A kapucsengőn túl – különleges lakásszínházi előadások a CAFe Budapesten

A 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál együtt lélegzik a várossal, és váratlan helyszíneken, olykor egészen rendhagyó terekben varázsolja el a közönséget.

Az idei fesztiválon debütáló #kapucsengő sorozat keretében öt izgalmas lakásszínházi előadásnak ad otthont a Deák tér szomszédságában található KuglerArt Szalon.

Kőszegi Edit filmrendező 2007 óta működő galériájának intim terében testközelből figyelhetjük a színészeket és a történéseket. Október 4-én rögtön egy igazi TÁP Színház-féle ínyencséggel találkozhatunk: a Szalay Álmos darabjának ötlete nyomán megszületett Sokadik pillangó a The Susan Smith Blackburn Prize kapcsán női drámaírókkal készült interjúkon alapszik. Miért mesélünk? Leginkább azért, hogy leváljunk a saját történeteinkről: ha nem mondjuk ki hangosan, sohasem tudunk kilépni belőlük. Ám fel kell tennünk azt a kérdést is, hogy kinek a történeteit, miért és hogyan mondjuk el. Ezen a magával ragadó előadáson női sorsok, társadalmi szerepek kerülnek fókuszba, miközben a felelősségvállalás és alkalmazkodás kérdését is sajátos szemszögből járhatjuk körül: Andai Kati, Fátyol Kamilla, Háda Fruzsina és Keresztény Tamás segítségével.

Egy különleges női sorsot ismerhetünk meg behatóan az Égnek a begóniák című produkcióban is, amelyhez a dramaturg-rendező Tóth Réka Ágnes Ady Endre múzsájának, Csinszkának a leveleiből, naplóbejegyzéseiből és verseiből válogatott. Csinszkát Sztarenki Dóra személyesíti meg, akivel számtalan színházi és filmes produkcióban találkozhattunk már: a táncművészként indult színésznőre a Terápia című sorozatban figyelhettünk fel, de a Rózsavölgyi Szalon és a Centrál Színház előadásainak is rendszeres közreműködője.

Jancsó Sarolta élőzenés aláfestéssel veszi birtokba a szalont, sőt a gangot: az utánozhatatlan író, Mándy Iván alakját idézi meg a hajdani rádiójátékok összetéveszthetetlen hangulatát és világát, illetve Mándy emlékezetes írásait felelevenítve.

Slam, költészet és stand-up comedy találkozik a két ismert slammer, Horváth „Színész Bob” Kristóf és Tunyogi Imre „Tunyi” Bolondok napja címet viselő, felkavaróan őszinte produkciójában. A valódi történetekre szomjazó nézőknek szánt előadásban – amely arra (is) reflektál, hogy bizonyos csoportok évszázadokon át nem mondhatták el a történeteiket – a FO-CI slam poetry díjnyertes csapatának tagjai a féloldali bénulással és enyhe értelmi fogyatékkal született Tunyogi Imre személyes vallomásán keresztül tartanak tükröt a világnak. Horváth Kristóf szólóban is többször győzedelmeskedett az Országos Slam Poetry Bajnokságon, neve emellett ismerős lehet a színházi világból is, hiszen 20 éves kora óta játszik színpadon, sokáig dolgozott a Bárkában és a Maladype Színházban.

Ugyancsak két férfi áll a Mrożek híres darabját, az Emigránsokat továbbgondoló Dettre Gábor-rendezés középpontjában, amely két emigráns történetével kísérel meg választ adni a kérdésre: száműzetésük oka bennük vagy a külvilágban keresendő? A szereplők között olyan ismert színészeket találunk, mint Csányi Dávid, Fátyol Kamilla, Kálid Artúr és Mucsi Zoltán.

A lakásszínházi programokról további érdekességek cikkünkben olvashatók, a fesztivál többi programjáról a www.cafebudapestfest.hu oldalon találhatók információk, cafebudapestfest.blog.hu pedig érdekességekkel, kulisszatitkokkal, zenei listákkal és a fesztivál fellépőinek időkapszuláival készül az október 4-én startoló 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválra.     

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál – korábban Budapesti Őszi Fesztivál – az elmúlt 28 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városfesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá, játéktérré alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális színtér legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

„A fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Arts Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk. A kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, olyan, akár egy különleges időkapszula, üzenet a mának és a jövőnek, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

„A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának és alkotó kortársának lenni” – fogalmazta meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest sokszínű programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.

További információ a honlapon és a FB-n.