Női praktikák tárháza

Gubás Gabinak nem volt könnyű dolga, az összes női praktikát fel kellett sorakoztatnia a Thália Színház két darabjában.

Az Egy csók és más semmi és a Bolha a fülbe című előadásokról van szó, hogy férjét megtartsa. Előbbiben kikapós szépasszonyt, utóbbiban gazdag férje hűségét kétségbe vonó, gyanakvó feleséget játszik.

Az Egy csók és más semmiben Robicseknét alakítja, aki bár szereti férjét, hűségesnek maradni hozzá mégsem képes. A férj már többször beadta a válókeresetet, azonban a nő eddig mindig jobb belátásra bírta.

„Ebben a darabban Nagy Viktorral alkotunk egy párt – ő a férjem. Ez egy igazi se veled, se nélküled kapcsolat. Az asszony, amikor csak teheti, kapva kap az alkalmon, hogy felszarvazza párját, és ezek a kis afférjai általában kitudódnak. Így kénytelen valamilyen okos kis női praktikát bevetni, hogy Robicsek megbocsásson neki – a csábítás szinte teljes tárházát felvonultatja férje visszaszerzésére. Tréfás, mégis szívbe markoló civódásainkat egy zenés számmal koronázzuk meg.”

A Bolha a fülbe című előadásban a színésznő férjét Szervét Tibor formálja meg. És talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a bonyodalom legfőbb forrása az, hogy a vígjáték két szereplője – Victor-Emmanuel Chandebise és Poche, a Hotel Numera mindenese – úgy hasonlít egymásra, mint két tojás. Természetesen mindkettőjüket Tibor alakítja, ám a két karakter egymásnak szöges ellentéte: az egyik egy boldogtalan, neurotikus nyárspolgár, egy karót nyelt középosztálybeli, a másik a részegség állandó mámorában élő nyeklő-nyakló figura. Az egyikük egy garniszállón, a város szexuális alvilágában él, a másiknak gondjai vannak otthon a szexszel.

Gabi Raymonde Chandebise, a gazdag üzletember elkényeztetett felesége, akit férje a tenyerén hordoz, mégis egy ideje úgy érzi, hogy a köztiszteletben álló cégvezető megcsalja. „Mivel egy ideje nem tesz eleget otthon hitvesi kötelességeinek, gyanakodni kezdek. És a gyanút egy-két félreértett nyom is alátámasztani látszik. Bizonyosságot akarok szerezni, ezért ráveszem a barátnőmet, hogy írjon a férjemnek egy levelet, amiben randevút kér tőle, mint titkos rajongója, aki az övé akar lenni – remélve, hogy beleesik a kelepcébe.”

A nyomok a Hotel Numerába, egy kétes hírű garniszállóba vezetnek, ahol az ember – nem is hinné – lépten-nyomon ismerősökbe botlik. Természetesen abban bízhatunk, hogy mindkét darabban a végére minden a helyére kerül.

A félreértések vígjátékát és a romantikus zenés darabot a Thália Színházban lehet megnézni.