Végül meglátta az árnyékát az állatkerti medve

A népi megfigyelések szerint ez arra utal, hogy a tél vége még sokáig várat magára.

Idén is megtartották a hagyományos medveárnyék észlelést a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Sok-sok gyermek és felnőtt várta, hogy, a tizenkét esztendős barna medve előjöjjön a barlangjából. Balu az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, így a gondozók arra is fel voltak kiszülve, hogy az ajtó nyitása után még hosszú percek, akár egy negyedóra is eltelhet, amíg az állat kicammog a kifutóra. Végül azonban nem kellett sokat várni, Balu fürgén jött elő az állatkerti Nagyszikla oldalában található belső férőhelyéből. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a gondozók előzőleg finomságokat és különféle játékokat készítettek be a medvének a kifutó különböző pontjaira.

Bár az első percekben még nem látszott Balu árnyéka, hiszen a nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott, így a medveárnyék észlelés azzal az eredménnyel zárult, hogy a medve végül meglátta az árnyékát. A népi megfigyelések szerint ez azt jelenti, hogy bár a mai napon szép idő volt, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani.

A nem néhány napra, hanem hosszabb, több hetes távra szóló előrejelzésekben még ma is nagy a bizonytalanság. A meteorológusok ezeket az előrejelzéseket általában a sok évtized óta rögzített megfigyelésekre alapozzák. A múltban, amikor ilyen adatok nem álltak rendelkezésre, az emberek emlékezetében megőrződött népi megfigyelések alapján próbálták egy-egy hosszabb időszak jellemző időjárását előre jelezni. Általában egy-egy, vagy néhány jeles nap (Medárd napja, Luca napja stb.) időjárása alapján következtettek. Hagyományosan az ilyen jeles napok közé tartozik február másodika (Gyertyaszentelő Boldogasszony napja) is, de a néphit ezt összekapcsolata a medvékkel is. Ezért a mondás úgy tartja, ha ezen a napon a medve meglátja az árnyékát, az hosszú telet ígér, ha viszont nincs árnyéka, mert borús az idő, a tél már nem tart sokáig.

Az Állatkertben az elmúlt években rendszeresen tartottak medveárnyék észlelést, és természetesen azt is vizsgálták, hogy mennyire válik be az ez alapján történő előrejelzés. A tapasztalatok azt mutatják, hogy csak kicsit jobb az arány, mintha pénzérme feldobásával tippelnének. A múltban persze elképzelhető, hogy nagyobb volt a népi időjóslás megbízhatósága, de nagy a valószínűsége annak, hogy azok az időjárási trendek, amelyek korábban hosszú időn át jellemzők lehettek, s amelyeken a népi megfigyelések is alapultak, a globális klímaváltozás nyomán jelentősen megváltoztak.

A vasárnapi medveárnyék észlelés a Fővárosi Állat- és Növénykertben egyike volt a csütörtöktől vasárnapig tartó Mackófarsang számos programjának. A rendezvény négy napja során rengeteg érdekes látnivalóval élménnyel, illetve egy különleges kedvezménnyel is várták a gyerekeket, családokat. Azok a 14 éven aluli gyermekek ugyanis, akik jelmezben, vagy a játékmackójukkal érkeztek, jelképes áron, 200 forintért léphettek be a kertbe.