Budapest, 1956 - Tommy Vig koncertje

Október 27-én a Vigadó Dísztermében ünnepeli zenével az 1956-os forradalom 62. évfordulóját és a nyolcvanéves Tommy Vig muzsikáját a MÁV Szimfonikus Zenekar. A műsort a programzenei “Budapest 1956” nyitja meg, melyben Tommy Vig személyes élményeit mondja el zenében.

A műsorvezető Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének Elnöke lesz.
Október 27., szombat 19:00 - Pesti Vigadó, Díszterem

Tommy Vig a Forradalom leverése után Amerikába emigrált, öt évtizeden át játszott a jazz és a rock kiválóságaival, Frank Sinatrától Miles Davisig és Rod Stewarttól Michael Jacksonig. Októberi koncertjén Budapest, 1956 címmel a darab a szerző forradalom alatti élményeit idézi fel a számára legkönnyebben beszélhető művészi nyelven. Öt éve, az akkor hetvenöt éves muzsikust a francia Jazz Hot magazin egyszemélyes magyar jazzintézménynek nevezte, aki már kisiskolás korában virtuóz dobosnak, igazi csodagyereknek számított, nyolcévesen pedig lemezt készített a híres osztrák szaxofonossal, Hans Kollerrel.
A The Las Vegas Sun teljes joggal írta róla, hogy „Mérföldkő a jazz útján…”. Nemzetközi jazzújságírói szavazások mutatták, hogy a világ egyik legjobb vibrafonosaként tartják számon. Kiváló dobos, remek vibrafonos, „érdekes, kalandos jazz”-t játszik, nyilatkozta róla a Jersey Jazz kritikusa, de nem lenne teljes a kép, ha a zeneszerző Tommy Vigről megfeledkeznénk. A dobos-vibrafonost évtizedek óta foglalkoztatja a klasszikus zene is. Rendszeresen nyomon követi a magyar kortárszenei eseményeket, és maga is komponál modern klasszikus zeneműveket: a mai esten a szünet után előadjuk legújabb művét is, címe: Concerto for Orchestra. Legújabb zenekari művét, a Concertót pedig a darab mai ősbemutatóján közreműködő MÁV Szimfonikus Zenekarnak ajánlotta a szerző.
A muzsikus több mint tíz éve ismét Budapesten él. Aktivitása azóta is töretlen. Hét évvel ezelőtt új lemezt jelentetett meg Welcome to Hungary! címmel, melyen David Murray, korunk egyik vezető amerikai tenorszaxofonosa volt a vendégszólista. Tommy Vig arra tesz kísérletet a Vigadó beli ingyenes koncertjén, hogy zenében foglalja össze világszemléletének lényegét. Az utolsó akkord a megértés és megbékélés jele.

Műsorvezető: Hollós Máté, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének Elnöke
Koncertmester: Trejer István
Zenekar menedzser: Gyurkovics Csaba
Vezényel: Tommy Vig
A koncert díjtalanul látogatható, de előzetes, online regisztrációhoz kötött!