A művészet templomai: A Prado Múzeum – Csodák gyűjteménye

Színes, feliratos olasz ismeretterjesztő film a mozikban.

Fennállásának 200. évfordulóján a világ egyik leglátogatottabb múzeuma különleges utazásra hívja a nézőket a jeles intézmény termein keresztül, A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében bemutatva azok történetét és titkait. A szépség és a művészet történetén átívelő felfedezőúton az Oscar-díjas színész, Jeremy Irons kalauzolja végig a nézőket.

A film október 8-i, a Spanyol Nagykövetséggel és a Cervantes Intézettel együttműködésben az Uránia Nemzeti Filmszínházban megvalósult premier előtti vetítésének díszvendége volt Dr. Joan Molina Figueres, egyetemi tanár (Gironai Egyetem, Művészettörténet tanszék), a Prado Múzeum kurátora.

A több mint 8000 darabos, páratlan gyűjtemény méltán csábít évente majdnem hárommillió látogatót Madrid városába. Lenyűgöző mesterművek illusztrálják Spanyolország és az egész európai kontinens történetét, az egyetemes művészet egyik legfontosabb szentélyében. A gazdag gyűjtemény királyokról, királynőkről, dinasztiákról, háborúkról, vereségekről és győzelmekről mesél, valamint olyan emberek érzéseit és gondolatait mutatja be, akiknek sorsa a múltban vagy éppen a jelenben összefonódott a múzeuméval: uralkodók, festők, művészek, építészek, műgyűjtők, kurátorok, értelmiségiek vagy maguk a látogatók. Ebben a rendkívül széles körű hagyatékban többek között Vélazquez, Rubens, Tiziano, Mantegna, Bosch, Goya vagy El Greco művei is megtalálhatóak.

Rendező: Valeria Parisi