A velencei kalmár Facebook csatornán Miskolcról

A Miskolci Nemzeti Színház a nagy érdeklődésre való tekintettel 2020. március 17-én 19 órától elérhetővé teszi A velencei kalmár premierjéről készült felvételt Facebook csatornáján.

„Az előadás live stream közvetítését, melyről pár napja még azt hittük lehetséges, el kellett hagyjuk, így a korábbi felvétel lesz látható az előzőekben meghirdetett időpontban. Nagyon bízunk benne, hogy pár hónap múlva a Városmajori Szabadtéri Színpadon, éppúgy, mint a jövőben Miskolcon, élőben is lesz rá alkalom, hogy lássák. Addig is nézzék meg a felvételt a Miskolci Nemzeti Színház Facebook oldalán!”

Shakespeare művét újrafogalmazta dramaturgiájában és szövegében is a Mohácsi testvérpár. A darab ötödik felvonása nem került bele az előadásba, az első négyben viszont megerősítették a mellékszereplők vonalát, így jól körülírható csoportokat látunk majd a színpadon, akiknek saját egyéniségük, történetük van. Mohácsi János szerint a zsidó szó jelentése mára megváltozott. – A 20. század történelmi eseményei, a modern kori antiszemitizmus miatt ma már nem lehet úgy olvasni ezt a drámát, hogy ne legyen más csengése, mint mikor íródott. Ezt igyekeztünk közelebb hozni, megfoghatóvá tenni a néző számára, és megmutatni egy masszívan kirekesztő társadalom képét – magyarázza a rendező. – Egyik oldalt sem bélyegezzük meg, vagy emeljük az egekbe az előadásban, mindkettő bűneit, sérelmeit, elvakultságát megmutatjuk, és azt is, hogy mindez hová vezet. „Gyűlöletkomédiát” látunk a színpadon, és gyakran saját hétköznapjainkban is – mondja Mohácsi János.

William Shakespeare alapján Mohácsi István és Mohácsi János: A velencei kalmár (18) - Vígjáték a gyűlöletről

Rendező: Mohácsi János

Te fiatalember, kinek ötösöd van az élet lottóján, fehérnek és gazdagnak születtél a virágzó Velencében, leszel-e kezese a legjobb barátodnak, aki őrülten szerelmes? Különösen úgy, hogy hat hajód a fedezet, amelyek messze tengereken járnak, India és Kína mesés kincseit hozzák haza? Pláne úgy, hogy felelőtlen cimborád egy zsidótól kér kölcsön, mégpedig nagyon sokat, és a zsidó elképesztő feltételeket szab neked, pusztán azért, mert úgy bántál vele régebben, jó, többször is, ahogy a zsidók megérdemlik. És mi van, ha léha barátod nem tudja megadni a kölcsönt, és a zsidó benyújtja neked a számlát? Hazatérnek-e hajóid a messzi tengerekről? És ha csak kettő tér haza? És ha csak egy? És ha...? És mit keres itt egy zsidó?

Az előadást kizárólag 18 éven felülieknek ajánljuk!