A kortárs és klasszikus irodalom ikonjai a Müpában

Sándor Iván, Szálinger Balázs, Kányádi Sándor és Karinthy Frigyes – csak néhányan a magyar irodalom meghatározó alakjai közül, akiknek önálló estet szentelnek a Müpában.

A nagy sikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett ugyanis a szépirodalom is jelentős szerepet kap a házban: a Müpa népszerű sorozatai, a Vers-estek és a Literárium mellett pedig különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. A Literárium sorozat a magyar kortárs irodalom színe-javát sorakoztatja fel Keresztury Tibor szerkesztő gondos válogatásában. Az irodalom ilyenkor egy-egy este erejéig kilép a könyvek lapjairól és élő, mozgalmas összművészeti eseménnyé válik. A műsorok egyedi ötleteikkel, olykor szokatlan megközelítésükkel új oldalukról mutatják be a szerzőket és a műveket, kedvet ébresztve ahhoz, hogy kézbe vegyünk addig még nem ismert köteteket is.

Sándor Iván a kortárs magyar irodalom mestere, kiváló regényíró és egy olyan szép hagyományokkal rendelkező, itthon kihalófélben levő műfaj egyik utolsó elhivatott fenntartója, mint az esszé. Megélte a 20. századi történelem legsötétebb időszakait: 1930-ban zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot, a második világháborút sárga csillagos házban, majd gyermekotthonokban, pincékben bujkálva vészelte át.  A Rákosi-korszakban munkaszolgálatra küldték, de még ott, akkor is rendíthetetlenül írt. Munkásságát olyan remek művészek közreműködésével mutatják be március 18-án, mint Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színész, rendező és Lukács Miklós világhírű cimbalomművész.

Grecsó Krisztián és Kollár-Klemencz László tavalyi nagysikerű zenés-irodalmi estje után most a Szűcsinger formációt, vagyis a zenész Szűcs Krisztián (HS7, Budapest Bár, NAZA) és a költő Szálinger Balázs meghatározhatatlan műfajú zenés-irodalmi együttgondolkodását köszöntheti a közönség. A művészek igazi különlegességekkel készülnek az estre, amelyen többek közt arra a kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők, hogyan lehet úgy hozzányúlni Petőfi verseihez, hogy popzene legyen a végeredmény.

Április 11-én, a költészet napján korunk egyik legnagyobb, legnépszerűbb – és ahogy magát nevezte – legszerencsésebb magyar költőjére emlékezünk a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A Kányádi Sándornak szentelt különleges esten olyan kiváló színészek, zenészek, irodalmárok idézik meg szeretnivaló alakját, mint Szalóki Ági, Sztarenki Pál, Pelsőczi Réka, Török-Illyés Orsolya, Kovács András Ferenc, Margócsy István, és többek közt Lengyel Ferenc.

A Müpa másik fontos irodalmi sorozata, a hatalmas népszerűségnek örvendő Vers-estek során minden alkalommal egy-egy költőlegendát idéznek meg kortárs művészek bevonásával. Április 23-án olyan színészóriások társaságában elevenednek meg Szép Ernő művei, mint Für Anikó, Gálffi László és Mácsai Pál. De a 2018/2019-es évad méltán várt eseménye a Karinthy Frigyes alkotásainak szentelt Vers-est is, amelyet Rubold Ödön rendez, a közreműködők pedig Nemzeti Színház színészei és Darvas Ferenc zeneszerző-zongorista lesznek.

Sándor Iván-est

2019. március 18. 20:00 – 22:00, Üvegterem

Hommage à Kányádi Sándor

Budapesti Tavaszi Fesztivál

2019. április 11. 19:00 – 22:00, Fesztivál Színház

Szűcsinger - Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián estje

2019. május 20. 19:00 – 21:30 , Fesztivál Színház

Karinthy Frigyes

2019. május 13. 20:00 – 22:00, Fesztivál Színház

Szép Ernő

2019. április 23. 20:00 – 22:00, Üvegterem