Az első adventi gyertya és Budapest díszfényeinek meggyújtása a Városháza parkban

Elkezdődött a hetedik adventi fesztivál és vásár.

A Nógrád Szíve Hagyomány Őrző Egyesület kedves betlehemesét követően december 1-én Karácsony Gergely főpolgármester meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel egy időben városszerte felgyúltak Budapest díszfényei és kezdetét vette az ünnepi felkészülés időszaka. A gyertyagyújtáson Dr. Beran Ferenc, a Budapest-Újlaki Sarlós Boldogasszony Plébániatemplom plébánosa mondott ünnepi áldást, valamint Pánczél Kristóf vezényletével a Józsefvárosi Zeneiskola Kiskórusa is közreműködött. Ismét valódi közösségi térré, hangulatos, színpompás forgataggá és kulturális programok színhelyévé változott a Városháza parkja.

A kézműves vásár idén a Deák teret is magában foglalja, a fesztivál ingyenes, valamennyi korosztályt megszólító programjaira a fesztivál fűtött hüttéjében kerül sor. A programsorozat november 29-én vette kezdetét és december 22-ig tart, a vásár azonban december 29-ig, a Deák téren pedig az év utolsó napjáig várja a látogatókat. A szervező Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. immár hetedik alkalommal rendezi meg a Fővárosi Önkormányzat támogatásával az Advent Budapesten téli fesztivált és karácsonyi vásárt a Városháza parkban. A stáb a kulturális programok sokfélesége és gazdagsága mellett idén is a közösségi események fontosságára, az összetartozás élményére és a közös ünnepvárásra helyezi a hangsúlyt. Az ingyenes programsorozatba a családokat és valamennyi városlakót, az egész közösséget szeretnék bevonni. A fellépők között iskolai együttesek, kórusok és zenekarok, valamint határon túli művészcsoportok és fiatal amatőrök is vannak, akik hagyományőrző műsoraikkal kedveskednek a közönségnek.

Idén ismét gyerekkönyvcsere akciót is hirdettünk, ahol a gyerekek kiolvasott vagy több példányos könyveiket izgalmas újakra cserélhetik. Az adventi hétvégeken, szombaton és vasárnap ingyenes programok szórakoztatják a budapestieket: napközben gyerekkoncertek, bábszínházi és gyerekszínházi előadások, kézműves és mesefoglalkozások, betlehemes játékok, közös éneklés és koncertek várják a gyerekeket és a családokat, és természetesen hozzánk is megérkezik a majd a Mikulás. Az eseményre Gryllus Vilmos koncertjével hangolódhat az ifjú közönség december 8-án. A péntek és a szombat esték könnyűzenei és jazz-koncertjein pedig inkább a szülők és nagyszülők korosztályának kínálnak aktív kikapcsolódást olyan jobbnál jobb formációkkal, mint: az Oti Voice & Bass, a Bogdán Norbert Trio, a Bekvart, a Szeder, a Swing a la Django, a Folk on 45, Dóka Attila vagy Lilienn és Kónyai Tibor. A koncertek 19:00 órakor kezdődnek. Az ünnepváró közös gyertyagyújtásra az adventi vasárnapokon délután 17:00 órakor kerül sor a történelmi egyházak képviselőinek részvételével. Az első adventi gyertya meggyújtásával egyidőben december 1-én délután felgyúltak a város ünnepi fényei is.

A szervezők, a Főkert Zrt. és az Advent Budapesten-t rendező Szabadtér Nonprofit Kft idén is meghirdette a „Környezettudatos karácsony” programot, melynek jegyében a résztvevő gyerekek hulladékból és újrahasznosítható anyagokból ökotudatos adventi koszorúkat készítenek. A gyerekcsoportokat idén is karácsonyi műsorral és uzsonnával látják vendégül. A legizgalmasabb ökokoszorúkra az esemény facebook oldalán, az Advent Budapesten oldalon lehet majd szavazni. A szavazás eredményhirdetésére és a nyeremények átadására december 19-én kerül sor. A gyerekek környezettudatos pályaműveinek kiállítása mellett a fesztivál kiemelkedő látványossága a fényfestéssel díszített hatalmas és attraktív Hiperkarácsonyfa a fényligetté változó Városháza parkban, ami az ismert művész, Szőke Gábor Miklós erre az alkalomra készített munkája. A Telenor meglepetése az óriási hiperfa a művész ikonikus stílusában, többezer lécből készült és varázslatos közösségi élménnyel köti össze az embereket. Ha hatan egyszerre állnak rá a fa melletti dobogóra, a fa szó szerint életre kel: zenélni kezd, és különleges fényjátékkal tölti meg a teret. Ez a varázslat pár percre kiszakít a karácsonyi rohanásból és megtörténik a csoda: megtapasztalhatjuk, hogy az ünnep egymástól válik igazivá.

A részletes programokról az eseménysorozat honlapján valamint közösségi oldalán és itt  tájékozódhatnak.