Művészbarátai exkluzív fényképpel búcsúznak Csukás Istvántól

Immár kincset érő felvétel.

„Ej, szilaj s kemény az élet, / vad ritmusa, szívem, gyönyörű dobszó! / Arcomat tartom üvegszilánkos szélnek, / torkomat fojtja érte a szó!”

Februári capriccio című versének néhány sorával, és egy különleges, már-már elfeledett képpel búcsúzik az Újnyugat Irodalmi Kör Csukás Istvántól, a Nemzet Művészétől a Nyugat Plusz Facebook-oldalán.

A Kossuth-és Andersen-díjas költő, író, olyan hallhatatlan mesehősök atyja, mint Süsü, a sárkány, Pom Pom, vagy A legkisebb Ugrifüles, megjelent a rangos irodalmi lap hasábjain is: Hungária egyetem címmel írt prózája, amely egyedi módon idézte fel az egykori Hungária Kávéház atmoszféráját, a Szabó Zoltán Attila szerkesztette Legendák Színháza-előadásokon máig része a repertoárnak. A humoros, múltidéző művet Kálloy Molnár Pétertől, Zöld Csabától, Ujréti Lászlótól is hallhatta már a nagyérdemű.

A fotót pedig, amit „az együtt eltöltött tartalmas, olykor önfeledt mókában bővelkedő órákra emlékezve” tett közzé ismét az Újnyugat Irodalmi Kör, 2011 januárjában, a Magyar kultúra napja tiszteletére készítették el.

Az eseményről tudósító újságok – így például a Metro, vagy a Népszabadság – kiemelték, hogy: „a képen látható művészek, szerzők, szerkesztők és mecénások az ősök Hadik kávéházbeli festménye előtt álltak össze.” Az immár kincset érő felvételen – Csukás István (1936-2020) társaságában – a 2015-ben elhunyt Czeizel Endre, a 2017-ben eltávozott Konyári János is felfedezhető.