetbarát kiszerelés, egyedi logóval és saját, jó minőségű rekesszel rendelkezik, a visszaváltást pedig maga a pincészet garantálja."