Hamarosan átadják a Magyar Filmdíjakat

Idén először a televíziós és a nagyjátékfilmes díjátadó két külön esemény lesz.

Április 27-én, szombaton este a Pesti Vigadóban a televíziós forgalmazású filmek díjátadóját, április 28-án, vasárnap este a Vígszínházban pedig a moziforgalmazású alkotások 2019-es Magyar Filmdíj díjátadóját rendezik meg. A Magyar Filmakadémia Egyesület szervezésében, a Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával rendezett 5. Magyar Filmhéten összesen 200 film, köztük 21 nagyjátékfilm versenyez. A televíziós forgalmazású filmek díjátadóján 45 kategóriában osztanak ki díjakat, míg a moziforgalmazású filmek versenyében 19 kategóriában. Immár nyilvános a nagyjátékfilmes jelöltek ötös listája. A Magyar Filmakadémia tagjai titkos szavazással döntöttek el, hogy mely nagyjátékfilmes alkotást és alkotót jelölték a 2019-es Magyar Filmdíjra. Mindkét eseményen Közönségdíjat is adnak majd át.

Most vált nyilvánossá, hogy a Magyar Filmakadémia tagok titkos szavazásának eredményeként mely moziforgalmazású alkotókat és alkotásokat jelölték a 2019-es Magyar Filmdíjra. A. Magyar Filmdíjátadók a hazai mozgóképipar legfontosabb rendezvényei. Április 27-én, szombaton este a Pesti Vigadóban a televíziós forgalmazású filmek (tévéfilm, televíziós sorozat, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film és animációs film) díjátadóját, április 28-án, vasárnap este a Vígszínházban pedig a moziforgalmazású alkotásokról derül ki, hogy idén végül kik vehetik át a díjakat.

Az 5. Magyar Filmhéten 21 nagyjátékfilm és 3 egészestés animációs film versenyez a Corvin moziban. A seregszemlére az alkotók a 2018-ben Magyarországon mozi forgalmazásba került filmalkotásokat nevezhették. A műfaji kategóriák mellett 16 szakmai kategóriában - rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágás, zene, díszlet, jelmez, smink, és hang – adnak majd át díjakat. A Magyar Filmakadémia tagsága titkos szavazással döntött az idei jelöltekről. Ez alapján a BÚÉK, az Egy nap, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod... :), a Rossz versek és az X - A rendszerből törölve versenyeznek a Legjobb játékfilmnek járó Magyar Filmdíjért, a Legjobb első film kategóriában pedig az Egy nap, a Lajkó - cigány az űrben, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod... :), a Tegnap és a Virágvölgy vannak a jelöltek között. A Legjobb rendező kategóriában Goda Krisztina, Reisz Gábor, Schwechtje Mihály, Szilágy Zsófia és Ujj Mészáros Károly kapta az Akadémiától a legtöbb szavazatot. A Legjobb női főszereplőnek járó díjért Balsai Mónika (X - A rendszerből törölve), Gera Marina (Örök tél), Radnai Csilla (Nyitva), Szamosi Zsófia (Egy nap) és Török-Illyés Orsolya (A rossz árnyék) versenyeznek majd. A Legjobb férfi főszereplő kategóriában Hegedűs D Géza (A Hentes, a K*rva és a Félszemű), Keresztes Tamás (Lajkó - cigány az űrben), Kovács Lehel (Nyitva), Mohai Tamás (Vándorszínészek) és Rába Roland (Paraziták a Paradicsomban) között dől majd el a verseny. Idén három egészestés animációs film - Egy év Hoppifalván, rendező: Rófusz Ferenc, Lengemesék 2- Tél a Nádtengeren, rendező: Pálfi Zsolt és a Ruben Brandt, a gyűjtő, rendező: Milorad Krstić - versenyez a Magyar Filmdíjért. Április 27-én, szombaton este a Pesti Vigadóban a televíziós forgalmazású filmek díjátadóján, vasárnap este pedig a Vígszínházban derül majd ki, hogy kik kapják a Magyar Filmdíjakat, illetve mely televíziós és mozifilm bizonyult a közönség kedvencének.