Magyar Sommelier Szövetség: Par Excellence díj

Idén hatodik alkalommal Par Excellence díj, amelyet évente öt kategóriában lehet elnyerni tagságának szavazatai alapján.

Ebben az időközben komoly rangra szert tett elismerésben azok a hazai szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkássággal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúan és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a szervezet alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához.

A Magyar Sommelier Szövetség kilenc éve alakult és azóta folytat aktív tevékenységet annak érdekében, hogy bővüljenek a tagok szakmai fejlődésének lehetőségei, például versenyzési tapasztalatok révén is, valamint erősödjön az együttműködés a társszervezetekkel. A díjazottak nevét ezúttal a budapesti Kárpáti Étteremben megtartott sajtótájékoztatón jelentette be Slezsák Zoltán elnök.

Termelő kategóriában a szekszárdi Schieber Pincészet kapta az elismerést.

Ez a négy évtizede alapított családi birtok mintegy 30 hektáron gazdálkodik, szőlőültetvényeik nagyobb része a kiváló adottságú Baranya-völgy dűlőiben terem. A fajtaösszetételt a kékszőlő határozza meg, amelynek művelése során nagy hangsúlyt fektetnek a környezet kímélésére. Ezek feldolgozása a lehető legkíméletesebben történik, többségük fahordós érlelés után kerül forgalomba. Az utóbbi időben nemzetközi borversenyeken is számottevő sikereket érnek el. Pincészetük 3 pincéből áll, mely 3.000 hektoliter tárolóteret rejt magában. Zömében fahordós érleléssel előállított vörösborokat forgalmaznak. Borszaküzletükben palackos, valamint folyóbort kínálnak a szekszárdi borok kedvelőinek. A Schieber Pincészetben mindenki a Baranya-völgy szerelmese: itt található az ültetvények jelentős része, azaz: cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és kékfrankos, összesen 23 hektáron, ezzel pincészetünké ott a legnagyobb terület. A tőkék többsége 15-25 éves, de hamarosan termőre fordulnak új telepítéseik is, a kékfrankos, dornfelder, syrah ültetvények. Ez a terület a Szekszárdi Dombság része, melyet a Sárköz, a Völgység patak és a Lajvér patak völgye fog közre.

Kereskedő kategóriában Kató András, a Mitiszol / Terroir Klub alapító társtulajdonosa és ügyvezetője érdemesült a díjra.

Ez a vállalkozás közel másfél évtizede foglalkozik olyan borok forgalmazásával és népszerűsítésével, amelyeket vegyszermentesen termesztett szőlőből állítanak elő, mesterséges adalékanyagok felhasználása nélkül. Missziónak tekinti, hogy a hazai termelők által készítettek külföldi fogyasztókhoz is eljussanak, aminek köszönhetően ma már több észak-európai ország üzleteiben és éttermeiben is elérhetőek. „Örülök, hogy a termelésben egyre több birtok választja a természethű filozófiát, ami reményt ad a fenntartható mezőgazdaság számára. Örülök, hogy az éttermekben egyre több sommelier érdeklődik a természethű borok iránt. Örülök, hogy a borfogyasztó közönség tudatosan választó rétege növekszik. Nem utolsósorban pedig arra is büszke vagyok, hogy a cégünk fenn tudott maradni a farkastörvények uralta piacon, úgy, hogy nem kellett eddig a stratégiánkat feladó kompromisszumokat kötni. Cégünk a magyar borok exportjával is sikeresen foglalkozik. A külföldi birtokok hazai képviseletével azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen izgalmas borok léteznek kontinensünkön. Francia, német, osztrák, spanyol, olasz, szlovén, horvát barátainkat képviseljük Magyarországon. Fogyasztásunk színesítésére szeretnénk ajánlani a külföldi borokat. Nem a magyar bor helyett kell külföldit inni.  Azért is fontos, hogy ismerjük az európai borokat, mert így jobban el tudjuk helyezni a magyar borokat a piaci versenyben – bortermelőként, kereskedőként, sommelier-ként és fogyasztóként is. Így kapcsolódik össze a dolog az exporttal. Ismerve a folyamatokat, termékeket, amik irányítják a piacot, jobban tudjuk, hol vannak lehetőségeink. Sikeresnek tartom magyar borászaink külpiaci képviseletét, Svédország, Norvégia, Dánia, Anglia és Belgium sok éttermében és borboltjában ott vannak már a természethű magyar borok, hogy csak a legfontosabbakat említsem.” (Kató András)

Vendéglátó kategóriában az egri Macok Bisztró részesült az elismerésben.

