Egyszeri és megismételhetetlen koncertekkel készül 2020-ra is a Müpa

Chick Corea, Ute Lemper, Cyrille Aimée és Avishai Cohen – zenei legendák és Magyarországon sosem hallott produkciók a Müpában.

A jazz nagyágyúja, Chick Corea különleges, a Müpa közönségének alkotott meglepetéssel érkezik a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe. Marlene Dietrich legendás alakját idézi meg a sanzon koronázatlan királynője, Ute Lemper. A nagybőgő egyik kortárs virtuóza, az izraeli születésű Avishai Cohen pedig ünnepi 50:50:50 projektjével, valamint Mark Guiliana dobossal és Shai Maestro zongoristával látogat Budapestre.

Ute Lempert már a pályafutása elején a legendás Marlene Dietrichhez mérték. Az ő alakját, fájdalmakkal és csillogással teli életét idézi meg február 13-án, Randevú Marlenével című estjén a színésznő-énekesnő, aki éppolyan megkerülhetetlen alakjává vált a sanzonok világának, mint az 1992-ben elhunyt Dietrich volt. Napjainkig több mint harminc albumot készített, a klasszikusok mellett olyan szerzők dalaival, mint Elvis Costello, Tom Waits, Philip Glass és Nick Cave.

Kétszeres Grammy-jelölésével Debashish Bhattacharya napjaink egyik leghíresebb indiai zenésze, aki maga alkotta slide gitárjaival új fejezetet nyitott a klasszikus indiai zene interpretálásában. Legutóbbi lemezén a kortárs lengyel jazz két jeles alakjával, a dobos Hubert Zemlerrel és a bőgős Wojtek Traczykkal alkotott triót. A JOY!Guru felvételeit, amelyeket a Müpában március 4-én élőben hallhat a közönség, egyetlen éjszaka alatt rögzítették – minden előzetes egyeztetés vagy hangszerelés nélkül –, az egymásra figyelés olyan hőfokával, amellyel messze felülemelkedtek téren, időn és műfajokon.

A jazz utánozhatatlan legendája, Chick Corea negyedszer tér vissza a Müpába, és nem elég, hogy ez alkalommal Christian McBride és Brian Blade személyében olyan társak kísérik, akik külön-külön is megtöltenék a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet, további különlegesség, hogy március 24-én a koncert első részében egy, a tizenöt éves Müpa felkérésére írt Corea-kompozíció csendül majd fel.

A klasszikus arab dalok, a progresszív „irak 'n' roll” és az elektronikus zenék különleges elegye adja Dudu Tassa zenéjének kvintesszenciáját. Az izraeli gitáros-énekes április 1-jén a közel-keleti és messzi nyugati koncerttermek után a Müpa közönségét is elvarázsolja.

Három kimagasló jazz-zenész, mindhárman felléptek már nagy sikerrel a Müpában, de együtt még soha: pedig Avishai Cohen nagybőgős, Mark Guiliana dobos és Shai Maestro zongorista jegyzik a 21. század egyik legjobban fogadott jazzalbumát, a Gently Disturbed című lemezt, amellyel 2020-ban újra turnéra indulnak. A sikerlemezt megidéző április 29-i koncertet még különlegesebbé teszi, hogy része Cohen nagy, 50:50:50 projektjének: 2020-ban lesz 50 éves, ezért 50 koncertet tervez adni 50 országban, többek közt hazánkban is.

A New York Times szerint Cyrille Aimée jelenleg az egyik legfényesebb csillag a jazzénekesek galaxisában. A francia apa és dominikai anya gyerekeként napvilágot látott énekesnő élete csupa kaland: zenélt európai városok utcáin, énekelt párizsi kávéházakban, de fellépett többek közt a New York City Centerben Wynton Marsalisszal és a Jazz at Lincoln Center Orchestrával.  Cyrille Aimée számára – aki május 8-án érkezik a Müpába – az improvizáció nemcsak kifejezőeszköz, hanem lételem.

Sarah McKenzie ausztrál énekes-zeneszerző fellépett már Michael Bublé háttérvokalistájaként és Chris Botti előzenekaraként. Május 10-én Secrets of My Heart című lemezének anyagát hozza el, és a hazaérkezésről énekel. Turnézó zenekarában pedig magyar szaxofonost is üdvözölhetünk Bolla Gábor személyében.

Ute Lemper

2020. február 13. 20:00 – 22:00. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

JOY!Guru: Debashish Bhattacharya, Wojtek Traczyk, Hubert Zemler

Slide gitárral Hawaiitól Indiáig

2020. március 4. 20:00 – 22:00. Fesztivál Színház

Chick Corea Trilogy

2020. március 24. 20:00 – 22:00. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Dudu Tassa & The Kuwaitis – Irak ’n’ roll

2020. április 1. 20:00 – 22:00. Fesztivál Színház

Avishai Cohen Trio: Gently Distrubed

Közreműködik: Mark Guiliana és Shai Maestro

2020. április 29. 20:00 – 22:00. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Cyrille Aimée

Jazztavasz 2020

2020. május 8. 20:00 – 22:00. Fesztivál Színház

Sarah McKenzie Group & Bolla Gábor

Jazztavasz 2020

2020. május 10. 20:00 – 22:00. Fesztivál Színház