„Borsóhús” a közétkeztetésben: mennyire ízlik a gyermekeknek

Mikulás napján 265 gyermek kapott húsmentes bolognai spagettit, melyet a hús helyett teljes egészében borsófehérjéből állítottak elő.

Néhány étterem étlapján már fellelhetőek hasonló készítmények, de a szigorú minőségi követelmények okán a gyermekétkeztetésben eddig egyedülálló a kezdeményezés. A teljes mértékben hazai innovációt egy budapesti általános iskola tanulói próbálhatták ki először. A Food Control cégcsoport és az Új Budai Alma Mater Általános Iskola közös célja, hogy megismertesse a gyermekekkel a világban egyre nagyobb teret hódító növényi fehérje-alapú húsanalógokat.

„Iskolánk évek óta keresi a lehetőséget, hogyan tudnánk a gyermekek egészséges élelmiszerekkel kapcsolatos ismereteit szélesíteni. Napjainkban már elengedhetetlen, hogy a magas tápérték és ízletes fogások biztosítása mellett az élelmiszerek előállításával kapcsolatos káros környezeti hatásokat is csökkentsük, ezért fontosnak tartjuk, hogy a gyermekek megismerjék az új típusú "zöldebb" élelmiszerekből készült fogásokat.” – emelte ki az iskola igazgatója, Giczi Balázsné Parditka Orsolya.

Az étel elkészítéséhez a fejlesztésben részt vevő kutatóséfek darált hús helyett borsófehérjét használtak. Az ételt a fehérje alapanyagtól kezdve teljes egészében a Food Control csoport SoReCa konyháján készítették el, így a bolognai szósz garantáltan nem tartalmazott semmiféle allergént, adalékanyagot és ízfokozót. A gyermekek az étkezés végén PUSH’n GO automatán keresztül véleményt nyilváníthattak, mely eredménye alapján 91%-nak ízlett a húsanalógból készített ebéd.

Tóth András, a fejlesztési projekt vezetője elmondta: „távolról sem célunk a húsfogyasztás ellen nevelni a gyermekeket, ugyanakkor felelősségünk, hogy táplálkozásunkat elmozdítsuk a fenntarthatóság irányába és gyermekeinket megismertessük új, magas minőségű élelmiszerekkel”. Az eddigi eredmények alapján, sikerrel!

A CREAVEG húsanalóg termékek a SoReCa Kft, a Food Control cégcsoport és a KSERIS Tudástranszfer Nonprofit Kft. 100%-ban hazai, közös fejlesztése, mely idén októberben elnyerte az Európai Unió Horizon 2020 kutatási programjának kiválósági minősítését.