A vár közvetlen szomszédságában működő, a vidéki éttermek sorában több listán is évek óta előkelő helyre sorolt családi vállalkozás döntően helyi kistermelőktől szerzi be az alapanyagokat, amelyekből gondos odafigyeléssel készülnek a gasztronómiai élményt kínáló fogások. Gondosan összeállított az itallap, a választékban számos kiváló helyi borász tételei viszik a prímet. Borboltot is üzemeltetnek, amelyben hazai különlegességek is megtalálhatók. A Macok Bisztró az elmúlt években számos szakmai elismerést, pozitív vendég-visszajelzést kapott. A Macok a Stílusos Vidéki Éttermiség tagja és az ország 8. legjobb vidéki étterme a Dining Guide szerint, egy játékosan elegáns gasztronómiai élményt kínáló bisztró, ahol a helyi és környékbeli alapanyagok nem csak a tányéron jelennek meg. Az alapanyagok kiválasztásánál megkeresték a környék legjobb kistermelőit, akik elsőrendű nyersanyagokat biztosítanak, mint például a szilvásváradi pisztráng vagy a bükki sajtkülönlegességek, melyek az arculatuk részeivé váltak. Szeretik a hagyományos, régi ízeket felidézni, de megjelenésben kicsit újra gondolva tálalni. A Macokban található Peti borboltja (Peti's Wineshop), ahol az ország neves borászataitól összeválogatott különleges tételek, Egerben kizárólag náluk, kis tételben is elérhetőek, kedvező, bolti árakon. 2017-ben nyitották meg a Brumbrum büfét, ahol egyszerű, regionális ételeket kínálnak, amelyek a látványkonyhában készülnek el. A Brumbrum az ország 17. legjobb vidéki étterme a Dining Guide szerint. Az Imola Udvarház Dessert Hotelben gasztro élményekkel és édes álmokkal várják vendégeiket az egri Vár közvetlen szomszédságában, a történelmi belváros sétáló övezetében. Az Imola Udvarház az ország top 10 vidéki butik hotele közé került a Gault & Millau kalauz értékelése szerint.

Szakíró kategóriában Viniczai Sándor lett a díjazott, aki okleveles kertészmérnök végzettséggel harminc éve a Magyar Mezőgazdaság országos hetilap munkatársa. Rendszeresen jelennek meg borral kapcsolatos írásai, egy ideje a Borászati Füzetek felelős szerkesztője is. Tapasztalt borbíráló, hazai és nemzetközi versenyeken gyakran vesz részt a zsűri munkájában. A Sajtó Borrend tagjává 1994-ben választották. Esküjével fogadta, hogy a borrendet és a magyar bor ügyét fogja szolgálni. 2010 óta a Csurgói Csokonai Borlovagrend alapító tagja, majd a budafoki Promontórium Borlovagrend fogadta soraiba. A Magyar Bor Akadémia rendes tagjai közé 2012-ben vették fel, valamint még abban az évben elnyerte az „Év szakújságírója” címet. A Magyar Borszakírók Körének alapító tagja, rendezvényeinek aktív résztvevője. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2017-ben Soó Rezső-díjat, a MÚOSZ Környezetvédelmi, Vízügyi és Idegenforgalmi Szakosztályának kitüntetését adományozta számára.

Oktató kategóriában Horkay András nyerte el a díjat.

Külföldi tanfolyamok elvégzése után felsőfokú borismereti képzettségekkel rendelkezik, valamint megszerezte az azok oktatására jogosító diplomákat, valamint a nemzetközi borakadémikusi címet is. A budapesti székhelyű Central European Wine Institute tulajdonos-igazgatója 2010-től. Az Országos Borszakértő Bizottság elnöki posztját 2013 - 2018 között töltötte be. Hazai rendezésű borversenyeken rendszeresen bírálóként működik közre. A Villányi borvidék hivatalos szaktanácsadója, a magyar borok hazai és külföldi, független, hivatalos népszerűsítője, és a hivatalos külföldi magyar borpromóciók szervezője és előadója.

A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.

Emlékeztetőül a korábbi díjazottak névsora:

Heimann Zoltán, Beőthy János, Kovács Nimród, Kreinbacher Birtok, Holdvölgy pince (termelők), Szalai Péter/IFTD, Pátzay István/Veritas, Tálos Attila/Bortársaság, Heinemann Testvérek, Radovin (kereskedők), Gundel, Csongrádi Csaba, Bíró Lajos, Anyukám mondta, Márga Bisztró (vendéglátók), Káli Ildikó, Rohály Gábor, Mészáros Gabriella, Földesi Gyula, Dr. Sárkány Péter (oktatók), Alkonyi László, Csíki Sándor, Cseh Gábor, Bányai Gábor Botond, Dékány Tibor (szakírók).