Ötéves a világhírű Saul fia: minden, amit nem tudtál az Oscar-díjas filmről

Március 10-én megelevenednek a múlt borzalmai a Paramount Channelen!

Debütál a Paramount Channelen Nemes Jeles László első egészestés játékfilmje, a rövid időn belül kultikussá lett Oscar-díjas Saul fia. A megdöbbentő realizmussal átszőtt, öt éve bemutatott filmdráma televíziós premierje révén összegyűjtöttük, mik voltak a legnagyobb érdekességek a produkció kapcsán, és miért éppen ez a film kapta – második magyar alkotásként – az Amerikai Filmakadémiától a Legjobb idegennyelvű filmnek járó aranyszobrot? Nemes Jeles László lebilincselő alkotása üstökösként robbant be 2015-ben a nemzetközi filmvilágba. A magyar rendező rendhagyó módon közelített meg egy többször bemutatott témát: a holokauszt idejében játszódó történetben egy Sonderkommando-tag megpróbáltatásait követhetjük nyomon Auschwitz-Birkenau haláltáborában.

Operatőri és hangmérnöki bravúrok

A film számára ihletként szolgált a Jöjj és lásd! című szovjet háborúellenes dráma, a Saul fia azonban első sorban nem a borzalmakra koncentrál: a fókusz végig a főszereplőn van, és csak apróbb benyomásaink vannak arról, mi történik körülötte – emiatt a háttér sokszor életlen, a figurák elmosódnak. Mivel Erdély Mátyás operatőr nem tágított a főszereplő mellől, a láthatatlan szörnyűségek és szűkített képarány miatt elégnek gondolta a korhatárbizottság, hogy 12-es karikával fusson a film a mozikban. A vizualitás mellett nagyon fontos szerepet kapnak benne a hanghatások: Zányi Tamás hangmester több, mint háromszázezer zajból és zörejből álló gyűjteményéből válogatva állította össze a végső mű hangzásvilágát.

Rekordidő alatt forgatták le

A Saul fia forgatása kevesebb, mint egy hónap – megközelítőleg 28 nap – alatt zajlott le. A manapság megszokott digitális formátum helyett 35 mm-es szalagra rögzítették a filmet, továbbá a Lars von Trier és társai dogmafilmjeinek technikájához hasonlóan, kizárólag természetes fényekben forgatták.

Szokatlan színészek

A Sault alakító Röhrig Gézát eredetileg egy mellékszerepben láthattuk volna, mígnem a rendező úgy döntött, ő lesz az alak, akit egy teljes cselekményen át követhetünk. Röhrig eredetileg rendezőként tanult a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Szabó István osztályában, de nevét underground körökben már a ’80-as években is megismerhették a Huckleberry punkzenekar frontembereként, de a rendszerváltáskor politikai kampányszövegíró is volt. A 2000-es években költözött ki az USA-ba, majd New Yorkban diplomázott bibliaoktatóként. És bár eredetileg nem színész, a Saul fia óta több szerepet is eljátszott nemzetközi produkciókban. Mellette a legemlékezetesebb női karaktert Jakab Juli alakította, aki később Nemes Jeles László második nagyjátékfilmjében, a Napszálltában kapott főszerepet. Közel 1500 lány közül választották ki az amúgy castingban segédkező színésznőt. A kamera előtt azonban nem volt sok teendője, mindössze 76 másodpercet van jelen, viszont egyetlen mondatát („Saul!”) is alászinkronizálták. A karakter az ismert standupos-forgatókönyvíró, Kormos Anett hangján szólította meg a főhőst.

Elképesztő sikerek

A film forgalmazási jogait a 2015-ös cannes-i premierje után már annyi országban vásárolták meg, hogy a magyar bemutató előtt megtérültek a film költségei. Ennek ellenére itthon is annyi bevételt hozott, mint más hollywoodi szuperprodukciók. Bemutatása után a Saul fia számos sikert könyvelhetett el a díjszezon alatt. Több, mint 29 nagyobb elismerést sikerült begyűjtenie, mely ritka egy elsőfilmes rendező esetében. Nemes Jeles László alkotása végül az Oscar-díjat is elhódította, így a második Legjobb idegennyelvű film nyertessé vált az 1981-ben bemutatott Mephisto óta. A filmet a Schindler listája rendezője, Steven Spielberg is méltatta: állítása szerint nagyban hozzátett a holokauszt-emlékezethez, bemutatva azokat az áldozatokat, akikről keveset beszélnek.

Saul fia március 10-én, 21:00-tól a Paramount Channel műsorán.