A művészet templomai: Leonardo 500 színes, olasz ismeretterjesztő film, Francesco Invernizzi rendezésében

Mozifilmmel tisztelegnek az ötszáz éve elhunyt Leonardo da Vinci előtt.

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő, Leonardo 500 című epizódja az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, halálának ötszázadik évfordulója alkalmából. A film május 9-től kerül országszerte a mozikba, az Uránia Nemzeti Filmszínházban premier előtt már április 24-től kezdve műsoron lesz.

Leonardo az itáliai reneszánsz polihisztor mestere: festőművész, szobrász, építész, természettudós, humanista, és feltaláló egy személyben – ám mindenekelőtt a világ titkai után kutató, fáradhatatlan felfedező. Tudományos feljegyzései és találmányainak leírásai több ezer oldalt tesznek ki, amelyeket összefoglaló néven Da Vinci-kódexeknek neveznek.

Az évforduló alkalmából moziba kerülő film Leonardo firenzei és milánói korszakában született festményeinek (köztük az Angyali üdvözlet, a Háromkirályok imádása, a La Belle Ferronière vagy a Hölgy hermelinnel) bemutatása mellett a kódexek megfejtését kísérli meg, egy egészen új nézőpontból vizsgálva és értelmezve ezt a monumentális művet. A filmben megszólaló szakértők és mérnökök Leonardo tanulmányait olyan új megvilágításba helyezik, amely során a nézők a modern kor vívmányain keresztül ismerhetik meg a mester géniuszát, felfedezve, hogy az ipar, a mérnöki- és orvostudományok, a kommunikáció, az anatómia és a 21. századi modern művészet gyökerei mind Leonardo munkásságáig nyúlnak vissza.

Korhatár: 12

A filmet rendező Francesco Invernizzi munkássága nem ismeretlen a hazai nézőknek, többek között producerként az ő nevéhez fűzödnek A művészet templomai sorozat legsikeresebb részei, köztük a Vatikáni Múzeum 3D, a Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Raffaello – A festőfejedelem 3D c. filmek is.