„A zene szabadsága” 5. Cziffra György Fesztivál

Alapító és művészeti vezető Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, Érdemes Művész.

Ötödik alkalommal várja a közönséget 2020 februárjában a Cziffra György Fesztivál, amelyet a világhírű zongoraművész emlékének ápolására hozott létre Balázs János zongoraművész 2016-ban. A nagy sikerű sorozat a kezdetek óta a legelismertebb művészekkel - mint Arcadi Volodos, Pierre Laurent Aimard, Vásáry Tamás, Mischa Maisky, Jose Cura, Bogányi Gergely, Jandó Jenő -, valamint nyitott művészetszemlélettel és műfajilag befogadó programstruktúrával várja a közönséget. A zenei programokon túl a Cziffra Fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatalok támogatására, díjakkal, mesterkurzusokkal és bemutatkozási lehetőségekkel segíti a jövő művészeit évről évre. A február 16. és 23. között tartó Cziffra György Fesztivál 2020-ban is több helyszínen, a névadó művészi örökségét, szellemi hagyatékának irányvonalát folytatva, azt méltóképpen ápolva alkotta meg programjait, sokszínű, egyedi témájú estjein minden műfajból a legkiemelkedőbb művészekkel találkozhat a közönség.

„Az elmúlt években sikerült alapvető missziónkat, céljainkat és emlékápoló tevékenységünket megvalósítani. Cziffra György szellemi és művészi hagyatéka hosszú idő után hazatalált. A mester személye és munkássága hazánkban is végérvényesen beírta nevét a legnagyobbak közé. Örülök, hogy ebből az örökségből táplálkozva, azt továbbépítve olyan jövőbe mutató programokat sikerült elindítanunk - támogatóink segítségével -, mint a mesterkurzusok, vagy a Cziffra Fesztivál díjai, amelynek keretében eddig több mint 10 millió forint összeggel volt lehetőségünk támogatni a pályájuk elején álló fiatal művészeket, valamint elismerni a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket.” (Balázs János)

A fesztivál programstruktúrája a „Cziffra-féle” szellemi örökség minden elemét kibontja, így a klasszikus zene és világhírű szólisták mellett sor kerül hagyományosan a Bárestre is, lesznek kiállítások és a művészetet a tudománnyal összekötő esték, valamint továbbra is figyelmet szentelnek a fiataloknak.

A fesztivál kiemelt vendége idén Vadim Repin, a világ egyik legismertebb hegedűművésze, aki a gálakoncerten lép fel a Budafoki Dohnányi Zenekarral, Hollerung Gábor vezényletével és Balázs Jánossal.

A Lélek és logika című esten Pál Feri atya, Vizi E. Szilveszter és Bősze Ádám eszmecseréjét hallgathatjuk meg a zenélést és az életet is érintő fontos kérdésekről. Az estet Lukács Miklós és Balogh Kálmán Cimbalomduója tölti meg muzsikával.

Paganini virtuozitását idézik meg a „Paganini Plusz” elnevezésű koncerten. A Caprice-okat Lendvay József Liszt-díjas Érdemes művész játssza, akinek nevével nemzetközi szinten is olyannyira összeforrt a művek interpretálása, hogy 1997-ben Paganini-díjat vehetett át. A hangversenyt egyedivé téve az eredeti művek rögtön két tükörben is a közönség elé tárulnak: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a Liszt Ferenc által zongorára komponált etűdöket játssza el, majd Oláh Kálmán Liszt- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész – az egyik legjobban improvizáló hazai jazz-zongorista – erre az eseményre készített átdolgozásában hallhatjuk majd a művek 21. századi transzformációját.

A „Győztesek” koncertjén a jövő generáció legtehetségesebb művészei kerülnek fókuszba. A Cziffra Fesztivál díjazottjai, a BMC Nemzetközi Cimbalom- és a Bartók Világverseny, valamint a Virtuózok győztes szólistái lépnek fel, így többek között Boros Misi (zongora), Szabó Marcell (zongora), Horti Lilla (operaénekes), Pusker Júlia (hegedű), Devich Gergely (gordonka) és Balázs-Piri Soma (zongora). Kutatjuk a művészet belső tartalmát, a háttérben zajló folyamatokat, keressük, hogy mit tud hozzáadni életünkhöz a művészi szemléletmód.

Dr. Bagdy Emőke pszichológus a Cziffra Fesztivál részére készítette hiánypótló előadását, melyben a tudatállapotok között kalandozunk a tudomány és a művészet segítségével és a művészi lét életformájának egyedi kihívásaira keressük a megoldásokat. Az estet Balázs János zongorajátéka színesíti. 

A füstös „Kedves presszót” a korabeli bárok világát és a két világháború közti “boldog békeidők” különleges hangulatát a 20-as, ‘30-as, ‘40-es évekbeli slágerekkel varázsolja elénk Tompos Kátya a Hot Jazz Banddel és Sárközy Lajossal és zenekarával a Báresten.

A Jazzical Trio exkluzív koncertjének műsora is külön erre az estre készült, Liszt Ferenc és Cziffra György művészete előtt tiszteleg. Ismert Liszt dallamok, valamint Cziffra György által gyakran előadott művek lesznek hallhatók a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban.

Simon Izabella zongoraművésznő a legkisebbeknek szóló interaktív, zenés-mesés klasszikus zenei „beavató” koncertjén Kőszeghy Csilla meseillusztrátor és a Zeneakadémia növendékei is bemutatkoznak.

A februári eseményekhez ősztől számos felvezető program kapcsolódott. Cziffra György születésnapján, november 5-én Evgeny Kissin a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében adott koncertet, amit a világhírű művész 98. születésnapjának ajánlott: „Cziffra György rendkívüli zongoraművész volt, a világ egyik legnagyobb virtuóza. Közelgő 100. évfordulója alkalmából nagyon örülök, hogy emlékére szentelhetem a budapesti koncertem.” (Evgeny Kissin) Ugyanezen a napon már hagyományosan az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ látta vendégül a 2019. évi Tehetség-díjasokat, idén Pusker Júlia hegedűművész és Szabó Marcell zongoraművész koncertjét hallhatta a közönség. November 20-án a Duna Palotában „Ágyúk és virágok” – Cziffra György emlékezete címmel a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetével közös rendezésben valósult meg az Első nemzetközi tudományos műhelytalálkozó. A Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban a mester egykori otthonától néhány utca távolságra november 23-án Balázs János és művésztársai „zenével-mesével” emlékeztek meg a zongoraművészről.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban február 16-án a Keleti Márton által rendezett „Szerelmi álmok – Liszt” című film kerül levetítésre, melyben a Liszt műveket Cziffra György és Szvjatoszlav Richter zongorázza, az est vendége Hildebrand István lesz: a film Kossuth-díjas operatőre Cziffrával kapcsolatos élményeiről mesél majd. Február 17-én nyílik Józsa Judit kerámiaszobrász kiállítása a MOMKult Reich Károly lépcsőházgalériájában, valamint bemutatják a Steinway 21. századi fejlesztését, a Spirio zongorát.

A Cziffra Fesztivál Mesterkurzusa is bővül: a zongora és a cigányprímás oktatás mellett Miklósa Erika ének kurzusán is részt lehet venni a 10. kerületi Kroó György Zeneiskolában.