Árulkodó csontmaradványok

Dokumentumfilm vizsgálja a Benjamin Franklinnél, valamint a Jamestownban lelt több évszázados csontok titkait.

Amikor megkezdték Benjamin Franklin londoni lakásának múzeummá való átalakítását, az nem csupán ereklyéket rejtett. Az alagsorban több mint ezer emberi csontot találtak, és ezekről hamar kiderült, hogy egy teljes évszázadnál is idősebbek lehetnek. Vajon a híres polihisztor zseninek volt egy sötétebb oldala is? – adta magát az erőteljes kérdés. A részleteket és a tényeket A holtak titkai című Viasat History-dokumentumfilm taglalja ma este.

Benjamin Franklin, amerikai feltaláló, politikus és író éles eszének köszönhetjük sokak mellett a villámhárítót, a bifokális szemüveglencsét, sőt még a rugalmas katétert is. Őt tekintik az óraátállítás atyjának, de nevét a pozitív/negatív elektromos töltések fogalmához ugyanúgy köthetjük, mint a Golf-áramlathoz. Életéből több mint 20 évet élt Londonban, a híres Craven Street 36. alatt található lakásban, ami ekkor egy özvegyasszonyé volt. Utóbbi lányával, illetve annak férjével, az anatómus William Hewsonnal élt. A huszadik század végén jött az ötlet, hogy a zseni emlékére alakítsák át múzeummá ezt a lakást, és 1997 decemberében meg is kezdődtek az átfogó felújítási munkálatok – amit pedig ott találtak, az mindenki számára sokkoló volt: az egyik munkás 1 200 emberi csontra lelt egy 1x1 méteres aknában! Ez körülbelül 15 emberhez tartozhatott.

– 30 éves pályafutásom alatt ez volt az első olyan magánlakás, ahol olyan csontokat találtak, amelyek valóban el voltak dugva, nem pedig a régi korból maradtak meg – emlékszik vissza a nyugdíjazott Jim O’Connell, a New Scotland Yard Fővárosi Rendőrkapitányság nyomozója. – Arra gondoltam, mindenképpen profi segítségre lesz szükségünk. Ilyennel még sosem volt dolgunk! – A helyi halottkémek véleménye szerint a csontok egy évszázad felettiek lehettek. Nem sokkal később az ügy Simon Hillsonhoz, a College London professzorához, egyben az emberi maradványok biológiájának és történelmének szakemberéhez került, aki alapos vizsgálatok után az 1700-as évek közepére pontosította a csontok származását – ez pedig az az időszak, amikor Benjamin Franklin is ott élt.

Innentől lett adott a kérdés, vajon pontosan ítéltük-e meg a zsenit, majd indult számos találgatás és elmélet, köztük Franklin ott lakó barátjának, Hewsonnak (akinek egyébként a hematológia alapjait köszönhetjük) illegális földalatti boncoló tevékenységéről. Augusztus 14-én 22:15-től a Viasat History dokumentumfilmje alaposan körbejárja a kérdéskört, akárcsak másnap az Újvilág első kolóniájának, Jamestownnak vitatott történetét, ahol a csontmaradványok kannibalizmus nyomaira utalnak.