A húsevés jövője már elért az otthoni konyhákhoz is

Így tudod elkészíteni otthon a Beyond burgert.

Minél többet hallunk a húsevés hátrányairól, annál nagyobb igény mutatkozik az állati összetevők kiváltására. Ma már nálunk is megkerülhetetlenek a vega és vegán opciók. A mentes húspogácsák már a gyorsétkezdék tálcáin is felbukkantak, de otthon is ízletes burgert készíthetünk belőlük. Az utóbbi években egyre hangosabbá váltak a nagyüzemi állattartás kritikusai, és ma már nálunk sem számít furcsa hóbortnak a vegán étkezés. Az állati összetevőktől mentes harapnivalók nagy sikert arattak a február 4-6. közt megrendezett Sirha Expón, azaz nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításon is. A rendezvényen a Matusz-Vad Zrt. is megkóstoltatta vendégeivel a világ jelenleg legígéretesebbnek tűnő, növényi alapú burgerpogácsáját, a Beyond Burger-t.

Érdekesség, hogy a cég egyik beruházója a világ legismertebb környezetvédője, Leonardo DiCaprio. A színész gyakran említi, hogy az állattartás során termelődő szén-dioxid hozzájárul a klímaváltozáshoz. Ez is kiküszöbölhető a minőségi műhússal, ami egyre szélesebb rétegek tányérjára kerülhet: a tengerentúlon a marhahúsos taco-tól a csirkefalatokig számtalan ételben találkozhatunk vele.

Tavaly óta már Magyarországon is egyre több kézműves hamburgerezőben és étteremben kapható a borsófehérje-alapú Beyond Burger, amelyet a rendezvényen a Matusz-Vad séfje guacamole-szósszal spékelt meg. „Én húspárti vagyok, de ha nem tudom, rá sem jövök, hogy ez nem hús!” – jelentette ki az egyik látogató. A Beyond Burger ugyan száz százalékig növényi alapú fehérjéből készül, mégsem könnyű a csirkétől vagy marhától megkülönböztetni. Nem csak az íze, textúrája, szaftja megtévesztően hasonló: ugyanúgy sül át, és úgy is mutat a tányéron, mint állati eredetű ételeink. Nem is gondolnánk, hogy a pogácsa színét valójában a cékla adja, míg a faggyú tökéletes illúzióját a kókuszolaj segít megteremteni.

Jó hír, hogy a Beyond Meat termékei közül a Beyond Burger már a lakossági fogyasztók számára is megrendelhető a Matusz-Vad webshopjában, így magunk készíthetjük el a kedvenc húsmentes fogásainkat.

Íme, a Beyond Burger receptje, amit könnyen összedobhatunk:

Alapanyagok 10 Burgerre:

Hamburger zsemle GM Amurex 100g/db

Beyond Burger 1,14kg/ karton 114g/dkg

Szósz:

- 0,5dkg  Avokádó kocka 1kg/cs

- 0,5 fej Lilahagyma

- 1 gerezd Fokhagyma

- 0,5 db Lime

- 8 dkg Paradicsom

- Só, Bors

Pirított gomba

- 250g barna csiperke

- 5dkg Vöröshagyma

- 1,5ek Modenai Balzsamecet

- Só, Bors

Rukkola

Paradicsom szeletelve

Elkészítjük az avokádó krémet. Ne készítsük túl intenzívre, mert elnyomja a hamburger ízét. Előkészítjük a paradicsomot, kivágjuk a magját és a húsát apró kockákra vágjuk. A lilahagymát összekockázzuk és lesózzuk, majd a levét kinyomkodjuk. Az előkészített alapanyagokat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a lime levét és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk! Ne törjük össze az avokádót teljesen krémesre, hagyjuk darabosra!

A vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzáadjuk a cikkekre vágott barna csiperkegombát. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a Modenai balzsamecetet! Erős lángon pirítjuk, ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl a gombát, hogy megmaradjon a szaftossága.

A Beyond Burgert rostlapon (vagy serpenyőben) oldalanként 2-2 percig süssük, maximum 72 fokos maghőmérsékletig.

A hamburger zsemléket félbevágjuk, megpirítjuk.

Utolsó lépésként összeállítjuk a burgert! A buci mindkét felét megkenjük az avokádókrémmel, arra tesszük a paradicsomszeleteket és a Beyond Burgert, erre halmozzuk a pirított gombát és a rukkolát, majd helyezzük rá a zsemle tetejét.

Jó étvágyat !