Elhalasztják a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált

Közel egy év telt el a tavalyi fesztivál óta, amikor több száz tehetséges filmalkotó munkáját mutathattuk be a filmszerető nézőknek.

A Friss Hús Budapest évek óta ugyanakkor, a húsvét előtti időszakban tölti meg programokkal a Toldi tereit. Az elmúlt hetek eseményei nyilvánvalóvá tették számunkra, hogy át kell gondolnunk, lehetséges-e az idei fesztivál lebonyolítása úgy, hogy mindenki – alkotók, szervezők és a közönség is – teljes biztonságban érezze magát. Nehéz napok vannak mögöttünk, hiszen fantasztikus filmkínálat és remek programok álltak össze, amiket szeretnénk a lehető legtöbb embernek megmutatni. Ugyanakkor – a kormány lépéseinek iránya is efelé mutat – hiszünk benne, hogy nemcsak akkor kell jó és felelős döntést hoznunk, amikor szakmai szemmel válogatunk a hozzánk érkező filmek közül, hanem akkor is, amikor szervezőként mások biztonságát és nyugalmát kell a figyelmünk középpontjába helyeznünk.

A koronavírus miatt kialakult helyzetben nem maradt más felelős választásunk, mint elhalasztani a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált, amit a terv szerint március 23–29. közt lett volna.

Célunk, hogy egy későbbi időpontban mindenképp megrendezzük a 2020-as Friss Húst – járványügyi helyzettől is függően hamarosan bejelentjük az idei fesztivál alternatív időpontját. Hogy a nézőink addig se maradjanak rövidfilmek nélkül, a Friss Hús ideje alatt a fesztivál korábbi díjnyertes és klasszikus filmjeit online tesszük elérhetővé. A válogatást a Friss Hús honlapján és Facebook-oldalán lehet majd figyelemmel kísérni.

Korábban közöltük:

Animációs sci-fi, Verzió-díjas dokumentumfilm, társadalmi és történelmi dráma, lélektani thriller. 2020 tavaszán újra megrendezik az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó 8. Friss Hús Budapest nemzetközi rövidfilmfesztivált, amely az elmúlt évek alatt a rövidfilm első számú ünnepévé nőtte ki magát Magyarországon. Az elsősorban a közönség számára rendezett eseménysorozatra 2020. március 23. és 29. között kerül sor a budapesti Toldi moziban. Február 20-án bejelentették a fesztivál magyar versenyprogramját.

A beválogatott filmek listáját a Friss Hús weboldalán lehet megnézni.

A magyar programba összesen 28 filmet válogattak be, köztük 12 női rendező alkotását. Két rendező kétszeresen is szerepel az idei fesztiválon: Rudolf Olivér és Török Marcell is 2-2 filmmel lesz jelen a Friss Húson, ahol többek között a többszörösen díjnyertes Dombrovszky Linda, illetve a korábbi Friss Hús-díjazott Szilágyi Fanni új filmje is bemutatkozik. Bartha Máté Szél viszi című diplomafilmje már látható volt a Verzió fesztiválon, itt a diák-és elsőfilmes versenyprogramban debütált, és lett a kategória legjobbja.

Az Akik maradtak sztárja, Szőke Abigél két kisfilmben is látható lesz (Vakáció, Reggelim a vacsorád). Gryllus Dorka, Nagy Zsolt, Keresztes Tamás, Jordán Adél, Trill Zsolt is megjelenik a nagy vásznon, rövidfilmes szerepben. A Friss Húson korábban a Legjobb Színész díjával kitüntetett Vilmányi Benett a Szabadok c. filmmel tér vissza. A zene több filmben is fontos szerephez jut. A Mónika nem akar a földön járni c. filmben egy harmincas transz nő musicalbetétektől sem mentes álomszerű kálváriáját látjuk, míg a Mióta velem jár a nyolcvanas évek underground Budapestjén játszódik, és Tasnádi Bence alakítja benne a fiatal rockzenész apukát.

Idén összesen 6 animáció lesz a Friss Húson, köztük Andrasev Nadja Szimbiózis című alkotása is: a rendező korábban A nyalintás nesze című filmmel versenyzett a fesztiválon, a Szimbiózist pedig olyan rangos nemzetközi fesztiválokon mutatták be, mint a Slamdance, az SXSW vagy Annecy. Ezek mellett számos különleges és magas művészi értéket képviselő alkotás került a versenyprogramba a hazai filmes oktatási intézményekből (Budapest Metropolitan Egyetem, ELTE, MOME, SZFE), valamint a Média Mecenatúra által támogatott filmek is megjelennek majd a fesztiválon.

Március 29-én, vasárnap osztják ki a díjakat. A magyar versenyprogramban a legjobb magyar élő szereplős rövidfilm, a legjobb magyar animációs rövidfilm, a legígéretesebb 30 év alatti rendező, a legjobb színész és a legjobb színésznő díját ítélik oda, valamint több különdíjat is kiosztanak. A szervezők hamarosan bejelentik a fesztivál hagyományos (Queer, Horror) szekciói mellett az idei év újdonságait is.

Magyar versenyprogram:

A vége (r.: Gyimesi Anna)

Agapé (r.: Beleznai Márk)

Alvások (r.: Ászity Boglárka)

Anja (r.: Baranyi Gábor Benő)

Az ezredes a vörös nőért sír (r.: Nagy V. Gergő)

Családi kör (r.: Török Marcell)

Csillagok, csillagok (r.: Török Marcell)

Fonica M-120 (r.: Rudolf Olivér)

Ha egyszer (r.: Wrochna Marcell)

Halak a hálóban (r.: Nagy Lili)

Helfer (r.: Szöllősi Anna)

Kelet (r.: Dávid Attila)

Menned kell (r.: Szabó Márton István)

Minden este amikor leviszed a szemetet (r.: Rudolf Olivér)

Mióta velem jár (r.: Szeleczki Rozália)

Mónika nem akar a földön járni (r.: Korom Anna)

Orsi és Tenshinhan (r.: Szilágyi Fanni, Szilágyi Gábor)

Pá kis Panelom! (r.: Darabos Éva)

Reggelim a vacsorád (r.: Pantyi Petra)

Szabadok (r.: Bernáth Szilárd)

Szél viszi (r.: Bartha Máté)

Szimbiózis (r.: Andrasev Nadja)

Szökési sebesség (r.: Rebák Tamás)

Szünet (r.: Kölcsey Levente)

Újjászületés (r.: Dombrovszky Linda)

Vakáció (r.: Konkol Máté, Papp Tamás)

Vannak problémáim (r.: Debreczeni Zsuzsanna)

Vasárnap (r.: Berényi Andor)

A Friss Hús weboldala,  Facebook-esemény,  Facebook-oldal.

Hirdetés