Senki sem más, de mindenki különböző

A Humen Fesztivál idén ősszel is elhozza a szivárvány színeit az elfogadás jegyében.

2019. szeptember 11–15. között immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapest LMBTQ kulturális eseménye, a Humen Fesztivál. A két évig filmhétként működő, majd a tavalyi évben összművészeti fesztivállá alakuló esemény idén is több LMBTQ témájú filmmel, színházi előadással, privát tárlatvezetéssel, valamint egy három az egyben kiállítással is jelentkezik. A fesztivál szervezője, a Humen Media Hungary az egyetlen, ingyenesen hozzáférhető LMBTQ lapot, a Humen Magazint kiadó cégcsoport fontosnak tartja, hogy az LMBTQ kultúra minőségi  darabjait megmutassa a nyitott és érdeklődő hazai és nemzetközi közönségnek.

Filmvetítések

A Művész moziban tartott vetítések sorát szeptember 12-én a Beszorítva című, többszörös közönségdíjas angol dráma nyitja. Bájával és humorával egy idős drag queen életén át sajátos bepillantást nyújt a generációk közötti kapcsolatokba, a nemi identitás kérdéseibe, és rávilágít a barátságok értékére. Magyarországon először a Humen Fesztivál keretében lesz látható a Portré a lángoló fiatal lányról című romantikus történelmi dráma, ami a 2019-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb LMBTQ filmnek járó Queer Pálmát. Szintén díjnyertes darab Santiago Loza drámája, a Rövid történet a zöld bolygóról, amiben a rendező transznemű főhősével szó szerint a földöntúli elfogadás mellett tesz hitet. A 2019-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon ezzel az alkotásával Loza kiérdemelte a legjobb LMBTQ témájú játékfilmnek járó Teddy-díjat. A felnőtté válásról szól Martin Deus romantikus drámája, A legjobb barátom. Deus első egész estés játékfilmje Cannes-ban is bemutatkozott, ahol a 13-15 éves korosztálynak szóló, kiemelkedően fontosnak tartott filmek díjazására szánt Cannes Écrans Juniors díját kapta. A dokumentumfilmes Jochen Hick szakterülete a közelmúlt német meleg történelme, számos filmet jegyez az egykori NSZK és az NDK queer szubkultúráiról. A 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált Az én csodálatos Nyugat-Berlinem című alkotása, amely archív képsorokkal és a meghatározó szereplők visszaemlékezéseivel eleveníti fel a múltat. Az idei évben a Humen Fesztivál programjába a közelmúlt legjobb LMBTQ rövidfilmjei is bekerülnek a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált közreműködésével. A Queer Shorts blokkja különböző élethelyzetekben keresi ugyanarra az örök kérdésre a választ: hogyan érhető el a boldogság? A filmeket magyar felirattal vetítjük. A filmvetítésekre szeptember 5-től kaphatók jegyek a Művész mozi weboldalán.

Színház

Szeptember 12-én a Spirit Színházban a Sodrásban című darab látható, az idén 80 éves, a melegségét nyíltan és büszkén vállaló Martin Sherman egyik legfrissebb műve. Sherman generációja abban a hiszemben nőtt fel, hogy nekik nem szabad szerelmesnek lenni – most pedig szembesülnek a fiatal generációval, akikben semmi kételkedés nincsen, hogy minden joguk megvan ehhez. Az Itt és Most Társulat szeptember 13-án Az utca embere – Lehetsz más című improvizációs előadással készül. Érezted már, hogy megbámultak, kirekesztettek, olyan furcsán néztek rád a megállóban, kinevettek, leüvöltöttek, nem hallgattak meg? Az imprószínészek a közönségtől gyűjtött történetekből inspirálódnak, de hogy mit hoz ki egy-egy sztori a játszókból, az csak itt és most derül ki. Szeptember 14-én a Jurányi Házban az Élet.történetek.hu… sorozat Pira – Bella című darabja kerül színre Ullmann Mónika és Borbély Alexandra előadásában. A szerző, Lengyel Nagy Anna egész életében mániákusan gyűjtötte kis emberek nagy történeteit. Jelen esetben ez két tévedés. Egy lány fiútestben születik és ezért megjárja a poklot, egy született prosti pedig – ahogy ő vall magáról – tanító néni testbe születik, de a mai magyar valóság közbeszól. Szintén szeptember 14-én a KuglerArt Szalonban a FAQ és a Dollár Papa Gyermekeiből ismert Ördög Tamás személyes történetekből kiindulva hozza létre előadását, amelyben Bertolucci legendás filmje (nem) csak inspirációs forrás. Az Álmodozók a mai huszonévesek párkapcsolatait, álmait és egzisztenciális nehézségeit boncolgató előadás egy belvárosi lakás keretein belül.

Kiállítás

Az idei évben először a Humen Fesztivál saját szervezésű kiállítással is jelentkezik, rögtön hárommal is egyetlen helyszínen, amelyek mindegyike szervesen kapcsolódik egymáshoz. Szeptember 11-től a hónap végéig az Art9 Galéria ad helyet az ingyenesen látogatható kiállításoknak. A Senkit nem érdekel című fotókiállítás a hazai LMBTQ közösség sokszínűségét mutatja meg Bielik  István fényképezőgépén keresztül. A különböző nemű, különböző korú, eltérő bőrszínű, vagy épp eltérő élet- és társadalmi helyzetben lévő fotóalanyok a szivárvány ezernyi árnyalatát jelképezik. A képek megmutatják, hogy mindannyian elsősorban emberek vagyunk: bár egyes tulajdonságaink eltérhetnek egymástól, de egy civilizált és normális világban ez a különbözőség senkit nem érdekel – hiszen csak az ember számít.

A Közel/Múlt az elmúlt harminc év magyar LMBTQ történetét idézi meg a Háttér Társaság és a Labrisz Leszbikus Egyesület fotóarchívumának segítségével.

A világ egyre veszélyesebb hely az LMTBQ közösség azon tagjai számára, akik olyan országokban élnek, ahol a közösséghez tartozni bűncselekmény – tucatnyi országban pedig akár halálbüntetés is kiszabható rájuk. Az ezekből az országokból segítséget kérő emberek száma folyamatosan növekszik. A Rainbow Railroad segélyszervezet ezeket az üldözötteket segíti, munkájukat és az egyedi sorsokat a kiállítás keretein belül kisfilmekkel mutatjuk be.

Szeptember 11-én egy privát tárlatvezetés során átfogó képet kaphatunk Király Tamás több mint három évtizedes pályafutásáról a Ludwig Múzeumban. A művész rövid idő alatt az underground színtér emblematikus alakjává vált: nemcsak utcai „divatbemutatóival”, performatív sétáival, hanem New Art Stúdió nevű butikjával is, ahol ruhákat árult az érdeklődők számára. A Király Tamás. Out of the Box című kiállítás felidézi azt a vizuális atmoszférát, ami Király divatbemutatóira oly jellemző volt.

„A világon nincs két egyforma ember. A Humen Fesztivál nem hivatott másra, mint hogy kultúrával hozza közelebb ezeket a különböző embereket egymáshoz, kulturális programokon keresztül egy kis szeletet mutasson az LMBTQ emberek életéből. A nálunk az előadások alatt a címkéit mindenki a ruhatárban hagyja” – mondta Erdei Zsolt, a Humen Media Group ügyvezetője.

A filmvetítéseken, színházi előadásokon és kiállításokon kívül az érdeklődők ingyenes és anonim HIV-szűrésen is részt vehetnek, vagy akár egy szivárványos reggelit is élvezhetnek a Rainbow Brunch gasztrosorozatának köszönhetően.