Klasszikus és mégis különleges ételt főzne karácsonyra?

Íme a mesterséf ajánlata!

Kóstolt már káposztába töltött harcsát? Az idei ünnep újragondolt kedvence lehet ez a két megszokott karácsonyi ételt egyesítő, ízletes fogás, amire a Michelin-kalauz által ajánlott ZONA étterem séfje hívta fel a figyelmünket. Kovács Levente egy olyan ínycsiklandó receptet osztott meg velünk, aminek elkészítése otthon sem ördöngösség, mégis megkoronázhatja az ünnepi vacsoramenüt. „A ZONA étteremben a karácsonyi kínálat egyik közönségkedvence, az idei szezon nagy visszatérője a káposztába töltött harcsa, ami a töltött káposztát kombinálja egy másik karácsonyi kedvenccel, a hallal” – árulja el a séf, akinek hitvallása, hogy az egyszerű is lehet nagyszerű. „Köretként pedig nálunk ricottás lasagne kerül mellé, ami érdekessé és nagyon maivá varázsolja ezt az ünnepi fogást!”

Íme, a káposztába töltött harcsa receptje:

Hozzávalók (4 személy részére)

Szürkeharcsa filé 0.60 kg

Savanyúkáposzta-levél 8 db

Főtt rizs 0.20 kg

Egész tojás 2 db

Tv paprika 0.3 kg

Paradicsom 0.3 kg

Vöröshagyma 0.25 kg

Fokhagyma 0.1 kg

Tejföl 0.3 kg

Ricotta 0.5 kg

Tejszín 0.5 liter

Lasage tészta 0.3 kg

Parmezán sajt 0,15 kg

Petrezselyem, babérlevél, só, bors, fokhagyma, fűszerpaprika, esetleg uborkalekvár, sült koktélparadicsom, tejföl a díszítéshez.

Elkészítés:

A harcsa hasa aljáról a zsírosabb részeket levágjuk, majd paprika és paradicsom hozzáadásával halalaplevet készítünk. Az alaplébe babérlevelet, kevés sót, egész borsot, egy fej hagymát teszünk. Fél óráig főzzük, majd leszűrjük és félretesszük. A harcsa többi részét ledaráljuk. Pirított, finomra vágott vöröshagymával, főtt rizzsel, fokhagymával, sóval, borssal, csomborral, fűszerpaprikával, és 2 db egész tojással elkészítjük a tölteléket, majd klasszikus módon a savanyúkáposzta-levelekbe töltjük.

Ezt követően lapos edénybe helyezzük, felöntjük az alaplével, és fél óra alatt készre főzzük. A káposztákat kivesszük, félretesszük. A megmaradt főzőléből, paprika és paradicsom hozzáadásával, tejföllel jóízű paprikás mártást készítünk. A ricottát, finomra vágott kaprot és tejszínt összekeverjük sóval, frissen őrölt feketeborssal. Ezután a lasagne lapok közé töltjük, tetejére tejszínt, parmezán sajtot szórunk, és közepes hőfokú sütőben (160 fok) 40-50 perc alatt készre sütjük. Kicsit pihentetjük, majd felkockázzuk.

A tányérba alulra a paprikás mártást, arra a lasagnét, majd a harcsával töltött káposztát tesszük. Díszíthetjük sült paradicsommal, uborkalekvárral, friss kaporral, tejföllel.

Ha kedvet kaptunk, még épp időben vagyunk, hiszen a hozzávalók beleférnek a nagybevásárlásba az ünnepek előtt. Aki azonban inkább egy mesterszakács elkészítésében kóstolná meg ezt a különlegességet, az ezt is megteheti a ZONA étteremben! Itt élő zongoraszó mellett fogyaszthatjuk el a speciális ünnepi menüt, ami a harcsával töltött káposzta mellett préselt malacfület is tartalmaz.

Az étterem 24-én ugyan zárva, de 25-én, 26-én végig nyitva tart, ami az egyik leghosszabb nyitvatartási idő a Michelin-kalauzban szereplő budapesti éttermek között. Szilveszterkor a ZONA ráadásul különleges hangulatú estével és Lánchídra nyíló pompás kilátással várja a vendégeket!