Kockaház kifestő - Paleop-art 6-tól 99 éves korig

Háromszögek és négyzetek, szemet becsapó, kinetikus terek.

Katharina Roters 2003 és 2012 között készített sorozata, a Hungarian Cubes a magyar falvak jellemző egységét, a kockaházakat mutatja be egy tipologikus megközelítésen keresztül. A művész Szolnoki Józseffel együttműködve 10 éven keresztül közösen kutatta a Kádár-korszak kockaházait, összegyűjtötték és rendszerezték a házhomlokzatokat, egyfajta vizuális skanzent hozva létre. 2020-ban egy különleges kiadvány készült az anyagból egy kifestő formájában.

A kifestő lapjain újra életre kelnek a Kádár-korszak házai, amelyet mindenki a maga fantáziájának megfelelően díszíthet újra. A kifestő a hatvanas-hetvenes évek kapart kőporos ornamentikáján keresztül, a legegyszerűbb geometriai formákból építkezve vezet be a spontán díszítőtechnika alapjaiba.

A házak homlokzatai különböző geometria formákra bomlanak le a kifestő lapjain, üres, kitöltésre váró háromszögek, négyzetek és egyéb díszítőelemek tagolják a házfalakat, teret hagyva a képzelőerőnek. Az otthon képéhez kötődő fogalmak és emlékek felevenednek a színezésen keresztül. Az elsősorban gyermekek számára készült különleges kiadvány a Mai Manó Házzal közös együttműködésben valósult meg, kapcsolódva a Katharina Roters: Egy álom anatómiája című kiállításához, amely március 8-ig látogatható a Mai Manó Házban