Witold Gombrowicz: Yvonne - Balázs Zoltán rendhagyó rendezésében

Maladype Színház bemutató 2020. január 25.-én a Fészek Művészklub színházteremben.

„Hol van az a törvény, melynek lélektelen eszközként kell alávetni magam, s nem szabad emberként?” – kérdi Fülöp herceg a dráma elején. Yvonne-nal való találkozása után a trónörökös úgy érzi, fel kell lázadnia minden konvenció ellen. Szabadságvágya a társadalmi normák kötöttségein túl az ösztönök és az emberi természet korlátait is feszegeti. Eljegyzi Yvonne-t, aki így bekerül a királyi udvarba, s ettől kezdve a próbakő szerepét játssza: Yvonne-hoz fűződő kapcsolatában a történet valamennyi szereplőjének felelnie kell a Fülöp által feltett kérdésre. Yvonne néma jelenléte katalizátorként hat. Szerepe nem egyéb, mint egy színpadi séma megtestesülése. Yvonne mint drámai alak nem létezik, csak mint szerep.

Gombrowicz hőseinek alapvető, belülről fakadó igyekezete: mindenáron megtalálni egymást. „Szükségem van az emberekre. Nem azért, hogy szót értsek velük. Csupán azért, hogy életjelt adjanak.”- írja. Hősei azonban nem értenek szót - nem képesek rá, csupán „életjelt” adnak egymásnak: így lesz az Yvonne az életről gondolkodó drámai látomás, nyelvi vegyület... Gombrowicz számára a mű befogadójának különös jelentősége van, legfőbb fórumnak tekinti: a kezdetektől fokozott érdeklődést tanúsít a narrátor és a közönsége közti sajátos kapcsolat iránt.

Ha a modern művészet fő törekvése - mint Susan Sontag állítja -, hogy „túljusson a pszichológián”, akkor ez Gombrowiczra föltétlen érvényes, s e vonatkozásban némileg rokonítható az antiszínház képviselőivel. Mint író azokra a civilizációs sémákra hivatkozik formaként, melyek a nézők tudatában élnek: Gombrowiczot a néző tudati „megrázkódtatása” érdekli. (Pályi András)

Witold Gombrowicz: Yvonne

Fordította: Pályi András

Szereplők:

Ignác király: Mesés Gáspár, Margit királyné: Lukács Andrea, Fülöp herceg: Jáger Simon

Kamarill: Erőss Brigitta, Izabella: Dőry Brigitta, Yvonne nagynénje: Zsenák Lilla

Innocent: Zsenák Lilla, Yvonne: XXX

Rendező és Díszlettervező: Balázs Zoltán, Jelmeztervező: Németh Anikó

Mozdulatszobrászok: Erőss Brigitta, Jáger Simon

További előadások:

2020. január 26., 27., 28., 19:00. Fészek Művészklub színházterme, 1073. Kertész utca 36

Jegyfoglalás, jegyeladás: A Maladype szervezőjénél: sms-ben, telefonon, emailben.

Online jegyvásárlás itt. Személyes jegyvásárlás a Fészek Művészklub jegypénztárában.