Átadták a Libri irodalmi díjakat

A Libri irodalmi díj nyertese 2019-ben Szvoren Edina Verseim című novelláskötete. A Libri irodalmi közönségdíjat pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye kapta.

A Libri irodalmi díjat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. A díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes díjátadóját május 15-én este tartották a Budapest Music Centerben. A zsűri egy novelláskötetet, míg a közönség egy regényt díjazott.

„A Libri felelőssége, hogy minél szélesebb közönséggel ismertesse meg a kortárs magyar irodalom legjobb műveit. Missziónk, hogy a valóban értékes és fontos könyvek méltó ismertségre tegyenek szert, ezért alapítottuk a Libri irodalmi díjat négy évvel ezelőtt, ami mára egy presztízsértékű díjjá vált. A díjakat egyre többen ismerik, idén már 21 ezer ember szavazott kedvenc könyvére. Megemeltük a díjakkal járó támogatás összegét, így már 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői.” – mondta el Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing és kommunikációs igazgatója.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet több mint 140 képviselője tett javaslatot, hogy a 2018-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások.

Barabási Albert-László: A képlet

Dragomán György: Rendszerújra

Kemény István: Nílus

Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy

Pintér Béla: Újabb drámák 

Simon Márton: Rókák esküvője

Szilasi László: Luther kutyái

Szvoren Edina: Verseim

Takács Zsuzsa: A Vak Remény

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak. A döntős könyvek között találunk három verseskötetet, Takács Zsuzsa, Kemény István és Simon Márton tollából; három regényt: Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Szilasi László műveit; egy drámagyűjteményt Pintér Bélától; két novelláskötetet, Dragomán György és Szvoren Edina műveit; valamint egy, a siker egyetemes törvényeit összefoglaló tényirodalmi alkotást, amit Barabási Albert-László jegyzett.

A zsűri egyik tagja, Károlyi Csaba irodalomkritikus szerint: „A díjazott kötet szerzője, Szvoren Edina a hatásvadászat legcsekélyebb nyoma nélkül ír. Tanítani is jól lehet, a diákok jókat tudnak vitatkozni róla. A zsűri által kiválasztott nyertes kötet szerzőjének prózája egyszerre nagyon profi és nagyon emberi, nem túl vidám, mégis tele van humorral. Emberábrázolása következetes, nyelvhasználata mesteri. Írásaiban az információ visszatartásának nagy művésze, mindent tud az elbeszélői technikákról. Csökönyösen ragaszkodik műfajához, a novellához, melyben kiemelkedő teljesítményt nyújt. Ma talán ő tud a legjobban novellát írni a kortárs magyar irodalom alkotói közül.”

Az Akik már nem leszünk sosem Krusovszky Dénes első regénye. A szerző leginkább költőként, publicistaként és rádiókritikusként volt ismert, legújabb műve pedig valósággal berobbant az irodalmi életbe. Beck Zoltán, a szakmai zsűri tagja szerint Krusovszky regénye korszakos mű, generációs regény, „a köztesség generációjának regénye; azé a generációé, amelyikben már nem él az a reflektálatlan hit, hogy van, hogy lehet mit továbbadni az utánuk jövőknek.”

A díjról, a 154 könyvről, a kiválasztottakról és nyertesekről minden információt megtalál itt és itt.

Libri irodalmi díjak

A Libri irodalmi díj nevezési kritériumainak 2018-ban összesen 154 könyv felelt meg, a lista 43 kiadó könyveiből állt össze, összesen 38 tényirodalmi és 116 szépirodalmi kötet szerepel rajta. Erről a listáról választotta ki kedvenceit a Libri által felkért szakmai bizottság. 2019 februárjában 140 neves közéleti személyiség voksolt 5-5 olyan könyvre, amit a legjobban kedvelt, és aminek jó szívvel adná át idén a Libri irodalmi díjakat. Az így kialakult tízes listából az öttagú szakmai zsűri és a közönség választotta ki azt a két könyvet, amelyek május 15-én megkapják a nívós elismeréseket, a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

Libri-Bookline Zrt.

A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportba tartozó kiadóknak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,6 millió vásárlót szolgál ki 55 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat. A Libri 2017-ben és 2018-ban is kategória nyertes volt az Ország boltja versenyen, illetve 2018-ban elnyerte könyvelrejtős karácsonyi kampányával az Év kampánya Kereskedelmi díjat, továbbá 2018-ban a Hipnózis Kreatív díját is.