Népzenével fűszerezett Zeneszüret

A Filharmónia Magyarország idén ismét megrendezi hagyományos őszi klasszikus zenei fesztiválját Pécsett, 17 helyszínen, közel 50 programmal.

A Zeneszüret egységében és hangulatában mutatja meg a zene életteli, örömre hívó természetét. Szeptember 5. és 7. között a hangversenyek mellett kiállítás, népzenei előadás, filmklub, zeneműhely, gyereknek szóló programok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló térzenék és villámperformanszok színesítik Pécs városát. 2019-ben fókuszban a népzene áll! A Zeneszüret Fesztivál legfontosabb hivatása idén is kimozdítani a koncerttermek falai közül a zenét. A Filharmónia Magyarország szlogenjéhez hűen közel hozza a klasszikus zenét az emberekhez, hogy falakat átlépve utcákon, tereken, kávézókban csendüljenek fel a dallamok.

Szeptember 5-én a Püspöki Palota kertjében egy jóhangulatú, könnyed esti koncerttel veszi kezdetét a Fesztivál. A Jazzformers a klasszikus jazz határait feszegeti. A kvartett humorral, csevegéssel, színészi alakítással és igazi örömzenéléssel vonja be a közönséget. A Dzsesszti Mesék című hangversenyen bemutatják mi az a jazz, és mindaz, ami mögötte van. Pécs klasszikus zenei fesztiválján fellép a Kéméndi Trió is. Kéméndi Tamás harmonikaművész, Gráf Vivien énekesnő és Pávkovics István basszprímtamburás, harmonikaművész a népzenék világába kalauzolják a hallgatóságot a patinás Nick udvarban.

A Zeneszüreten találkozhatnak Alpaslan Ertüngealp karmesterrel, aki a Budapesti Vonósokat vezényli a páratlan miliőjű Püspöki Palota Dísztermében, amit csak ezen ritka alkalommal nyitnak meg a nagyközönség előtt, egy egyedi programú koncertre, mely egyben ősbemutató is lesz. Különleges zenei élmény részese lehet a közönség a fesztivál zárókoncertjén, szeptember 7-én, a Széchenyi Téren. A népzene és a klasszikus zene találkozásának lehetnek szem és fültanúi. A koncerten Szalonna és Bandája valamint a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában hallgathatják meg, hogy miként reflektál egymásra a két műfaj. A programot néptáncosok közreműködése színesíti.

A Filharmónia Magyarország szeptember 7-én a Színház téren moldvai táncházzal várja az érdeklődőket, a legfiatalabbakat pedig meseórával, ringatóval, hangszerbemutatóval és népi játszótérrel a Széchenyi téren. A fesztivál állandó programjai között szerepel Tér-Zene a Philharmonic Brass Quintettel, a Pécs Percussion Projecttel és a Harmónia Vonósnégyessel, kiállítás, Filmklub, zeneműhely, zenelépcső valamint a villámperformanszok által a népzene olyan váratlan helyszíneken csendül fel a három nap alatt, ahol nem is számítanak rá.

További információ a fesztiválról itt.