Budapesten Rory Gallagher egykori zenésztársai

Band Of Friends koncert a budapesti Analog Music Hall színpadán szeptember 18-án.

A legendás gitáros, Rory Gallagher időtlen szerzeményeit elevenítjük fel szeptember 18-án, egykori zenésztársai, az ír Gerry McAvoy basszusgitáros és Brendan O'Neill dobos, valamint a nagyszerű holland gitáros/énekes, Marcel Scherpenzeel segítségével. Band Of Friends néven játszanak, de a muzsikájuk sokkal több, mint egy szokványos tribute bandáé. Náluk nem az a cél, hogy egy az egyben előadják Rory felvételeit, hanem hogy megidézzék azt a hihetetlen energiát és szenvedélyt, ami Rory Gallagher dalaiból ma is árad. Gerry McAvoy basszusgitáros 1971-1991 között volt minden idők egyik legjobb és legszerethetőbb gitárosának társa, akit 1995-ben veszítettünk el. A holland Marcel Scherpenzeel gitáros-énekes ugyan sosem lépett fel Rory Gallagherrel, de méltó arra, hogy emlékeztessen bálványa felejthetetlen játékára. Gerry McAvoy és Brendan O’Neill már 2008-ban felfigyelt Scherpenzeel tehetségére, amikor látták egy-két koncerten, hogy mire képes, így Gerry 2012-ben meghívta őt a Band Of Friends élére szólógitárosnak. A játékáról pedig itt annyit, hogy ő meg sem kísérli másolni Roryt, saját magát adja, óriási szenvedéllyel és művészi alázattal idézi meg felejthetetlen példaképét. A legnagyobb dicséret, amit egy olyan zenész, mint McAvoy mondhat gitárosáról: „Amikor Marcel játékát hallom, olyan mintha Ő itt lenne, csukjátok be a szemeteket és megtörténik”. Ami pedig a formáció korábbi dobosát illeti, nos, a néhai Ted McKenna 1978-1981 között adta a ritmust Rory-nak és a tavalyi paksi Gastroblues Fesztiválon a szerencsések még láthatták a játékát a Band Of Friends tagjaként. Idén január 19-én jött a szomorú hír, sérvműtétje során komplikációk léptek fel, az orvosok már nem tudtak rajta segíteni. A csapat jelenlegi dobosa a már említett Brendan O’Neill, aki 1981 és 1991 között játszott Rory Gallagher mögött.

Rengeteg turnéja mellett a Band Of Friends triónak több albuma is megjelent, valamint számos díjat is besöpörtek. 2013-ban az európai Blues Awards trófeát nyerték meg a legjobb bandaként, két évvel később Ted McKenna dobos lett a European Blues Awards győztese, Marcel pedig a hazája legjobb blues gitárosa címet nyerte el 2017-ben. A Band Of Friends budapesti fellépése igazi szenzációnak ígérkezik, hiszen Rory Gallagher zenéjét ők játsszák a leghitelesebben, így kicsit nosztalgiázhatnak azok a lélekben fiatal blues-rock rajongók, akik ott voltak a mester ’85-ös fővárosi vagy valamelyik vidéki koncertjén.

Jegyek elővételben kaphatók a TIXA.HU online rendszerében és személyesen a helyszínen, 4.500 Ft-os áron. A koncert napján a belépők ára 5.000 Ft lesz.

Kapunyitás: 19:00 // Kezdés: 20:00

Analog Music Hall – 1116 Budapest, Kondorfa utca 8.

További részletek a koncert Facebook oldalán.