Igaz történet a hatalom, a szexuális erőszak és az irodalom összefonódásáról

Vannak témák, amelyek a megváltozott életkörülmények között is fontosak, kiemelt figyelemre méltóak maradnak.

A szexuális zaklatás és erőszak ellen küzdő #metoo-mozgalom is ilyen téma, ami a botrány egyik főszereplőjének, Harvey Weinsteinnek ügyében nemrég kiszabott 23 év börtönbüntetés kihirdetésével most talán aktuálisabb, mint valaha.

Azonban nem Weinstein ügye volt az egyetlen, amely megrázta a közéletet: 2017 novemberében szexuális zaklatási botrány sodorta válságba az irodalmi világot is. Összesen 18 nő vádolta meg a szexuális agresszió különböző formáival a Svéd Akadémia egyik tagjának férjét, Jean-Claude Arnault-t, majd az egyik ügyben kétrendbeli nemi erőszak miatt börtönbüntetésre ítélték a férfit. Az Arnault és felesége elitklubjában folyó ügyekről rengeteg szóbeszéd keringett, ám az irodalmi Nobel-díjról döntő társaság hosszú éveken át szemet hunyt a gyanús esetek felett, egészen addig, míg egy fiatal svéd újságíró le nem rántotta a leplet a feddhetetlennek tűnő társaságot átszövő korrupcióról és erkölcstelenségről.

Az Alexandra Kiadó oknyomozó könyvújdonságában, Az elitklubban az igazságot kiderítő Matilda Gustavsson tárja elénk a teljes sztorit: hogyan fonta be a romlás a világ legrangosabb irodalmi díját, hogyan hallgattatták el a megalázott nőket, és hány életet tettek tönkre a Nobel-díj hírnevének megóvása érdekében. Az elitklub megdöbbentő igaz történet a hatalom, a szexuális erőszak és az irodalom összefonódásáról.

Amikor a témaválasztás okáról kérdeztük, az írónő a következő választ adta:

"A történet felkeltette az érdeklődésemet - és egyben viszolygást váltott ki bennem. Ám egészen a Weinstein-botrány kitöréséig bizonytalan voltam azzal kapcsolatban, hogy mit kezdjek ezzel az információval. Ekkor azonban kristálytisztává váltak a kérdések: vajon igazak az Arnault körül keringő híresztelések? És ha igen, akkor hogyan lehet, hogy hosszú évtizedeken keresztül zavartalanul művelhette mindezt?"

A Matilda Gustavssonnal készített teljes interjú megtekinthető a Moobius oldalán.