November 7-én a tengerentúlról hazánkba látogat Németh Ferenc, és a Budapest Jazz Clubban ad koncertet triójával

Németh Ferenc az egyik legsikeresebb magyar származású, mostanra nemzetközi hírnevet szerzett, sőt nevét, a jazz arcvonalában, a tengerentúlon is az elsők között jegyzik.

Már pályája elején a manapság egyik legtöbbet emlegetett gitárossal, Lionel Loueke-vel koncertezett. A bostoni Berklee College of Music majd a Thelenius Monk Institute tanáraitól tanult, majd néhány pillanattal később már közös lemezfelvételeken dolgozott velük. Nem kisebb klasszisokról van szó, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Joshua Redman, John Patitucci, Mark Turner és Russel Ferrante, csak a legismertebbeket említve az impozáns névsorból.

A trió fúvósa, Greg Tardy első lemeze 1992-ben jelent meg. A formáció rangidőse dolgozott Elvin Jones-szal, Avishai Cohen-nel, Brad Mehldau-val és Joshua Redman-nel is. A Müpa-ban pedig szintén Németh Ferenc kísérete mellett Chris Potterrel lépett színpadra 2015-ben.

A trió billentyűse Tzumo Árpád ebben a formációban a basszusokért is felel. A zongorajátékot szintetizátorral és samplerrel egészíti ki. A kísérletezést mindig is elsődlegesnek tartó komponistát a BJC közönsége jól ismeri, hiszen SoLaTi nevű formációjával majd' minden hónapban teltházas koncerttel szerepel Pocsai Kriszta, Heilig Tomi és Toni Snétberger társaságában.

A trio zenei világa hosszú kísérletezőmunka eredménye, melyben klasszikus jazz standardeket és régi magyar dallamok egyaránt megszólalnak új köntösbe bújtatva, jazz-es, RnB-s, Hip-Hop-os elemekkel gazdagítva az eredeti lüktetést. Németh Ferenc ebben a zenekarában a verők mellett hangszálait is használja, hangját pedig egy vocal harmonizer teszi még különlegesebbé.

2018. november 7. - 20.00
Németh Ferenc Trio (US-H)
Budapest Jazz Club
Németh Ferenc – dob, Gregory Tardy – szaxofon, Tzumo Árpád – zongora
Belépő: 3.900 HUF