Elnémult harangok bemutató a Békéscsabai Jókai Színházban

Rákosi Viktor Elnémult harangok című, 1903-ban megjelent regényének színpadi változatát december elsejétől láthatja a közönség.

„Nem véletlen a bemutató időpontja. Éppen száz éve, 1918. december 1-én mondta ki a román nemzetgyűlés az Erdéllyel való egyesülést, ami aztán Trianonhoz vezetett. A színháznak a méltó megemlékezés, emlékeztetés, a történelmi visszatekintés is dolga.
Legalábbis a miénknek!
Rákosi legismertebb regényéből a két világháború között, 1922-ben és 1942-ben két film is készült, a színházak pedig hosszú ideig játszottak egy korábbi adaptációt. A regényt most Nemlaha György dolgozta át számunkra. A darab műsorra tűzése azért fontos vállalkozás, mert ezekről a valóságon alapuló történetekről és azok hatásairól alig hallhattunk korábban - tabu téma volt - mivel a regényt, annak korábbi dráma változatát és a két filmet is a kommunista rezsim természetesen betiltotta és azóta is mintha félnénk ezekről a dolgokról világosan és egyértelműen beszélni.

Érzékeny terület ez, de úgy gondolom, hogy végre nemcsak más nemzet érzékenységére, de a mi érzékenységünkre is tekintettel kell lenni, már csak azért is, mert sajnos a helyzet nem sokat változott 100 év elteltével sem. Ma is kísértetiesen ugyanígy léteznek ezek a konfliktusok, ugyanígy megtörténnek hasonló események. Csak az eszközök finomodtak, a manipulációnak változtak a módszerei.
Amíg a regény befejezése drámai - a fiatal teológusra rászakad a harang -, az előadásunk ettől eltér, mert száz év múltán változatlanul azt akarjuk hinni - és tudjuk is -, hogy van, lesz magyar közösség, magyar jövő, magyar egyház és kultúra Erdélyben a következő 100 évben is. És mert hiszünk a katarzisban.

A szerelmi szállal átszőtt történelmi drámában egy fiatal erdélyi református lelkésznek nemcsak a nyomorral, a tudatlansággal kell megküzdenie egy kis erdélyi faluban, hanem a terjeszkedő román ortodox egyház képviselőjével, Todorescu pópával is. A kultúrák, vallások konfliktusát fokozza, hogy Simándy beleszeret a pópa lányába, Floricába... A fiatal erdélyi református teológus, Simándy Pál szerepét Czitor Attila játssza. A román pap figuráját Mészáros Mihály kelti életre. A pópa lányát Csonka Dóra játssza. A további szerepekben többek között Katkó Ferenc, Szőke Pál, Földesi Ágnes Villő, Szabó Lajos, Csurulya Csongor látható. A díszletet Lenkefi Réka, a jelmezeket Vesztergomi Anikó tervezte.” Seregi Zoltán igazgató