Még 4 nap a jelölésre! Keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét!

2019-ben ötödik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét.

A Margó-díj, amelynek kiemelt támogatója a Bookline és az Aegon-díj, magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A Margó-díj célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket, a nyertes a díjjal 500 ezer forintot, a Bookline jóvoltából 10 millió ft értékű kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. 2018-ban Mécs Anna Gyerekzár, 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram, 2016-ban Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese, 2015-ben Totth Benedek Holtverseny című kötete nyert.

A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2018. július 1. és 2019. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és került kereskedelmi forgalomba. A nevezésről itt található több információ.

Legközelebb október 10-13. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Várkert Bazárban rendezik meg az őszi könyvvásár köré szerveződő Margó Irodalmi Fesztivált: itt adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat is, aminek a nevezési időszaka június 30-ig tart. Az idei, nyári Margó Irodalmi Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban telt házas programokkal, hosszú dedikálásokkal fejeződött be a június 16-án.

A 2011-ben alapított irodalmi programsorozat újra átlépte a tízezres látogatószámot, amivel újra bizonyította, hogy a kortárs magyar irodalom milyen fontos Budapest kulturális életében. A fesztivál közel nyolcvan programja során mutatta be új könyvét Bodor Ádám, Kalapos Éva Veronika, Nádasdy Ádám, Péterfy Gergely, Ungváry Rudolf, Tóth Krisztina és Szilágyi István is. Grecsó Krisztián kizárólag verseket olvasott fel Szabó Balázzsal közös estjén.

A Margón Térey Jánosra emlékeztek A Nibelung-lakópark Mundruczó Kornél rendezte filmadaptációjával.

Az irodalmat és az olvasást népszerűsítő Margó Extra nevű sorozatban ismert olvasók szólaltak meg: a Hiperkarma énekes-dalszerzője, Bérczesi Róbert, az ismert pszichológus, Vekerdy Tamás, Molnár Áron NoÁr, valamint Ónodi Eszter színésznő is.