Az ünnepekhez közeledve jobbnál jobb könyvekből válogathattunk

A Bookline novemberi sikerlistáján már látszik, hogy mely könyvek lehetnek az idei karácsony nagy kedvencei.

Az online webáruház havi sikerlistájának élére az egykori televíziós riporter várva várt kalandregénye került, amit a magyar pszichológus – lassan egy éve megjelent – sikerkönyve követ, a sikerlistát pedig a magyar stand-up egyik legkiemelkedőbb alakjának első regénye zárja. Sokan várták Frei Tamás új könyvét, amely megjelenését követően egyből a Bookline sikerlistájának élére került. Bábel című filmszerű története egy akciódús kalandregény, ahol a történet főhőse, Marco Boretti Magyarországon keveredik bele az európai menekültválság zavaros politikai eseményeibe. Orvos-Tóth Noémi Örökölt Sors című könyve továbbra is a legkeresettebb könyvek között, ezzel igazolva, hogy még mindig erősen foglalkoztat minket a családkutatás. A szerző hiánypótló alkotásából fény derül arra, hogy felmenőink múltjából megörökölt gondjaink mennyire hatnak ki jelenünkre. Zseniális komédiásunk, Bödőcs Tibor, Meg se kínáltalak című regényével folytatja írói munkásságát. A szerző stand-up-előadásaira is jellemző stílusbravúrokkal színezve ábrázolja a Kádár-kor utolsó napjaitól máig tartó időszakot.

Novemberben sokan érdeklődtek a híres magyar emberek élete iránt.A 20. században sok tehetséges magyar hagyta el kényszerűségből Magyarországot, hogy külföldön aztán óriási sikereket érjenek el. Sal Endre Mi, magyarok című könyvéből olyan magyarokat ismerhetünk meg, mint például George Pal animátor, filmrendező és producer, akire még Walt Disney is féltékeny volt. De megismerhetjük annak a magyarnak a nevét is, akinek köszönhetjük a presszókávét. Illy Ferenc neve ismerősen csenghet, hiszen napjaink egyik legismertebb olasz kávémárkájának alapítójáról van szó, az Illy ma is az ő nevét viseli. Nyáry Krisztián legújabb könyvében újra szerelmes leveleket olvashatunk. Az Életemnél is jobban olyan emberek vallomásaiba ad betekintést, mint Szabó Magda, Kossuth Lajos, Jászai Mari, Liszt Ferenc vagy éppen Kosztolányi Dezső. Kevés olyan ember van, aki ne ismerné Hofi Géza nevét. A Hofi naplója egy egyedülálló kötet, ami Hofi képes „naplójából", interjúiból, pálya- és kortársak visszaemlékezéseiből áll össze. Az írások segítenek megismerni a humorista-színész színes életét és hatalmas ívű pályáját.

Kőhalmi Zoltán első regényével sikert sikerre halmoz, a Bookline Top50 állandó szereplője. A férfi, aki megölte a férfit, aki megölt egy férfit humora, jellegzetes szerkezete és illusztrációi – melyeket maga a szerző készített – olyan különleges világba kalauzolnak minket, ahol garantáltan könnyesre nevetjük magunkat. Nemcsak a skandináv krimiket parodizálja ki, hanem még a könyvkiadás világát is. Bödőcs Tibor 2018-as Libri irodalmi közönségdíjas paródiakötetével is felkerült a sikerlistára. Az Addig se iszik lapjain nem kisebb művészek szólalnak meg a szerző hangján, mint Karinthy Frigyes, Örkény István, Móricz Zsigmond, a kortársak közül pedig Krasznahorkai László vagy Jászberényi Sándor sem kerülhették el Bödőcs csípős, ámde tűpontos tollát.

Az előző havi sikerlistán már láthatjuk, hogy a szülők javában készültek a karácsonyi ünnepekre. Alex T. Smith A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című könyvével például tökéletesen hangolódhatnak a gyerekek az év legjobban várt ünnepére. A könyv 24 és fél fejezetén keresztül egy izgalmas adventi utazásban lehet részük a legkisebbeknek, amit a szerző gyönyörű illusztrációi egészítenek ki. Fülöp, a kisegér feladata, hogy eljuttassa Olivér levelét a Mikulásnak, miközben küldetése alatt rengeteg izgalmas kalandot él át. Boldizsár Ildikó A királyné, aki madárnak képzelte magát című kötete tökéletes ajándék lehet szülőtől szülőnek. A közismert író-meseterapeuta kötetéből megismerhetjük, hogy mi történik egy meseterápiás csoportban. A szerző tizenhárom év tapasztalatát összegzi, és mutatja be, hogyan segítettek a teremtéstörténetek, állatmesék, varázsmesék a legnehezebb helyzetekben.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el négy évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami decemberben a program szakmai és gyerekzsűrije szerint is Michael Ende és Wieland Freund Rosszcsont Rodrigó és Filkó, a fegyverhordozója című könyve lett. A szakmai csapat részéről Ruff Orsolya, a Könyvesblog újságírója szerint: „Michael Ende és Wieland Freund regényében minden benne van, amiért a meséket szeretjük: rengeteg kaland, cselszövés és fordulat, és persze jobbnál jobb szereplők. A kötet fejezetről fejezetre egy olyan világot tár elénk, amelyben a gyerekek önfeledten elmerülhetnek, és amelyet a meseszerető felnőttek örömmel fedezhetnek fel újra. Esti olvasásra, közös olvasgatásra ideális.”

Bookline bemutatja: Top50 és Top10 – a magyar olvasók kedvencei

„Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.”